"Mayın bahanesi, kulpu, kulpu..."

CHP Genel Başkanı Deniz Baykal, Suriye sınırındaki mayınlı arazilerin temizlenmesiyle ilgili, '''Sen temizle 50 yıl kullan diyorlar', böyle bir şey yok. Bu konu, mayın konusu değil. Bu konu, Türkiye topraklarının yarım asır kiralanması konusu. Mayın bahanesi, inandırıcı olmayan gerekçesi, kulpu, kulpu..." dedi.

Yayınlanma: 31.05.2009 - 13:41
Abone Ol google-news

CHP Genel Başkanı Deniz Baykal, 29 Mart'ta yapılan belediye başkanlığı seçimi iptal edilen ve 7 Haziran'da seçimlerin yenileneceği Çorum'un Mecitözü ilçesinde CHP ilçe başkanlığının önünde parti otobüsünden vatandaşlara hitap etti.

''Seçimler bahane, Mecitözü ile kucaklaşmak için buradayım'' diyen Baykal vatandaşlara ''Siz bu memleketin temel taşlarısınız. Türkiye'yi omuzlarında kaldırmak için her türlü fedakarlığı yapanlarsınız'' diye seslendi.

Vatandaşları huzur ve kardeşlik içinde görmenin kendisini mutlu ettiğini vurgulayan Baykal, şöyle konuştu:
''İnşallah bütün güçlükler geride kalacak. Kimseye karşı husumet, düşmanlık içinde değiliz, olmayacağız. Bu topraklarda her birlikte elele kardeşçe yaşayacağız. seçimler gerginlik ortamı değil, kardeşlik fırsatıdır. Elbette millet bir karar alacak. Millet bir kişiye görev verecek. Millet kimi gösterirse başımızla beraber. O hepimizin belediye başkanıdır.''

İktidarın çiftçiye sırtını döndüğünü, sorunlarını sahiplenen bir anlayış içinde olmadığını ileri süren Baykal, vatandaşın ekonomik sıkıntılar içinde olduğunu iddia etti.
''Devletin yatırım yapmayı, hizmet getirmeyi bıraktığını, ekonomik sorunları çözmekle uğraşmadığını'' ifade eden Baykal, ''Türkiye'nin tabanında yer alan milletin çoğunluğu sıkıntı içinde. Ama Türkiye'nin imkanları, sırtını iktidara dayayanlar için bütün kapılarını açmış durumda. Bu ikilik sıkıntı yaratıyor'' diye konuştu.
 

''İktidar gidiyor, CHP yükseliyor''

Türkiye'nin köklü bir değişim içine girdiğini kaydeden Baykal, 29 Mart yerel seçimlerinin halkın iktidardan desteğini çektiğini gösterdiğini öne sürdü. Baykal, ''Oyu 8 puan azaldı. Bir 8 puan daha azaldığı zaman onu orada kimse tutamaz. Bu seçimler Türkiye'de iktidarın gidici olduğunu gösterdi. İktidar gidiyor, CHP yükseliyor'' dedi.

Mecitözlülerin 7 Haziranda yenilenecek seçimlerde yalnız bir belediye başkanı seçmeyeceklerini, aynı zamanda ''Türkiye'nin gidişatına bir istikamet vereceklerini, 'bu iş böyle olur' diyeceklerini'' ifade eden Baykal, vatandaşın en doğru seçimi yapacağına her zaman inandığını söyledi.

İktidarın yolsuzlukla mücadele etmediğini de savunan Baykal, vatandaşlardan dürüstlüğe sahip çıkmalarını istedi.
 

Mayınlı araziler

Konuşmasında, Suriye sınırındaki mayınlı arazilerin temizlenmesi konusuna da değinen Baykal, bu toprakların temizlendikten sonra yabancı bir firmanın kullanımına bırakılmasına karşı çıktı.

Türk firmalarının dünyanın en karmaşık inşaatlarını yaptıklarını ifade eden Baykal, ''Dünyanın en zengininden en fakirine hiçbir ülkesi 'Mayınımı temizle, toprağım yarım asır senin olsun' dememiştir. Böyle bir ülke yok'' diye konuştu.

Mayınlı arazinin konumu açısından önemine dikkati çeken Baykal, buranın İsrailli bir firmaya verilmesinin de yanlış olduğunu savundu. Baykal, şöyle devam etti:
''Bizimkiler İran ile bir anlaşma yapmışlar: 'Senden şu kadar doğalgaz alacak, bu miktarı alamazsak açıkta kalan miktar doğalgazı almış gibi ödeyeceğiz' demişler. Geride kalan yılda taahhüt ettikleri miktarı almamışlar, arada 700 milyon dolar fark var. Şimdi onu ödüyorlar. AKP'nin yanlış bir imza atması sonucu 700 milyon dolar İran'a ödüyoruz. Suriye sınırındaki mayınları temizlemeye paramız yok. 'Sen temizle 50 yıl kullan diyorlar', böyle bir şey yok. Bu konu, mayın konusu değil. Bu konu, Türkiye topraklarının yarım asır kiralanması konusu. Mayın bahanesi, inandırıcı olmayan gerekçesi, kulpu, kulpu... Bu bir kiralama anlaşmasıdır. Meclis'e onun için getiriyorlar. Hükümet isterse mayın konusunda anlaşma yapar. Ama toprakların kiralanması konusunda anlaşma yapamaz. Toprakların kiralanması hakkı hükümette değildir, millettedir, Meclis'tedir. Biz topraklarını kiralayacak millet miyiz? İşte kulp diye taktılar, 'Param yok'. Ne param yok? Topraklarımızı bir Orta Doğu ülkesine kiraya vermeye değer mi Allah aşkına?''

CHP Genel Başkanı Deniz Baykal, Türkiye'nin en geç 2011'de seçimlere gideceğini, vatandaşların oylarıyla en doğru kararı vereceklerine inandığını sözlerine ekledi.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler