Alman hükümeti Opel için anlaştı

Alman hükümeti, ekonomik kriz nedeniyle iflasın eşiğinde bulunan Opel şirketinin gelecekte Avusturya ve Kanada ortaklığıyla kurulan Magna şirketi tarafından devr alınması konusunda anlaşma sağladı.

Yayınlanma: 30.05.2009 - 11:53
Abone Ol google-news

Berlin'de hükümet temsilcilerinin bazı eyalet yetkilileri ve Magna temsilcileriyle dün akşam yaptıkları yaklaşık 6 buçuk saatlik görüşmeden sonra ABD Maliye Bakanlığı'nın da onay verdiği bir çözüme ulaşıldığı bildirildi.

Almanya Başbakanı Angela Merkel, bugün yaptığı açıklamada, kriz dönemlerinde devletin daha fazla yardımcısı olması gerektiğini belirterek, Opel'e gelecek için iyi bir perspektif getirildiğini söyledi.

Opel'deki krizin çalışanların değil, kötü yönetimin bir sonucu olduğunu ifade eden Merkel, bunun için çalışanların cezalandırılmamaları gerektiğini, Magna şirketinin işinin asıl şimdi başladığını kaydetti.

Almanya Maliye Bakanı Peer Steinbrück, Opel'i desteklemek amacıyla Magna'ya 1,5 milyar Avro kredi verilmesinin kararlaştırıldığını, varılan anlaşmanın riskinin devlet için büyük, ancak Magna şirketi tarafından verilen güvenceler doğrultusunda kabul edilebilir olduğunu söyledi.

Bu teklifin son olduğunu ve yaklaşan genel seçimler nedeniyle bile bu paranın daha fazla artırılmayacağını ifade eden Steinbrück, böylece devletin ''şantaja boyun eğmeyeceğinin de işaretinin verileceğini'' belirtti.

Almanya Dışişleri Bakanı Frank-Walter Steinmeier de, riski olmasına rağmen kabul edilebilir bir çözüme ulaştıklarına inandığını bildirdi.

Steinmeier, varılan anlaşmayla politikacılar olarak iş yerlerinin kapatılmamasının kendileri için ne kadar önemli olduğunun sinyalini verdiklerini kaydetti.

Almanya Ekonomi Bakanı Karl-Theodor zu Guttenberg ise varılan anlaşmayla ilgili olarak büyük çekinceleri olduğunu ve Magna'nın teklifine son ana kadar karşı çıktığını belirterek, yine de varılan anlaşmaya uyacağını açıkladı.

Guttenberg, kendisinin Opel'in düzenli ve planlı şekilde iflas duyurusunda bulunmasından yana olduğunu kaydetti.

Opel'e verilecek destek kredisinin, şirketin bağlı olduğu Amerikan General Motors'a (GM) akmasından endişe duyan Alman hükümeti, krediyi paranın ülke içinde kalması şartıyla verecek. Opel'in kendisini yenilemesinden sonra tanınmış otomobil parçası üreticisi Magna tarafından devr alınması planlanıyor.

GM'nin gelecek hafta başında iflas duyurusunda bulunması beklenildiği için Opel'in bundan etkilenmemesi amacıyla sağlanacak 1,5 milyar Avro'luk krediyle Opel'in daha önce GM'den ayrılması sağlanacak.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler