Bildt, Rum kesimini kızdırdı

İsveç Dışişleri Bakanı Carl Bildt'in bir süre önce Kıbrıs Rum kesimine yaptığı ziyaret çerçevesinde sunduğu uçuş planında, KKTC'nin Geçitkale Havaalanı'nı alternatif havaalanı olarak belirlediği bildirildi. Karar üzerine Kıbrıs Rum kesiminde "Böyle bir şeyin, KKTC'nin devlet varlığını yükseltme şartlarını yarattığı" düşünce dile getirilmeye başlandı.

Yayınlanma: 31.05.2009 - 15:11
Abone Ol google-news

Kıbrıs Rum kesiminde yayımlanan Fileleftheros gazetesi, İsveç Dışişleri Bakanı Carl Bildt'in İsveç hükümetine ait uçağıyla Yunanistan'dan Güney Kıbrıs'a giderken, iniş yeri olarak Larnaka Havaalanı'nı belirlediği, ancak sis veya başka bir sorun olması halinde kullanılacak alternatif havaalanı olarak da Geçitkale Havaalanı'nı belirlediğini duyurdu.

Bildt'in Güney Kıbrıs'taki Baf Havaalanı'nı uçuş planının dışında tuttuğuna işaret eden gazete, "Böyle bir şeyin, KKTC'nin devlet varlığını yükseltme şartlarını yarattığını ve İsveç'in AB dönem başkanlığı sırasında izleyeceği politikayla ilgili açık bir gösterge olduğu" değerlendirmesini yaptı.

"Ankara'nın Bildt'e, Kıbrıs'taki iki tarafa, yeni bir ortaklığı oluşturacak eşit hükümetler olarak davranması çağrısında bulunduğunu, bunun da KKTC'nin yükseltilmesi ve buna paralel olarak Rum yönetiminin konumunun düşürülmesini veya ikisinin eşitlenmesini gerektirdiğini" yazan gazete, Bildt'in bu davranışının, bu "oyunu oynamak niyetinde olduğunu gösterdiği" yorumunda bulundu.

Kıbrıs Rum yönetiminin, Dışişleri Bakanı Markos Kiprianu aracılığıyla, "sert tepki ve yüksek tonda girişimlerde bulunduğunu" ifade eden gazete, Kiprianu'nun, "Rum yönetiminin değerini düşürmeyi hedefleyen benzer siyasi davranışlara müsamaha göstermeyeceğini ortaya koyduğunu" yazdı.

Haberde, Rum yönetiminin, İsveç Dışişleri Bakanı'nın uçuş planının Rum makamlarına Carl Bildt'in uçağının Larnaka Havaalanı'na inişinden sonra bildirildiğini, bunun da "düzeltme-engelleme" olanağı bırakmadığı belirtildi.

Carl Bildt, 24 Nisan'da Kıbrıs Rum kesimini ziyaret etmişti.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler