İran 'Kerkük-Yumurtalık hattı'nı kullanacak

Irak'ın kuzeyinden çıkarılan petrol, bugünden itibaren resmi olarak Kerkük-Yumurtalık hattıyla Türkiye üzerinden ihraç edilmeye başlanacak.

Yayınlanma: 01.06.2009 - 09:25
Abone Ol google-news

Irak Bölgesel yönetimin müsteşarı Dr. Halit Salih, açılıştan önce Erbil şehid Mamosta Saad Abdullah konferans salonunda, Norveç DNO firmasının üst yöneticisi (CEO) Helg Eide ve Genel Enerji üst yöneticisi (CEO) Mehmet Sepil ile birlikte basın toplantısı düzenledi.

Halit Salih, bugünün önemli bir gün olduğunu belirterek, ilk defa resmi olarak Irak'ın kuzeyinden petrol sevk edileceğine dikkati çekti.

Salih, merkezi Irak hükümeti ile bölgesel yönetim arasında petrol gelirinin nasıl paylaşılacağının ileride belli olacağını belirterek, bu konuda henüz tam bir anlaşma sağlanamadığını söyledi.

Salih ''Türkiye tarafından Erbil'e konsolosluk açılması yerinde olur. İlk etapta ekonomik, ondan sonra siyasi konular onu takip edecektir. Açılırsa da çok olumlu bir adım olur'' dedi. Salih şöyle devam etti:

''Irak anayasasında belirtilen şekli ile durumu ele alırsak, bu firmalarla yapılan anlaşmaların, yeni Irak anayasasının yazılmasından önceki tarih olduğu ve yeni anayasanın maddesine istinaden bölgesel yönetimin eskiden yapmış olduğu anlaşmaların sari olacağına istinaden yaptık. Bu da doğal olarak doğal ve anayasal hakkımız.''

Salih, ilk etapta günlük olarak iki petrol kuyusundan toplam 100 bin varil çıkarıldığını, gelecekte söz konusu kapasiteyi günlük 250 bin varile çıkarmaya çalışacaklarını belirterek, ''bu durum, günlük 1 milyon varile ulaşılıncaya kadar da devam edecek'' dedi.

Türkiye ile ilişkilere de değinen Salih, bu bölgede son derece çağdaş petrol alanlarının kurulmakta olduğuna işaret ederek, bölgesel yönetim olarak, çıkarılan petrolü Kerkük- Yumurtalık boru hattından Türkiye üzerinden dünyaya sevk edeceklerini, bu konuda Türkiye tarafında bir sorun yaşanmasını beklemediklerini kaydetti.

Bir soru üzerine, şirket ödemelerinin, merkezi hükümet ile bölgesel yönetim arasında tam bir anlaşma sağlanamaması yüzünden şimdilik en büyük sorun olarak göründüğünü kaydeden Salih, ileride ''vana kapatma riskinin'' çıkıp çıkmayacağının sorulması üzerine de, ''vana kapatma riskini öngörmüyoruz. Biz merkezi hükümet tarafından takdir ile karşılanacağımızı düşünüyoruz ve ileride elbette merkezi hükümet ile de ortak çözüm bulunacak'' yanıtını verdi.

Irak'ın kuzeyindeki petrolün, Kerkük-Yumurtalık Petrol Boru Hattı ile Ceyhan'a sevkıyatına başlanacak olması, ekonomik canlılık kazandıracağı için yöre insanını umutlandırdı.

Ceyhan Ticaret Odası Başkanı Ali Duru, Irak'ın kuzeyinden ilk etapta 40 bin, ardından ise günde 60 bin varil petrol sevkıyatının yapılmaya başlanmasının hem Ceyhan hem de Türkiye açısından sevindirici bir gelişme olduğunu söyledi.

 


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler