Aspendos Uluslararası Opera ve Bale Festivali başlıyor

Devlet Opera ve Balesi Genel Müdürlüğü tarafından düzenlenen "Aspendos Uluslararası Opera ve Bale Festivali"nin 16.'sı, 10 Haziran'da başlıyor. Aspendos'un büyülü atmosferinde 3 Temmuz'a kadar sürecek festival boyunca, Aida Operası, Giselle Balesi, Carmen Operası ve Carmina Burana gibi devleşmiş klasikler sanatseverlerle buluşacak.

Yayınlanma: 01.06.2009 - 06:58
Abone Ol google-news

Festivalin açılış temsili, 1949 yılında Devlet Opera ve Balesinin kuruluşuna ilişkin düzenlemenin TBMM'de kabul edilişinin 60. yıldönümü olan 10 Haziran'da yapılacak. Açılış temsili olarak Aspendos'un vazgeçilmezi haline gelen Giuseppe Verdi'nin Aida Operası, Ankara Devlet Opera ve Balesi tarafından sahnelenecek. İtalyan opera bestecisi Verdi'nin başyapıtını İtalyan rejisör Vincenzo Grisostomi Travaglini, Aspendos Antik Tiyatrosu'na özel rejisi ile sahneye koyacak. Orkestrayı Devlet Opera ve Balesi Genel Müdürü Prof. Rengim Gökmen'in yöneteceği operada koroyu Alessandro Cedrone ve Andrea Cristofolini hazırladı. Eser, Ankara İtalyan Kültür Merkezi katkıları ile izleyici ile buluşacak.

Dünyaca ünlü Amerikalı soprano Adina Aaron da "Aida" rolünde ilk kez Türkiye'de sahne alacak. Kendisine İtalyan konuk tenor Giuseppe Palmieri eşlik edecek. İzleyicilerden gelen yoğun ilgi gören Aida Operası, ikinci temsilini ise yine festival kapsamında İstanbul Devlet Opera ve Balesi solistleri ile 12 Haziran'da yapacak. Dört perdelik operada, Habeşli köle Aida ile Firavun'un kızı Amneris arasında kalan Mısır ordusu başkomutanı Radames'in dramatik aşkları anlatılıyor.

Ankara Devlet Opera ve Balesi, dünyada romantik akımın çarpıcı örneklerinden biri olarak bilinen Giselle Balesi'ni ise 16 Haziran'da sahneleyecek. Dünyadaki pek çok bale topluluğunun repertuarında yer alan, 'Beyaz Bale' tanımının büyülü dünyasını gözler önüne seren Giselle Balesi, Adolphe Adam'ın lirik müziği ve romantik atmosferiyle de dünyanın en çok sahnelenen eserlerinden biri. Giselle Balesi'ni, Coralli ve Perrot'nun koreografisine sadık kalarak Zeynep Odabaşı sahneye koydu. 2 perdelik balenin Orkestra Şefliğini Bujor Hoinic ve Sunay Muratov dönüşümlü olarak yapacak. Eserin dekor tasarımı Nihat Kahraman'a, kostüm tasarımı Nursun Ünlü'ye ait. Giselle; sevgilisinin kendisini aldattığını anladıktan sonra çıldırarak ölen ve aşk acısından hayata gözlerini yummuş diğer kızların ruhlarıyla ormanda kendilerini aldatan sevgililerinden intikam almak isteyen "Wili"lere dönüşen genç köylü kızın öyküsünü konu alıyor. Festival kapsamında, 19 Haziran'da İstanbul Devlet Opera ve Balesi ise Fransız besteci G.Bizet'nin ölümsüz eseri Carmen Operası'nı sahneleyecek. Operayı, şef Antonio Pirolli yönetecek.

Festivalin bu yılki ilk konuk topluluğu Prag Devlet Operası, 23 Haziran'da İtalyan besteci Giacomo Puccini'nin Tosca Operası'nı sahneleyecek. Yeni Alman Tiyatro Geleneğinin önemli temsilcilerinden Prag Devlet Operası, 2002 yılında yine Aspendos Uluslararası Opera ve Bale Festivali kapsamında Türkiye'ye gelmişti. Avrupa'daki en güzel tiyatro binaları arasında gösterilen, 1888'de Prag-Alman Sahnesi olarak açılan binada faaliyetlerini sürdüren Prag Devlet Operası, ilk rejisörü Angelo Neumann'ın sayesinde ünlü orkestra şefleri, rejisörler, ses sanatçıları edinmiş ve kısa süre içinde uluslararası alanda yüksek sanatsal düzeyi ile tanındı.
 

Antalya ve Mersin aynı anda sahnede

Antalya ve Mersin Devlet Opera ve Baleleri Carmına Burana'yı 26 Haziran'da seyirci ile buluşturacaklar. Alman besteci Carl Orff tarafından soprano, tenor ve bariton solistler ile koro, çocuk korosu ve orkestra için bestelenmiş bir sahne kantatı olan Robert North tarafından sahneye konuyor. İngiliz koreograf North eserde, gezegenlerin fiziksel çekimi kadar temel olan, erkek ve kadının birbirlerine olan arzusundan yola çıkarak, koreografiyi öne çıkaracak, müziği öven ve canlandıracak bir hareket dili kullandığını ifade ediyor. İlk kez seslendirildiği 1937 yılından itibaren dünya sahnelerinin en popüler konser seçeneği olmayı sürdüren Carmina Burana'yı ünlü Orkestra Şefi Gürer Aykal yönetecek. Koroyu Şef Krastin Nastev'in hazırladığı eserde Nurdan Küçükekmekçi Aydın (Soprano), Devrim Demirel (Tenor), Tamer Peker (Bariton) solist olarak görev alıyor.
 

İzmir'den Romeo ile Juliette operası

İzmir Devlet Opera ve Balesi'nin prodüksiyonu Romeo ile Julıette Operası 30 Haziran'da sanatseverler ile buluşacak. Ünlü İngiliz oyun yazarı W.Shakespeare'in aynı adlı ölümsüz romanı, ilk kez "Opera" olarak izleyici karşısına çıkıyor. Besteci Charles Gounod'ya ait müzikleriyle göz dolduran operayı İspanyol Şef Tulio Gagliardo Varas yönetiyor. Gürçil Çeliktaş'ın sahneye koyduğu eserin dekor tasarımı Tayfun Çebi'ye, kostüm tasarımı Serdar Başbuğ'a ait. Koroyu Hans Joachim Gallus'un hazırladığı operanın dans düzeni Neslihan Öztürk, ışık tasarımı da Müfit Özbek tarafından hazırlandı.
 

Kapanış Doğuş Çocuk'tan: Sihirli film müzikleri

Festivalin 3 Temmuz'da sona erecek kapanış konserini, ikinci konuk topluluk "Doğuş Çocuk Senfoni Orkestrası" gerçekleştirecek. Şefliğini ve Genel Müzik Direktörlüğü'nü Prof. Rengim Gökmen'in yaptığı ve Türkiye'deki çeşitli konservatuarların 10-16 yaş grubu öğrencilerinden oluşan Doğuş Çocuk Senfoni Orkestrası, "Sihirli Film ve Dans Müzikleriyle Yolculuk" başlıklı bir konser verecek. Konserin "Filmlerden Sihirli Müzikler" adını taşıyan birinci bölümünde; "Disney" Klasik Uvertür, "Tarzan" Orkestral suiti, "Küçük Denizkızı" Orkestral suiti, "Güzel ve Çirkin" Orkestral Suiti, "Alaaddin" Orkestral Suiti, "Aslan Kral" Orkestral suiti, "Küçük Dünya" ve "High School Müzikali" seslendirilecek. İkinci bölümde; "İspanyol Kapriçyosu", "Fındıkkıran" bale suitinden "Rus Dansı", "Arap Dansı", "Çin Dansı" ve "Çiçeklerin Valsi" bölümleri ile "Köçekçeler" rapsodisi seslendirilecek. 


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler