CHP'li Ayhan, tarım topraklarının satışını sordu

CHP İzmir Milletvekili Selçuk Ayhan, Başbakan Erdoğan'a yönelttiği soru önergesinde, "Bahreyn'in Türkiye'de 500 milyon dolara arazi satın aldığı" iddialarını hatırlatarak "Bugüne kadar ülkemiz tarım topraklarının satışı ya da kiralanmasına yönelik hükümetinizce bir anlaşma yapılmış mıdır?" diye sordu.

Yayınlanma: 30.05.2009 - 10:24
Abone Ol google-news

CHP İzmir Milletvekili Selçuk Ayhan, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'a yönelttiği soru önergesinde, "Bahreyn'in Türkiye'de 500 milyon dolara arazi satın aldığı" iddialarını hatırlatarak "Bugüne kadar ülkemiz tarım topraklarının satışı ya da kiralanmasına yönelik hükümetinizce bir anlaşma yapılmış mıdır?" diye sordu.

Ayhan Meclis Başkanlığı'na sunduğu soru önergesinde, basında yer alan "Bahreyn'e toprak sattık mı?" yönündeki haberleri Meclis gündemine taşıdı. The Economist dergisine dayanılarak verilen haberde "Bahreyn'in Türkiye'de 500 milyon dolara arazi satın aldığı" ifadesinin yer aldığını hatırlatan Ayhan "15 Nisan 2009 tarihinde Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün ve Tarım Bakanı Mehdi Eker'in de aralarında olduğu 6 bakanın katıldığı Bahreyn-Türkiye Ekonomik Forumu'nda Bahreyn ile Türkiye arasında 500 milyon dolarlık 'tarım projesi' için anlaşma imzalandığı haberine yer verilmiştir" dedi. Ayhan Başbakan Erdoğan'a şu soruları yöneltti:

Bugüne kadar, ülkemiz tarım topraklarının satışı ya da kiralanmasına yönelik hükümetinizce bir anlaşma yapılmış mıdır?

Yapılmış ise bu ülkeler ve yabancı şirketler hangileridir?

Türkiye ile karşılıklılığı bulunmamasına rağmen 'geçerli ikamet izni bulunması kaydıyla' bazı ülke vatandaşlarına ve yabancı ülkelerde kurulmuş ticaret şirketlerine hükümetiniz ve/veya bakanlıklarınızca ülkemizde taşınmaz edinme olanağı sağlandığı ifade edilmektedir. Bu ülkeler ve şirketler kimlerdir? Kanunda açıkça yer almayan bir yetkinin hükümetiniz ve bakanlıklarınızca kullanılmasının dayanağı nedir?

Türkiye karşılıklılığı bulunmamasına rağmen ülkemizde sulama, tarım, SİT alanı, stratejik bölge vb. alanlarda taşınmaz edinen, ülke uyruğuna tabi gerçek ve tüzel kişiler var mıdır?

Varsa bu kişilerin edindikleri taşınmazların yeri, sayısı ve miktarı nedir?


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler