Demir eksikliğine dikkat

Allergo İlaç Farmakovijilans Sorumlusu Prof. Dr. Friedrich Krause, demir eksikliğinin gebeler, bebek ve çocuklar ile yetişkinlerde ölü bebek doğumlarından zeka geriliğine, halsizlik ve baş ağrısından tırnak ve deri değişikliğine kadar birçok olumsuzluğa neden olabildiğini söyledi.

Yayınlanma: 31.05.2009 - 06:58
Abone Ol google-news

Allergo İlaç Farmakovijilans Sorumlusu Prof. Dr. Friedrich Krause, bilimsel bir kongreye katılmak üzere geldiği Antalya'da yaptığı açıklamada, anne sütünü yeterince alamayan bebeklerle ek gıdalara başlama döneminde demirden zengin yumurta, et, pekmez ve kuru baklagilleri az alan veya hiç alamayan çocuklarda demir yetmezliği anemisinin gelişebildiğini bildirdi.

Etlerin kavrularak fırında, alüminyum veya paslanmaz çelik tencerede pişirilmesinin de demir eksikliğine neden olduğunu belirten Krause, ''Kepekli, esmer veya mayasız ekmek, çay, kahve ve kolalı içecekler, 'nitrat ve nitrit'in kullanıldığı sosis, salam ve birçok hazır besinin tüketimi de demir eksikliğine neden olan faktörlerdir'' dedi.

Bebeklerdeki etkisi

Gebelik dönemindeki demir eksikliğine de vurgu yapan Krause, ''Gebelik dönemindeki demir eksikliği, bebek ölümlerine neden olabildiği gibi düşük doğum ağırlıklı bebek dünyaya getirme ve enfeksiyonlara yakalanma riskini arttırıyor. Bununla birlikte çocuklarda zeka gelişimini de olumsuz etkiliyor'' diye konuştu.

Bağışıklık sistemi ve yeme davranışlarının da demir eksikliğine bağlı olarak bozulduğunu ifade eden Krause, demir eksikliğinin algıyı düşürdüğünü, enfeksiyonlarda duyarlılığı arttırdığını, tırnak, deri ve mukoza değişiklikleri ortaya çıkardığını kaydetti.

Yetişkinlerde yaşam kaliyesi düşüyor

Krause, demir yetersizliği anemisi olan yetişkinlerde halsizlik, çabuk yorulma, konsantrasyon bozuklukları, baş ağrısı, çok üşüme, cilt, mukoza, saç, tırnak zayıflıkları, sık enfeksiyon geçirme ve hava kirliliğine duyarlılıkta artış görüldüğünü söyledi.

Bu nedenle yetişkinlerin yaşam kalitesinin düştüğüne de dikkati çeken Krause, ''Aşırı yorgunluk, bitkinlik, enerji eksikliği ve tükenmişlik, depresyona da neden olabiliyor'' dedi.

Demirden zengin besinler

Sakatatlar (özellikle karaciğer), dana eti, koyun, tavuk, balık eti, yumurta, iyi pişmiş kuru baklagiller, soya fasulyesi, kuru meyveler, pekmez, tahin ve yeşil sebzelerin demirden zengin besinler olduğuna işaret eden Krause, özellikle yetişkinlik döneminde, gebelik ve çocukların büyüme çağında kanda oksijen taşıyıcı hemoglobinin yapımı için gerekli olan bu gıdalarla beslenmelerinin önemli olduğunu dile getirdi.

Krause, kandaki demir seviyelerinin veya demir depolarının (ferritin) azalmasının neden olduğu demir eksikliği anemisi durumunda, 6. aydan itibaren bebeklerde, büyüme ve gelişme çağındaki gençlerde, ergenlik dönemi genç kızlarda, hamilelik ve emzirme dönemlerinde ve üreme çağında ek demir takviyeleri kullanılması gerektiğini söyledi.
Demir eksikliğini gidermek için çeşitli alternatifler bulunduğunu ifade eden Krause, doğal, organik ve vücutta birikim yapmayan ürünler alınmasının önemine de vurgu yaptı.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler