'Bilirkişi' heyeti açıklamalarına tepki

Elektrik Mühendisleri Odası (EMO) Yönetim Kurulu Başkanı Musa Çeçen, Bursa'daki hastane yangınında Cumhuriyet savcısı tarafından görevlendirilen 'bilirkişi heyeti'nin incelemenin hemen ardından basına açıklama yapmasını tahlihsizlik olarak nitelendirdi.

Yayınlanma: 31.05.2009 - 11:12
Abone Ol google-news

Elektrik Mühendisleri Odası (EMO) Yönetim Kurulu Başkanı Musa Çeçen, Bursa Şevket Yılmaz Devlet Hastanesi'nde 26 Mayıs'ta çıkan, 8 hastanın ölümüne neden olan yangınla ilgili soruşturmayı sürdüren Cumhuriyet savcısı tarafından görevlendirilen ''bilirkişi heyeti''nin incelemenin hemen ardından açıklama yapmalarını ''büyük bir talihsizlik'' olarak niteledi.

Bilirkişi heyetinin bu nedenle ''güvenirliğini yitirdiğini'' belirten Çeçen, ''Gereğinin yapılması hususunda 1 Haziran'da Bursa Cumhuriyet Savcılığı'na başvuruda bulunacağız'' dedi.

Çeçen, kendisinin de yangının ardından Bursa'ya giderek olay yerinde incelemelerde bulunduğunu, hastanede yaşanan sürecin ''kabul edilemez sınırlarının biraz dışında olduğunu'' gördüğü bildirdi.

TMMOB ve EMO olarak bu tür olaylarda bilirkişiye çok önem verdiklerini ifade eden Çeçen, ''bilirkişi yemini'' altına giren kişinin, örgütsel, dostluk, akrabalık, arkadaşlık ve her türlü bağın sınırlarından dışarı çıkarak kendi özgün bilgisi ve birikimiyle adalet duygusunun yerine getirilmesi için kendisini yasaların ve yargının emrine tahsis ettiğini, bunun çok önemli bir şey olduğunu söyledi.

Çeçen, bilirkişinin vicdani ve hukuki sorumlulukla hareket etmesi gerektiğini kaydetti. ''İlk tetkikat bilirkişiliği''nin ise son derece önemli bir görev olduğunu, bu süreçte hiçbir hususun atlanmaması, bilirkişilik açısından konulan kurallara uyulmasının kaçınılmaz olduğunu dile getiren Çeçen, sözlerine şöyle devam etti:
''Savcılık tarafından davet edilen bilirkişi heyetinin çok problemli bir noktaya düştüklerini gördüm. Öncelikle incelemelerinin hemen ardından basın mensuplarının ve kamuoyunun karşısına çıkmaları kabul edilemez. Bilirkişi görevlendirildiği incelemeyle ilgili tetkiklerini yaparken incelemeyi etkileyecek, taraf durumunda olan kişilerle görüşmez, her türlü bilgiye ulaşma hakkına sahiptir, adaletin yerine getirilmesi için kendisini etkileyecek kişilerden uzak durmak durumundadır. Bilirkişi heyeti raporunu vermeden ve verdikten sonra, dava sürecini etkilemeye açık hiçbir bilgiyi, savcının bilgisi dışında kamuoyuyla ve basınla paylaşmaz. Ancak savcılık tarafından görevlendirilen bilirkişilerin incelemelerinin hemen ardından, daha tulumlarını üzerlerinden çıkarmadan basının önüne geçmiş olmaları büyük bir talihsizliktir. Bilirkişi heyeti, bu düştükleri durum itibariyle düşmüştür, güvenirliğini yitirmiştir. Bu nedenle gereğinin yapılması hususunda 1 Haziranda Bursa Cumhuriyet Savcılığına başvuruda bulunacağız.''


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler