Köylüler ve yabancılardan taş ocağı eylemi

Antalya'nın Kaş ilçesine yerleşen yabancılar, taş ocağında patlatılan dinamitlerin evlerine zarar verdiğini ileri sürerek köylülerle eylem yaptı.

Yayınlanma: 30.05.2009 - 09:55
Abone Ol google-news

Almanya, İngiltere, Fransa, Danimarka, Hollanda, İskoçya, İsviçre, İsveç ve Finlandiya'dan gelerek Kaş'ta ev alan yabancılar, Kaş Bucak Denizi Yat Limanı'nın yap-işlet-devret modeliyle yapımını üstlenen yüklenici firma Makyol'un, Gökçeören köyünün Gökseki Mahallesi'ndeki taş ocağındaki çalışmalarının evlerine zarar verdiğini iddia etti.

Taş ocağına giden yabancılar, köylülerle el ele tutuşarak çalışmaları bir süre engelledi.
Kaymakamlığa şikayet dilekçesi verdiklerini ancak sonuç alamadıklarını ileri süren yabancılar, geçen hafta 120 kilogram dinamit patlatıldığını, 250 metre uzaklıktaki Gökseki Mahallesi'nde bulunan evlerinde ve su depolarında çatlaklar oluştuğunu savundu.
Kaş-Kalkan yolunu araçlarla trafiğe kapatan Gökçeören köylüleri, çalışmanın durdurulmasını istedi.

Jandarma ekipleri, gerginliğin artması üzerine araya girerek olayın büyümesini engelledi.
Haklarını aradıklarını, çalışmanın durdurulması sözünü almadan ocaktan ayrılmayacaklarını açıklayan eylemciler, jandarma ekipleriyle birlikte Makyol'un proje sorumlusu Osman Almaz'la görüştü. Firma yetkililerinin bundan sonra dinamit patlatılmayacağı ve taş ocağının bulunduğu alanın ağaçlandırılacağı sözünü vermesi üzerine, yerleşik yabancılar ve köylüler taş ocağından ayrıldı.

Gökseki'de bir araya gelen yabancılar ve köylüler, patlamaların devam etmesi halinde hukuki yollara başvurma kararı aldı.

Gökçeören köyü muhtarı Bayram Bayır, gazetecilere yaptığı açıklamada, ''Taş ocağındaki dinamit patlamaları nedeniyle mahalledeki bazı evlerin bahçe ve balkonlarına kaya parçaları fırladı, çok sayıda evin duvarlarında çatlaklar oluştu'' dedi.

İskoçyalı Jim Cowan da emekli olduktan sonra eşiyle Gökseki'de ev satın aldığını ifade ederek, ''Burada mutluyum ama taş ocağındaki patlamalar herkese olduğu gibi benim evime ve bahçeme zarar verdi. Evimde patlamadan dolayı çatlaklar var. Yetkililer patlatma çalışmasına son versin. Yoksa eylemlerimiz devam edecek'' diye konuştu.

Hollandalı C. J. Harmse ise kabus yaşadıklarını ve seslerini duyurmak için eylem yaptıklarını kaydetti.

Gökseki'de yaşayan 85 yaşındaki Veli Göker de dinamit patlaması nedeniyle evinin duvarlarında çatlaklar oluştuğunu söyledi.

Almanya'dan eşiyle gelip 15 yıl önce ev satın alan Hatice Horlayan ise evindeki çatlakları göstererek, ''Evlerimizde oluşan zararların yanı sıra sinir sistemimiz zarar görüyor'' dedi.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler