H1N1 şüpheleri artıyor

H1N1 (domuz gribi) şüphesi artıyor... 10 gün önce İngiltere'den Türkiye'ye giriş yapan 2 kişi virüs şüphesiyle gözetim altına alındı. Önceki gün Amerika'dan Türkiye'ye gelen ve H1N1 virüsü taşıdıkları saptanan 2 kişiyle aynı uçağa binen yolcularla ilgili araştırmalar da devam ediyor.

Yayınlanma: 30.05.2009 - 21:07
Abone Ol google-news

Sağlık Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada, New York'dan yola çıkıp İstanbul üzerinden 29 Mayıs 2009'da İzmir'e gelen bir vatandaş ile Houston'dan ABD'den yola çıkıp Amsterdam üzerinden 29 Mayıs 2009'da İstanbul'a gelen bir vatandaşın yüksek ateş, kas ve eklem ağrıları şikâyetleri ile sağlık kurumlarına başvurduğu belirtildi. Alınan numunelerin Ulusal Grip Referans Laboratuarında yapılan tetkikleri sonucunda iki kişide de domuz gribi tespit edildiği kaydedilen açıklamada, "Dünya Sağlık Örgütü kuralları gereğince alınan numuneler Uluslararası Referans Laboratuarı'na da gönderilecektir. Genel durumu iyi olan hastalar izole edilerek gözlem altına alınmıştır. Hastaların yakın temaslıları ve hastalarla aynı uçakta seyahat eden yolcular da takibe alınmıştır" denildi.

 

"Ben domuz gripli hastayla aynı uçakta yolculuk yapan kişilerdenim"

Bakanlık, domuz gribi taşıyan kişilerin tarih ve sefer sayılı uçaklarını vererek söz konusu uçuklarda gelen yolcuların günlük takiplerini yaptırmak üzere 112 telefon hattını arayarak "Ben domuz gripli hastayla aynı uçakla yolculuk yapan kişilerdenim" şeklinde kendilerini tanıtmaları ve sağlık ekiplerinin kendilerine ulaşmalarını sağlamalarını istedi. Siz konusu uçakların tarih ve sefer sayıları ise şöyle:

-28 Mayıs 2009 tarihinde New York'tan 16:30'da hareket edip 29 Mayıs 2009 tarihinde İstanbul'a inen Türk Hava Yolları (THY) TK 002 sefer sayılı New York-İstanbul uçak yolcuları,

-29 Mayıs 2009 tarihinde saat 13:00'de hareket eden THY TK 324 sefer sayılı İstanbul-İzmir uçak yolcuları,

-29 Mayıs 2009 tarihinde saat 09:50'de hareket eden KLM Havayolları KL 1613 sefer sayılı Amsterdam-İstanbul uçak yolcuları.

 

"Tedbirleri alıyoruz"

Sağlık Bakanı Recep Akdağ dün, biri ABD'den diğeri Amsterdam'dan gelen 2 Türk vatandaşında H1N1 virüsü ve buna bağlı hastalığın görüldüğünü hatırlattı.

Konuyla ilgili olarak, müsteşar yardımcısının bilim yürütme kuruluyla derhal toplandığını ifade eden Akdağ, ''Daha önce 2 ABD'lide görülen hastalıkla ilgili aldığımız tedbirleri biliyorsunuz. Aynen o tedbirlerimiz devam ediyor'' diye konuştu.

Akdağ, yaşanan olayların halka hassasiyet kazandırması ve bir şeyler öğretmesi gerektiğinin altını çizerek, şunları kaydetti:
''Bu hastalık grip. Öksürükten, ağız ve burun sıvılarından yayılan virüslerin etrafa saçılmasıyla, ellerine bulaşması ve öksürdüğü, hapşırdığı yerlerdeki zeminlere, trabzan, asansör düğmesi gibi yerlere konmasından sonra virüsler, uzun süre canlı kalabiliyor. Bu sahalardan başkalarına bulaşabiliyor. Bunun için ellerimizi yıkamayı toplumca çok iyi öğreneceğiz. Buna çok büyük önem vereceğiz. Çocuklarımıza el yıkama alışkanlığı kazandıracağız.''

Daha önce ABD'li 2 kişide şimdi de Türkiye'ye yurtdışından gelen 2 Türk vatandaşında söz konusu virüsün bulunduğunu anımsatan Bakan Akdağ, şöyle devam etti:
''Dikkat edersek, onların Türkiye'de virüsü bulaştırdığı kimse yok. Bulaştırmış olsalar bile çok fazla yayılmadan, bu hastalığı kontrol edebileceğimizi düşünüyoruz. Çok iyi hazırlığımız var. Vakaya çok süratle yaklaşıyoruz. Sonbahar ve kış mevsiminde tüm dünyada, Türkiye'de dahil buna, ikinci bir dalga ya da daha güçlü enfeksiyon yayılması riskinin varlığını biliyoruz. Grip, sonbahar ve kış mevsiminde yayılıyor. Biz o zamana kadar daha da hazırlıklı olacağız. Toplum olarak bu dönem içerisinde ellerimizi yıkamayı çok daha iyi öğreneceğiz."

Öte yandan; Türk Hava Yolları'nın (THY), gereken tüm ilave tedbirleri aldığı ve uygulamaya başladığı bildirildi.


Gümüşhane'de H1N1 şüphesi

İngiltere'den yaklaşık 10 gün önce Gümüşhane'ye gelen baba ile kızı, yüksek ateş şikayetiyle başvurdukları hastanede kontrol altına alındı.

Gümüşhane Devlet Hastanesi Başhekimi Cemalettin Atalay, basın mensuplarına yaptığı açıklamada, hastaların ilk tahlil sonuçlarına göre bakteriyel enfeksiyondan şüphelendiklerini ifade etti.

Atalay, H1N1 virüsünden şüphelenmediklerini ifade ederek, şunları kaydetti:
''Enfeksiyon hastalıkları uzman arkadaşımız muayene etti. Servise yatırdık. Serviste önlemlerimizi aldık. Serviste başka hasta yok. Tedavi başladı. Bakteriyel enfeksiyon tedavisi başladı. Her ihtimale karşı boğaz kültürlerini alıp tahlil için Ankara'ya gönderiyoruz. Bunun sonucu da en kısa zamanda çıkacak.
Ankara'ya ulaştıktan 2-3 saat sonra tahlil sonucu belli olur. Yarın sonucun açıklanmasını bekliyoruz. Çok ciddi bir şey yok. Kesinlikle söyleyeyim, domuz gribinden şüphelenmiyoruz. Hasta İngiltere'den geldikten sonra bu gün ateşi başlamış. Domuz gribi kriterlerine uymuyor. Ama yine de her ihtimale karşı bütün tedbirleri aldık. Servisi tamamen boşalttık.''

Atalay, hastaların yurt dışından geldiğini hatırlatarak, ''Hastaların yurt dışından seyahat öyküsü var. Gribal enfeksiyon belirtileri de olunca önlem almamız normal. Sağlık Bakanlığının talimatları doğrultusunda dikkatli olmamız gerekiyor. Yapılan şeyler abartılı gibi gelebilir ama normal. Hastalık konusunda kesin bir şey demiyoruz'' dedi.

Hastanede gerekli tüm tedbirlerin alındığı ve hastane çalışanlarına maske dağıtıldığı da bildirildi.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler