''Cumhuriyet ilan edilmiştir arkadaşlar''

Çorum Anadolu İletişim Meslek Lisesi Radyo-Televizyon Bölümü öğretmeni ve öğrencileri, 29 Ekim 1923'te TBMM Başkanvekili sıfatıyla ''Cumhuriyet ilan edilmiştir arkadaşlar'' diyen milletvekili İsmet Eker'in hayatını belgesel haline getirdi.

Yayınlanma: 01.06.2009 - 12:08
Abone Ol google-news

Çorum Anadolu İletişim Meslek Lisesi Radyo-Televizyon Bölümü öğretmeni ve belgesel yönetmeni Yücel Yıldız, ''Türkiye Cumhuriyeti tarihi için önemli bir yere sahip olan İsmet Eker'in Cumhuriyetin ilanındaki rolünü açığa çıkarmak ve gelecek kuşaklara bir belge bırakmak için böyle bir çalışma yaptık'' dedi.

Yıldız, okuldaki radyo-televizyon bölümü öğrencileriyle birlikte kentin değerlerinin gün yüzüne çıkartılması için yürüttükleri çalışmalar kapsamında, Cumhuriyet'in kurulmasında büyük emeği olan ve aynı zamanda Çorum'un yetiştirdiği önemli bir şahsiyet olan İsmet Eker'i gelecek kuşaklara tanıtmak ve tarihe yeniden bir iz düşmek için böyle bir çalışma yaptıklarını söyledi.

Anadolu İletişim Meslek Lisesi öğrencilerinden Sinem Barlas, Şerif Avcı, Derya Karakuş, Uğur Çoşkuner ve Murat Ergen'in belgeselin kurgu ve kameramanlıklarını yaptığını anlatan Yıldız, yaklaşık 4 ay süren çekim aşamasının ardından 18 dakikalık bir belgeselin hazırlandığını kaydetti.

Yıldız, Eker'in merkeze bağlı Bayat köyündeki konağı ve mezarında çekimleri yapılan belgeselde, Eker'in erkek torununun damadı olan Sefa Yalçın'ın yanı sıra araştırmacı yazarlar Daver Kolağasıoğlu, Ethem Erkoç ve Çorum Belediyesi Kent Arşivi'nden İrfan Yiğit ile görüşmeler yapıldığını aktardı.

İsmet Eker'in Osmanlı Mebusan Meclisi'ne ait mazbatası, Osmanlı Mebusan Meclisi Nişanı ve İstiklal Madalyası'na ulaşarak görüntülediklerini ifade eden Yıldız, belgeselin tarihe ışık tutacağına inandığını söyledi.
Yücel Yıldız, şöyle konuştu:
''29 Ekim 1923 yılında TBMM Başkanvekili sıfatıyla Türkiye'nin artık Cumhuriyet'le idare edileceğini ve bu Cumhuriyet'in Cumhurbaşkanı'nın da Mustafa Kemal Atatürk olduğunu duyuran bu şahsiyetin, kent tarihi ve Türkiye tarihi açısından önemine dikkat çekmek gerekiyordu. Okulumuz açısından sevindirici olan Çorum'a ait bu değerin Çorumlu öğretmen ve öğrencilerle ölümsüzleştirilmesidir.

Biz bu yaptığımız belselle tarihimize ışık tutarken, yetkilerden Eker'den geriye kalan tarihi mirasa sahip çıkarak konağının müze haline getirilmesini istiyoruz. Ayrıca, TBMM'nin kuruluşunun 90. yılı etkinlikleri kapsamında bu belgeselin değerlendirilmesini talep ediyoruz.''
 

İsmet Eker kimdir?

Cami-i Kebir İmamı Dersiam ve Müftü Embiyazade Mehmet Nazif Efendi'nin oğlu olan İsmet Eker, 1877'de Çorum'da doğdu. Eker, Çorum İbtidai Mektebi ve babasının müderris olduğu medresede eğitimini tamamladı. 1912 yılında Liva Evkaf Memuru olarak görevlendirildi. Ankara İl Encümen üyesiyken 1 Mart 1914'te İstanbul Mebusan Meclisi'ne Çorum'dan milletvekili seçildi.

Atatürk'ün 19 Mayıs 1919'da Samsun'a çıkması ile başlattığı Milli Mücadele'ye katıldı. Misak-ı Milli'nin kabulünde etkili olan isimlerden oldu. Meclis'in feshi üzerine Ankara'ya gelerek, TBMM'ye 1922 yılında Çorum milletvekili seçildi. 29 Ekim 1923 yılında TBMM'de Cumhuriyet'in ilanı metnini okudu ve Cumhuriyet'in ilanını duyurdu.

İsmet Eker, 1962 yılında geçirdiği bir ameliyatın ardından hayatını kaybetti.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler