Belge belge dünya

Belgesel film günlerinde Belçika, Meksika, Bangladeş, Almanya, İspanya, Finlandiya, Romanya, İtalya, Slovakya ve Yunanistan’dan 50, Türkiye’den ise 20 film gösterimde yer alacak.

Yayınlanma: 01.06.2009 - 07:23
Abone Ol google-news

Sivil toplum kuruluşu olan Avrasya Sanat Kollektifi (ASK), bağımsız belgeselciler Emel Çelebi, Necati Sönmez ve gönüllülerin katkısı ile bu yıl ikincisi düzenlenen ‘DOCUMENTARIST – İstanbul Belgesel Günleri’ 2 – 7 Haziran tarihleri arasında gerçekleştiriliyor.

İstanbul’da, Pera Müzesi Sinema Salonu, Goethe – Institu, Hollanda Başkonsolosluğu Union Church, Tarık Zafer Tunaya Kültür Merkezi, The Marmara Galery Pera, Fransız Kültür Merkezi’nde, 9-12 Haziran tarihlerinde İzmir Fransız Kültür Merkezi’nde  gerçekleştirilecek olan Belgesel Günleri’ni düzenlemekteki amaçlarının Türkiye’de belgesel film sektörü yaratmak olduğunu söyleyen Sönmez; ‘Türkiye’de belgesele film yapmak için yapımcı yok, bütçe bulmak zor, dağıtımcı da yok. Bundan dolayı biz belgeselciler her işi kendimiz yapmak zorundayız.  Kültür Bakanlığı onayladığı belgesellere 1/5 ya da 1/3 oranında destek veriyor. Ama her belgeselci de bu bütçeye ulaşamıyor. Biz de yurt dışındaki belgesel yapımcılarını, TV kanallarını Türkiye’ye çekmek, Türkiye’deki belgeselcilerle tanıştırıp onların projelerine yapım/dağıtım desteği yaratmaya çalışıyoruz’ diyor.

Bu amaçla geçen yıl belgesel yapımcı BBC’den Nick Fraser Türkiye’ye geldiği etkinliğe, bu yıl da Finlandiya devlet televizyonu YLE’nin belgesel bölümü yöneticisi Iikka Vehkalahti, ‘Steps International’ projesinin yaratıcısı aramızda olacak. Belgeselin gelişmediği ülkelerde yönetmenlerden projeler toplayıp, beğendikleri filmlere yapım desteği veren YLE, daha önce Hindistan ve Afrika’daki yönetmenlerin projelerine destek verdi.

Görüntülü medya cephesinin Türkiye’de üretilen belgesellere karşı çok ilgisiz olduğunu oysa en azından festivallerin belgesel bölümlerinin yok satıldığına bakılırsa izleyici cephesinde olağan üstü bir ilgilinin olduğuna dikkat çeken Çelebi; ‘Belgesel yapımcılığı ayrı bir uzmanlık alanı ve biz dünyada belgesel filmleri özellikle ülkelerine gidip izleyerek takip ediyoruz. Mesela Cannes film festivalinde  gösterilen Rusya’da bir grup genç sinemacının Sibirya treni ile 9000 km. yol alarak çektikleri 6 kısa belgesel filmden oluşan ‘Cinetrain’ de gösterim günlerimizde yer alacak. Dünyada belgesel film yükseliyor.

Türkiye’de de bizim kuşağımız bu yükselişi yakalayıp, belgeseli hak ettiği yere getirmelerini istiyoruz. İlk defa bu sene 35mm.lik kopyasından belgesel film gösterimi de gerçekleştireceğiz’ diyor.

Gösterim günlerindeki filmlerin yorumlarının yer aldığı 2 sayılık gazetenin ilk sayısı 1 Haziran’da ücretsiz olarak dağıtılacak belgesel günleri kapsamında, Atlas dergisi fotoğrafçısı Tijen Bulutay’ın ‘Yürüdüğüm Topraklar’, Galata Fotoğrafhanesi – Belgesel Fotoğraf Akademisi’nde, belgesel fotoğraf seminerlerine katılan fotoğrafçıların, 8 Mart Dünya Kadınlar Günü ve yerel seçimlerde çektikleri fotoğraflardan oluşan iki fotoğraf sergisi de yer alacak.

www.documentarist.org


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon