Uzaktan kumandalı mutfakta farklı lezzetler

Konya'da bir mobilyacı, yaklaşık 1.5 yıllık Ar-Ge çalışmasının sonunda, çekmeceleri uzaktan kumandayla açılıp kapanan, ışık ve aspiratörü de aynı şekilde kumanda edilen mutfak dolabı sistemi üretti.

Yayınlanma: 31.05.2009 - 10:14
Abone Ol google-news

Konya Mobilyacılar Sitesi'nde üretim yapan Abdullah Büyükkaragöz, yaptığı açıklamada, kapakları uzaktan kumandayla açılıp kapanan, mutfağı kullananların daha az yorulmasını sağlayacak bir mutfak dolabı üretme fikrini yıllardır düşündüğünü belirtti.

Ekonomik krizle birlikte işlerinin azaldığını ve iş yerinde çoğu zaman vaktini boş boş oturarak geçirmeye başladığını dile getiren Büyükkaragöz, ''(Bu boş zamanımı değerlendirmeliyim) diye düşünerek, bir yıldır araştırmalarını yaptığım bu mutfak dolabını hayata geçirmeye karar verdim'' dedi.

Tanıdığı elektrik mühendislerinden bazı konularda bilgi aldığını ve bugüne kadar yapılmış benzer işlevlere sahip mutfak dolaplarını araştırdığını anlatan Büyükkaragöz, şunları kaydetti:
''Bugüne kadar Türkiye'de sadece mutfaktaki elektronik eşyaların kullanımıyla ilgili akıllı mutfak tasarımları yapıldığını tespit ettim. Bu elektronik ve uzaktan kumandayla çalışan sistemin, dolabın ahşap unsurlarında kullanıldığına hiç rastlamadım. ''Uzaktan kumandalı mutfak'' olarak nitelendirdiğim bu mutfak dolabı sistemini fiili olarak 5 ay üzerinde çalışarak imal ettim. Ekonomik krizde işler durduğu ve boş zamanım fazla olduğu için Türkiye'de ilk kez böyle bir mutfak dolabı üretmiş oldum. Bu mutfak sistemini, mutfakta çok kullanılan kiler, kesici ve yanıcı aletlerin konulduğu çekmeceler ve büyük paralar verilerek alınan özel porselen takımların güvenle yerleştirilip kullanılması üzerine tasarladım. Sistem, mutfağı en çok kullanan, zamanlarının büyük bölümü mutfakta geçen bayanlarımızı pek çok zahmetten kurtaracak. Üst raflardan alınırken elden düşüp kırılan tabaklara sistem sayesinde kolaylıkla ulaşılacak.''

Tıpkı kiler, çekmeceler gibi tavan ışıkları ve aspiratörün de uzaktan kumandayla kontrol edilebildiğini vurgulayan Büyükkaragöz, ''Aynı zamanda sistem elektrik kesildiğinde manüel (elle) de kontrol edilebiliyor. Ancak buna hiç gerek kalmıyor, çünkü sistem, elektrik kesildiğinde 2 gün yetecek kesintisiz güç kaynağıyla çalışıyor. Ayrıca bu elektronik sistem, mutfak eşyalarında herhangi bir tehlikeli ısınma söz konusu olduğunda elektriği tamamen devreden çıkarıyor. Spot ışıkları ise elektrik kesildiği anda otomatik olarak devreye giriyor ve olası mutfak kazalarının önlenmesine yardımcı oluyor'' diye konuştu.

Büyükkaragöz, böyle bir mutfak dolabını şimdilik 10 günde üretebildiğini, siparişler gelmesi durumunda yanında daha fazla kişi istihdam ederek, daha kısa sürelerde ''uzaktan kumandalı mutfak'' imal edebileceğini sözlerine ekledi.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler