"AB yolundaki engeller bizi yolumuzdan alıkoyamaz"

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Türkiye'nin AB üyeliğinin, gündeminin en öncelikli meselesi olduğunu vurgularken "AB süreci ile ilgili olmayan ve bizim zaten gereğini çok önceden yapmış olduğumuz konular önümüze engel olarak çıkarılmaktadır. Bunun artık son bulmasını istiyoruz" dedi. Davutoğlu, "Engeller bizi yolumuzdan alıkoyamaz" mesajını verdi.

Yayınlanma: 31.05.2009 - 11:23
Abone Ol google-news

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Kriter dergisi ile yaptığı söyleşide, Avrupa Birliği'nin gündemin en öncelikli meselesi olduğunu, Türkiye'nin AB'ye tam üye olacağına kuvvetle inandığını belirterek "AB üyeliği stratejik hedefimizdir. Müzakere sürecinde çıkarılan engeller bizi yolumuzdan alıkoyamaz" dedi.

"Diğer konuları ihmal etme gibi bir lüksümüz yok"

Dışişleri Bakanlığı'na atandığı Mayıs ayının başından bu yana zamanımın önemli bir bölümünü Avrupa Birliği konularına ayırdığını belirten Ahmet Davutoğlu, Buna karşın, "Diğer konuları ihmal etmek gibi bir lüksümüz de yok" da dedi. Davutoğlu, "Türkiye olarak uluslararası ve bölgesel düzeyde meydana gelen gelişmeleri anında dikkate almak, gerektiği takdirde önlem almak, cevap vermek durumundayız" şeklinde konuştu.

Zaman zaman belirli konuların gündemin daha ön sıralarında yer almasının, AB katılım sürecinin arka plana itildiği şeklinde yorumlanmaması gerektiğini vurgulayan Davutoğlu, "Reformlarını gerçekleştirmiş, özgürlük, güvenlik, refah üçgenini inşa etmiş, istikrarını bölgesine yayabilen, Avrupa'nın küresel bir aktör olmasına önemli katkıda bulunabilecek bir Türkiye'nin, AB üyeliği kaçınılmazdır" şeklinde konuştu.

Başka bir soru üzerine "Ben Türkiye'nin AB'ye tam üye olacağına kuvvetle inanıyorum" diyen Davutoğlu, müzakerelerin ortak hedefinin tam üyelik olduğu gözden kaçırılmaması gerektiğini de söylerken "Bazı politikacıların iç siyasi saiklerle ve özellikle seçimler öncesi kampanya dönemlerinde, birkaç sene önce bizzat kendilerinin veya kendileri olmasa bile ülkelerinin onayladıkları belgelere aykırı ifadelerde bulunmaları bu gerçeği değiştiremez" değerlendirmesini de yaptı.

Dışişleri Bakanı Davutoğlu "Tam üyelik dışında bir alternatif söz konusu olamaz. Esasen 'ahde vefa' ilkesi önemli bir Avrupa değeridir. Bu değerin korunması Avrupa'nın da çıkarınadır" ifadesini de kullandı.

Ahmet Davutoğlu, diğer bir sorunun karşısında Türkiye'nin şimdiden uluslararası ilişkilerde ağırlığı olan bir aktör olduğunu belirterek, AB katılım sürecinde kaydedilen ilerlemelerin Türkiye'nin istikrarın yerleşmesine de katkıda bulunurken Türkiye'nin dışarıda da güçlendiğini kaydetti. Davutoğlu şöyle devam etti:
"Uluslararası siyasette ağırlığımızın olması ayrıca, bölgemizdeki konumumuzdan, izlediğimiz uzun soluklu, yapıcı ve aktif dış politikadan, ekonomik gücümüzden, bölgedeki merkezi rolümüze kadar birçok unsurun biraraya gelmesinden kaynaklanmaktadır."

"AB 200 yıllık yolculuğumuzun hedefidir"

Müzakere sürecinde çıkarılan engellerin Türkiye'nin yolundan alıkoyamayacağını vurgulayan Davutoğlu, "AB süreci ile ilgili olmayan ve bizim zaten gereğini çok önceden yapmış olduğumuz konular önümüze engel olarak çıkarılmaktadır. Bunun artık son bulmasını istiyoruz" dedi. Davutoğlu şöyle devam etti:
"Hiçbir Avrupalı dostumuzun, özellikle de 2004 Burgenstock müzakerelerini bizimle birlikte yaşayan Avrupalı dostlarımızın, "Türkiye Kıbrıs konusunda gerekeni yapmamıştır" demesi mümkün değildir. Türkiye Kıbrıs konusunda, Kıbrıs'ın bir barış adası haline gelmesi konusunda üzerine düşen her şeyi, hiçbir eksik bırakmazsızın yapmıştır ve yapmaya devam edecektir."

AB tarafından Kıbrıs Türklerine verilen sözlerin hiçbirinin de yerine getirilmediğine dikkat çeken Davutoğlu, "Bu konuların üzerinde ısrarla duruyoruz" şeklinde konuştu.

Dışişleri Bakanı Davutoğlu, Avrupa Birliği için "Evrensel değerleri bünyesinde toplamış bir barış projesidir. 200 yıllık yolculuğumuzun hedefidir" ifadesini kullandı. Davutoğlu, Türkiye'nin Avrupa ile vizyon birliği içinde olduğunu ve ortak bir geleceği paylaşacağını gördüğünü de sözlerine ekledi


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler