Koç'un Efes pişmanlığı

Amerikan Türk Cemiyeti'nin (ATS), "Kurumsal Ortaklık Ödülü" bu yıl Coca-Cola-Anadolu Grubu ortaklığına verildi. Ödülü iki grubu temsilen Coca-Cola Yönetim Kurulu Başkanı Muhtar Kent ile Anadolu Grubu Yönetim Kurulu Başkanı ve CEO Tuncay Özilhan aldı.

Yayınlanma: 31.05.2009 - 18:30
Abone Ol google-news

Amerikan Türk Cemiyeti’nin (ATS), Amerikalı ve Türk şirketlerinin işbirliğini simgeleyen “'Kurumsal Ortaklık Ödülü” bu yıl Coca-Cola-Anadolu Grubu ortaklığına verildi. Ödülü New York’ta önceki gece düzenlenen gala gecesinde iki grubu temsilen Coca-Cola Yönetim Kurulu Başkanı Muhtar Kent ile Anadolu Grubu Yönetim Kurulu Başkanı ve CEO Tuncay Özilhan aldı. Koç Holding Onursal Başkanı Rahmi Koç, gecede yaptığı konuşmada, 1960’larda İzzet Özilhan’ın “Efes Pilsen’e ortak olun” teklifini geri çevirerek hata yaptığını itiraf etti. Koç, “Efes kurulurken, İzzet Özilhan aradı. Bira fabrikası kurmak için arazimi istedi. Ben ortaklık yerine para istedim. ve hata yaptım.” dedi.

ATS Başkanı Murat Köprülü’nün evsahipliği yaptığı gece “The Pierre” otelinde düzenlendi. ABD Dışişleri Bakanı Madeleine Albright ile Koç Holding Onursal Başkanı Rahmi Koç’un eş başkanlığını yaptığı gece Türk ve Amerikan iş dünyasının 400’e yakın temsilcisi katıldı.

Amerikan Türk Cemiyeti’nin 60’ıncı kuruluş yıldönümünün de kutlandığı gecede, Amerikan Türk Cemiyeti’nin eğitim ve kültür faaliyetleriyle hayır işlerinde kullanılmak üzere 700 bin doların üzerinde destek sağlandı. ATS Başkanı Murat Köprülü gecede yaptığı açılış konuşmasında, Coca Cola Şirketi ve Anadolu Grubu'nun Coca Cola İçecek şirketinde son derece başarılı bir ortaklığa sahip olduklarını ve bu ortaklığın global üne sahip bir Amerikan markasının, gelişmekte olan ekonomilere ilk kez tanıtılması açısından da önemli olduğunu belirtti. Kent ve Özilhan’ı Amerikan-Türk kurumsal işbirliğine verdikleri önem ve gayretleri dolayısıyla tebrik eden Köprülü, ATS’nin de 60. kuruluş yıl dönümünü kutlamaktan mutluluk duyduklarını belirtti. Köprülü, iki şirketin arasındaki sağlam ortaklığın Türkiye ile ABD arasındaki uzun yıllardır devam eden ekonomik ve iş ilişkilerine de en güzel örnek olduğunu belirtti.

Gecede düzenlenen törende, Amerikan ve Türk şirketlerinin başarılı işbirliklerini simgeleyen “Kurumsal Ortaklık Ödülü” Coca-Cola Yönetim Kurulu Başkanı ve Üst Yöneticisi (CEO) Muhtar Kent ile Anadolu Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Tuncay Özilhan’a verildi. Ödül töreninde Rahmi Koç “Kurumsal Ortaklık Ödülü”nü Tuncay Özilhan’a, Albright da Muhtar Kent’e takdim etti.

 

‘Nakit istedim, hata yaptım’

Konuşmasına Tuncay Özilhan’la üç ortak özelliği olduğunu belirterek başlayan Koç Holding Şeref Başkanı Rahmi Koç, “İkimiz de Beşiktaşlıyız. İkimiz de otomotiv işindeyiz, hatta onlar bizden pazar payı alıyorlar. İkimiz de hastane işindeyiz. Onların Anadolu Sağlık Merkezi var bizim Amerikan Hastanesi...” dedi.

Koç, Anadolu grubuyla ilgili bir anısını anlatırken ilginç bir itirafta bulundu. 1960’ların sonunda grup olarak bira işine girmek istediklerini anlatan Rahmi Koç şunları söyledi: “Bira üretmek için ABD’li bira devi Schlitz’le görüştük. Ardından da İstanbul’da bu iş için bir arazi satın aldık.Bu sırada Schlitz Avrupa’ya gelmekten vazgeçti. Bu da onlar için sonun başlangıcı oldu. Bizim iş de ertelendi. Sonra Tuncay’ın babası İzzet Özilhan beni aradı. ‘O araziyi satıyor musun’ diye sordu. Özilhan’ı bana Allah gönderdi. O arazide bira fabrikası kurmak istiyordu. Bana dedi ki, ‘Para vermeyeyim, gel ortak ol.’ Ben nakit istedim ve hata yaptım.”

Rahmi Koç, Tuncay Özilhan’ın Anadolu Endüstri Holding’in başına geçtiği sırada şirketin durumunun hiç iyi olmadığını da hatırlatarak, “Ama Tuncay Özilhan krizdeki şirketi çok iyi yönetti ve işleri toparladı. Ve sonra Muhtar Kent’in de katılmasıyla birlikte grup çok daha büyüdü. Coca-Cola ikisini önce bir araya getirdi, sonrasında da ayırdı. Umarım ilerde yine birlikte olurlar. Ben, Özilhan TÜSİAD Başkanı iken birlikte çalıştım. Karar alma kabiliyeti ve iş bitiriciliğini takdir ettim, onunla çalışmak çok iyiydi” dedi. Koç daha sonra Özilhan’a ödülünü alkışlarla takdim etti.

 

“Kent bizi yurtdışına taşıdı”

Anadolu Grubu CEO’su Tuncay Özilhan, Rahmi Koç’un elinden ödülü aldıktan sonra ortakları Kamil Yazıcı ile babası İzzet Özilhan’ın desteğini hep aldığına işaret ederek, Coca-Cola ile 15 yıl önce Kazakistan’da başlayan işbirliğinin şu anda 10 ülkeye yayıldığını, 20 fabrikaya ulaştığını söyledi. “Muhtar Bey (Kent) bizi yurtdışına taşıdı, bira işini dışarıya açtı” diyen Özilhan, “Coca-Cola’nın başında olması bizim için gurur meselesi. Ayrıca benim yakın dostum. Önümüzde daha uzun yollar var. Birlikte Coca-Cola’yı bölgede daha uzun yıllar temsil edip geliştireceğiz” diye konuştu. ABD ile Türkiye arasındaki ilişkilerin dostluk ve güven esasına dayalı olduğunu ama yatırımlara bakıldığında kapasitenin çok altında iş çıktığını belirten Özilhan, Obama’yla birlikte bu alanda ciddi mesafe kaydedileceğini söyledi.

 

Albright: Kent 21. yüzyılın dehası

Gecenin onur konuğu Amerikan Dışişleri eski Bakanı ve Coca-Cola Yönetim Kurulu Üyesi Madeleine Albright, Muhtar Kent için övgü dolu bir konuşma yaptı. Albright,  Muhtar Kent’in “19. yüzyılın centilmenliğine ve 21. yüzyılın dehasına” sahip olduğunu söyledi. Albright, Mahtar Kent’in babasının İkinci Dünya Savaşı döneminde Musevileri kurtardığını, amcasının Türkiye’nin ilk ABD’ye atanan büyükelçisi olduğunu hatırlatarak, “İşte Muhtar Kent bu geçmişe, vizyonu ve yeteneklerini ekleyerek, basamakları hızla tırmandı ve zirveye ulaştı” dedi. Diplomat bir aileden gelen “vizyon sahibi, yetenekli ve karizmatik” Kent’in Coca Cola’da son derece başarılı olduğunu ve şimdi de şirketin başkanlığını başarıyla yürüttüğünü söyleyen Albright, Muhtar Kent’in “hem insanları, hem işi, hem de iyi ürünü çok iyi tanıdığını” belirtti.

Türkiye yatırımı 600 milyon dolar Ödülünü Albright’in elinden alan Coca-Cola İcra Kurulu Başkanı (CEO) Muhtar Kent, Türk kültürünün, toplumunun ve değerinin en iyi örneğini temsil eden Anadolu Grubu’yla çok mutlu olduğunu söyledi. Anadolu Grubu ile ortaklıklarının “güven, derin saygı ve dostluğa” dayandığını belirten Kent, ortaklıklarını ABD ile Türkiye arasındaki ortaklığa da benzetti. Kent, ABD ve Türkiye arasında güçlü ilişkiler kurmak için çalıştığını vurgularken, ABD ile ailesinin ilişkisinin çok eskilere dayandığını hatırlattı. Muhtar Kent, Coca-Cola’nın Türkiye’de bugüne kadar yaptığı yatırımların 600 milyon dolara ulaştığını, Türkiye’nin Coca-Cola içinde en hızlı büyüyen 10 ülke arasına girdiğini dile getirdi. Kent, global krizle birlikte dünyanın çok daha karmaşık, rekabetçi ve mücadele gerektiren bir yapıya büründüğüne dikkat çekti.


‘Bilen varsa banada getirin’

Kent, Başkan Barack Obama sayesinde Amerikan marka imajının tüm dünyada yeniden yükselişe geçmesinden duydukları memnuniyeti dile getirirken, “Obama yüzde 80’lerden yüzde 10’lara inen Amerika’nın marka imajını yeniden yükseltti. Obama başkanlığı sayesinde Türkiye ve ABD arasında yeni bir sayfa açıldı” dedi.

Kent, ekonomik krizden ne zaman çıkılacağıyla ilgili bir soru üzerine gülümseyerek, bu sorunun kendisine CNN tarafından da aynı gün sorulduğunu ve onlara da söylediği gibi bunun yanıtını bilmediğini belirterek “(CNN’e) Bilen varsa da bana getirin dedim” diye konuştu.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler