Sağlık Bakanlığı'ndan kavga açıklaması

Mersin Devlet Hastanesi'nde yoğun bakım servisinde tedavi gören bir çocuğun hayatını kaybettiği sırada hastane personeli arasında herhangi bir kavga veya tartışmanın yaşanmadığı bildirildi. HP Mersin Milletvekili Behiç Çelik, konuyu Meclis gündemine taşıdı.

Yayınlanma: 01.06.2009 - 10:24
Abone Ol google-news

Sağlık Bakanlığı Basın ve Halka İlişkiler Müşavirliği'nden yapılan yazılı açıklamada, 25 Mayıs Pazartesi günü trafik kazası sonucu kafa travması nedeniyle Mersin Devlet Hastanesi'ne getirilen Eren Söylemez'in yoğun bakım ünitesine alındığı belirtildi.

Hastanın yoğun bakımdaki takibi sırasında, 29 Mayıs Cuma günü saat 19.40'da temizlik şirketi elemanı Cemil Aydoğdu'nun alkollü olarak el kesisi ile acil servise geldiği ve hastaya müdahale edildiği ifade edilen açıklamada, şunlar kaydedildi:
''Adı geçen şahıs saat 20.15 civarı cerrahi yoğun bakım bölümü karşısındaki bir odanın camını kırmış, daha fazla yaralanmış, ancak diğer görevliler tarafından ivedilikle yoğun bakım hemşire odasına götürülerek, yoğun bakım hastalarının herhangi bir olumsuzlukla karşılaşmaları önlenmiştir.

Söz konusu hemşire odası hastaların yattığı bölümün dışında bulunmaktadır. Yaralı şahıs tedavisi yapılıp eli sarıldıktan sonra saat 20.20'de görevliler eşliğinde hastane dışına çıkarılmış, personel arasında herhangi bir kavga veya tartışma olmamıştır.
Yoğun bakım tedavisi süren hasta Eren Söylemez ise saat 21.50'de hayati fonksiyonları durmuş, yapılan tüm müdahalelere rağmen saat 22.10'da hayatını kaybetmiştir.''

 

"Öyle bir bulguya rastlanılmadı"

Mersin Valisi Hüseyin Aksoy, gazetecilere yaptığı açıklamada, yapılan araştırmalar sonucunda Eren Söylemez'in (9), çıkan bir kavgada hastane personelinin üzerine düşmesi sonucu hayatını kaybettiğine yönelik bir bulguya rastlanılmadığını söyledi.

Konuyla ilgili olarak başlatılan soruşturmanın da çok yönlü olarak sürdürüldüğünü vurgulayan Aksoy, olayın tüm boyutlarıyla ele alındığına dikkati çekerek, ''İl Sağlık Müdürlüğü tarafından gerçekleştirilen incelemelerde elde edilen ilk sonuçlar, iddia edildiği şekilde bir ölümün olmadığı yönünde. Soruşturma tamamlandıktan sonra olayla ilgili gerekli karar verilecektir'' dedi.

Söz konusu hastanede temizlik işlerinde çalışan ve iddialarda adı geçen şahsın, hastane dışında meydana gelen bir olayda elinin kesilmesi nedeniyle Mersin Devlet Hastanesi Acil Servisi'ne geldiğini anlatan Aksoy, şunları kaydetti:
''Bu personel, daha sonra görevli olduğu Yoğun Bakım Servisi'ne giderek, burada yetkili personele raporlu olduğunu ve işe bir süre gelemeyeceğini bildirmiştir. Burada taraflar arasında kısa süreli bir tartışma yaşandığı tarafımıza iletildi. Dediğim gibi olay soruşturma aşamasında ve biz yaşananların açıklığa kavuşturulabilmesi için konuyu her yönüyle ele alıyoruz.''


Olay Meclis gündeminde

MHP Mersin Milletvekili Behiç Çelik, Mersin Devlet Hastanesi'nde yaşanan skandalı verdiği soru önergesiyle Meclis gündemine taşıdı.

Kazanın ardından acil serviste yapılan ilk müdahalenin ardından Söylemez'in yoğun bakım ünitesinde tedavi altına alındığını ifade eden Çelik, "Mersin Devlet Hastanesi Cerrahi Yoğun Bakım Servisi'nde, Hastanedeki taşeron firmada hasta bakıcı olarak çalışan ve sarhoş olarak işe geldiği iddia edilen bir hasta bakıcı ile personel arasında çıkan kavgada taraflardan birinin hasta yatağında yatan çocuğun üzerine düşerek ölümüne neden olduğu iddia edilmektedir"dedi.

Çelik Sağlık Bakanı Recep Akdağ'a şu soruları yöneltti:
"Sağlık Bakanlığı bünyesinde hangi hizmetler taşeron firmalar aracılığıyla yapılmaktadır? Taşeron firmalar aracılığıyla çalıştırılan personel hangi kriterlere göre belirlenmektedir? Bir oryantasyon eğitimi verilmekte midir? Olaydan 'iki gün önce beyin ölümünün gerçekleştiğini söyleyen' Başhekim ve ilgili personel bahsedildiği gibi iki gün önce ölümün gerçekleştiğine dair rapor tutmuşlar mıdır? İlgili savcılığa aynı tarihlerde bildirmişler midir? 'Beyin ölümünün gerçekleştiği' aileye neden bildirilmemiştir? Bu olaya sebebiyet veren personel ve böyle bir personeli çalıştıran firma ve hastane yetkilileri hakkında ne gibi işlemler yapılacaktır? "


Olayın geçmişi

Emrah ve Elif Söylemez çiftinin Çukurova İlköğretim Okulu ikinci sınıfında okuyan çocukları Eren Söylemez (9), 25 Mayıs Pazartesi günü, Toroslar Mahallesi Okan Merzeci Bulvarı'nda, bisiklet sürdüğü sırada bir otomobilin çarpması sonucu ağır yaralanmış, Mersin Devlet Hastanesi Cerrahi Yoğun Bakım Ünitesi'nde tedavi altına alınmıştı. Beyin kanaması geçirdiği tespit edilen ve buradaki tedavisi süren Söylemez, aynı günün gecesinde yaşamını yitirmişti.

Ölümün ardından Söylemez ailesi, hastanedeki taşeron firmaya bağlı hasta bakıcı C.A'nın, saat 19.00 sıralarında mesaisi bittiği halde çalıştırıldığını söyleyip elini cama vurarak yaraladığını iddia ederek, C.A'nın taşkınlığını sürdürmesi üzerine başka bir personel ile aralarında arbede yaşandığı sırada, şahıslardan birinin çocuklarının üzerine itilerek ölümüne neden olunduğunu ileri sürmüştü.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler