Haaretz'ten Türk demokrasisine sitem

İsrail'in önde gelen gazetelerinden Haaretz, İsrail Parlamentosu'nda (Knesset) sağcı milletvekillerince sunulan bazı yasa tekliflerini sert dille eleştirirken ironik ifadelerle Türkiye'deki 301 maddesine benzetildi. Gazete, Zevulun Orlev adlı milletvekilinin yasa teklifi için "Bu, Ermeni katliamının soykırım olarak adlandırılamayacağına hükmeden Türk yasasından sadece biraz farklı. Asıl tek fark, cezadır" denildi.

Yayınlanma: 31.05.2009 - 09:13
Abone Ol google-news

Haaretz gazetesince yayımlanan Zvi Bar'el imzalı bir yorumda İsrail'de sağcı milletvekillerince sunulan bazı yasa teklifleri, sert dille eleştirilirken bu tekliflerin, ironik ifadelerle Türkiye ve Mısır gibi ülkelerdeki bazı yasal düzenlemelere benzetildi. Yorumda şöyle denildi:
"İsrail'de solun, sağın önerdiği yasalardan neden korktuğunu anlamak zor. Çünkü bu teklifler, İsrail'in Ortadoğu'ya entegre edilmesi yönünde çok büyük bir adım. Yasa yapıcıları, herhalde Mısır, Türkiye, Suriye, İran, Sudan ve, belki, Malavi veya Ukrayna gibi çok gelişmiş devletleri, rehber olarak aldı ve onların en aydınlanmış yasalarından esinlendi."

Yorumda Knesset üyesi Zevulun Orlev'in, İsrail'in, Yahudi ve demokratik devlet olarak kimliğini reddedenlerin bir yıl hapis cezasına çarptırılmasını önerdiğine dikkat çekildikten sonra "Bu, Ermeni katliamının soykırım olarak adlandırılamayacağına hükmeden Türk yasasından sadece biraz farklı. Asıl tek fark, cezadır" denildi.

Bunun ardından yazar Orhan Pamuk'un hakkında dava açıldığının belirtirken gazete, Pamuk için "Türk ulusal kimliğine zarar vermekle suçlandı" diye yazdı.

"Türkiye katı laik devlet"

Türkiye'de söz konusu yasanın ihlal edilmekle suçlanan tek kişinin, Orhan Pamuk, olmadığı da belirtildiği yorumda "Türkiye, katı laik bir devlettir. Buna meydan okuyan herhangi bir kişi, ulusal kimliğe zarar vermekten veya daha kötüsü devlete karşı nefret, hor görme veya sadakatsızlık oluşturabilecek bir eylemde bulunmaktan kendisini mahkeme önünde bulacak. Tıpkı Orlev'in taslağı gibi."

Haaretz, Türkiye'nin esinlenen tek devlet olmadığını vurgularken diğer bir Knesset üyesi David Rotem'in de vatandaşlığa koşul olarak, devlete sadakat ilanını öngördüğüne işaret ederek bunun, üç tektanrıcı dine üye olmayan kişilere kimlik kartının verilmemesine hükmeden Mısır'daki yasalara benzetildi.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler