El Fetih, işbirliği önerisini reddetti

Gazze Şeridi'ndeki El Fetih liderlerinden İbrahim Ebul Neca, Hamas'ın kendilerine Refah sınır geçişinin kontrolünde sınırlı katılım önerdiğini, ancak bunu kabul etmediklerini bildirdi.

Yayınlanma: 30.05.2009 - 11:11
Abone Ol google-news

El Fetih liderlerinden Ebul Neca yaptığı açıklamada, Refah geçiş noktasının güvenlik sorumluluğunun aslında tüm Filistinli grupların mensuplarından oluşacak bir güvenlik gücü tarafından üstlenilmesinin öngörüldüğünü hatırlattı.

Ortaklaşa oluşturulacak bu gücün görevleri arasında Filistin'deki parlamento ve başkanlık seçimleri için güvenilir bir atmosfer hazırlanması da bulunuyordu.

Filistinli gruplar, özellikle Hamas ve El Fetih arasında Mısır'ın arabuluculuğunda sürdürülen Kahire'deki görüşmelere de değinen İbrahim Ebul Neca, görüşmelerin ilk 5 turunda ilerleme kaydedilemediğini belirtti. "El Fetih ve Hamas ilişkileri giderek kötüleşiyor" diyen Ebul Neca'ya göre bu, taraflar arasında halihazırda mevcut bulunan ve çalışmalarını sürdüren 5 ayrı konudaki komisyonun da bir anlaşmaya varmasına imkan vermeyecek.

Mevcut dunumu, "Ne yazık ki çok bulanık" sözleriyle tarif eden İbrahim Ebul Neca, Hamas'ı Gazze'deki El Fetihlileri ölüm cezalarına çarpıtarak, diyaloğu bertaraf etmekle suçladı. Ebul Neca, "Tüm bunlar Hamas'ın gerilimi tırmandırarak, diyaloğu engellediğini ortaya koyuyor" dedi.

Hamas sözcüsü Fevzi Barhum konuyla ilgili olarak daha önce yaptığı yazılı açıklamada, "Ortak güç oluşturma düşüncesi temelden yanlış" ifadesini kullanmış, güvenlik birimlerinin ulusal temeller üzerine oluşturulması gerektiğini kaydetmişti. Barhum, "Filistin halkının menfaati için Refah sınır idaresinin ortak bir komisyon tarafından yönetilmesi düşüncesine karşı değiliz. Siyasi tutuklular, pasaport işlemleri ve hasta vatandaşların dışarıda tedavi görmeleri konuları için ortak bir komisyon düşüncesine de karşı çıkmayız" açıklamasını yapmıştı.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler