Bakırköy'de "tarih" yandı

Bakırköy'de dün akşam çıkan yangında kullanılamaz hale gelen tarihi ilköğretim okulu, 1860'lı yıllarda Osmanlı Bankası'nın kurucularından ve şehircilik uzmanı Fransız Kont Alleon tarafından yaptırıldı. 1900'lü yıllarda okula dönüştürülen tarihi yapıda 2004 yılına kadar eğitime devam edildi.

Yayınlanma: 30.05.2009 - 12:43
Abone Ol google-news

Bakırköy Yeni Mahalle Mektep Arkası Sokak 40 numaradaki 3 katlı tarihi yapıda, dün akşam saat 21.10 sıralarında çıkan yangın, 6 ilçeye bağlı itfaiye ekiplerinden 21 araç ve 85 personelin yaklaşık 40 dakikalık yoğun uğraşları sonucunda kontrol altına alınarak söndürüldü.

Yangın sonrası kullanılamaz hale gelen okul, 1864 yılında Paris'ten gelen şehircilik uzmanı Kont Alleon tarafından İstanbul'da yaz aylarında oturmak için yaptırıldı. Marsilya kiremit ve tuğlalarıyla 1865 yılında inşa edilmeye başlanan yapı, 1874 yılında tamamlandı.
1894 yılında İstanbul'da meydana gelen depreme kadar burada oturan Kont Alleon, binayı 1898 yılında Preveze Mutasarrufu Ali Rıza Paşa'ya sattı. 1900 yılında Maarif nezaretine devredilen yapı okula dönüştürüldü ve günümüze kadar ''Taş Okul'' adıyla çeşitli derecelerde eğitim hizmeti sundu.

Cumhuriyet döneminde de okul olarak hizmet vermeye devam eden ve halk arasında taş mektep olarak adlandırılan yapı, ayrıca İlköğretim Müdürlüğü Bakırköy 1. Mektebi, Bakırköy Merkez İlkokulu isimlerini de aldı.

2004-2005 öğretim yılından beri tadilat nedeniyle hizmet vermeyen okul, dün akşam çıkan yangında tamamen kullanılamaz hale geldi.
 

Yazar Turgay Tuna

Bakırköy tarihi konusundaki araştırmalarıyla bilinen Yazar Turgay Tuna, yaptığı açıklamada, son günlerde ''Taş Mektep''le ilgili araştırmalar yaptığını ve bu konuya ilişkin hazırlıklar içinde olduğunu söyledi.

Tuna, Cumhuriyet döneminin pek çok ünlü simasının bu okuldan mezun olduğunu dile getirerek, 1906-1972 yılları arasında yaşayan ünlü Klasik Müzik Bestecisi Ulvi Cemal Erkin, sinema sanatçısı Münir Özkul  ve Tarık Akan'ın bu kişiler arasına yer aldığını bildirdi.

Turgay Tuna, binanın son zamanlarda ihmal edildiğini anlatarak, ''İnşallah tekrar yaptırılır. Bakırköy Belediyesine buranın müze yaptırılması için talepte bulunacağım. İnşallah yerine iş merkezi falan yapmazlar. Tekrar bir okul ya da müze yaparlar'' dedi.
Bu arada İstanbul İtfaiyesi yetkilileri yangının çıkış nedeninin henüz tam olarak belirlenemediğini bildirdi.
 


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler