"Uluslararası Karikatür Yarışması"

Aydın Doğan Vakfı (ADV) tarafından bu yıl 26'ncısı düzenlenen, Aydın Doğan Uluslararası Karikatür Yarışması uluslararası jürisi, Antalya IC Green Palace Oteli'nde toplandı.

Yayınlanma: 01.06.2009 - 13:41
Abone Ol google-news

Amerikalı karikatürist Patrick Oliphant başkanlığında toplanan 10 kişilik büyük jüri, elemeye kalan 37 ülkeden 125 sanatçının 145 karikatürünü değerlendirip, sonuçlarını yarın açıklayacak.

Bu yıl 26'ncısı düzenlenen Aydın Doğan Uluslararası Karikatür Yarışması'na 85 ülkeden 1114 sanatçı 3127 karikatür ile katıldı. Serbest daldaki yarışmada ön seçiciler kurulu, 37 ülkeden 125 sanatçının 145 karikatürünü değerlendirmeye aldı.

Aydın Doğan Vakfı Yürütme Kurulu Başkanı Candan Fetvacı, düzenlenen basın toplantısında yaptığı açıklamada, bu uluslararası yarışmanın dünyadaki tüm karikatüristlerin kendilerini özgürce ifade etmesi için bir platform oluşturduğunu söyledi. Sanatçıların, ekonomik kriz, küresel ısınma ve savaşları anlattığını kaydeden Fetvacı, ''Dünyanın sıkıntıları karikatürlere yansıyor. Bizim de görevimiz dünyadaki sanatçılara bir ifade özgürlüğü platformu oluşturmak. Herkes görüşünü buraya gönderiyor, biz de bunu tüm dünya ile paylaşıyoruz'' dedi.

Aydın Doğan Vakfı Uluslararası Karikatür Yarışması'na 20 yıldır eser gönderen, 1996 ve 1999 yıllarında birincilik ve bir çok kez de başarı ödülü alarak, ''En çok ödül kazanan karikatürist'' unvanlı 55 yaşındaki jüri üyesi Mihai Ignat (Romanya) da yarışmada olmaktan onur duyduğunu bildirdi.

Jüride yer alan Milliyet Gazetesi'nin ''Açık Pencere'' köşesinin karikatüristi Ercan Akyol da eserlerdeki kalitenin, yarışmanın prestijini yükselttiğini belirtti. Seçim yapmanın çok zor olduğunu ifade eden Akyol, işçilik, ustalık ve konu zenginliğinin üst seviyede olduğunu vurguladı.

Jüri üyesi Amerikalı Jerelle Kraus da eserlerin bir çoğunu beğendiğini kaydederek, ''Her ülkeye özgü temalar kendi anlatımlarında yansıyor'' dedi.

Başkanlığını Amerikalı karikatürist Patrick Oliphant'ın yaptığı jüri, Ercan Akyol, Latif Demirci, Selçuk Demirel, Roar Hagen (Norveç), Mihai Ignat, Prof. Dr. Hüsamettin Koçan, Jerelle Kraus (ABD), Tan Oral ve Yaoning Zhang'dan (Çin Halk Cumhuriyeti) oluşuyor.
Yarışmada birincilik ödülü kazanan sanatçıya 8 bin ABD Doları, ikinciye 5 bin ABD Doları ve üçüncüye 3 bin 500 ABD Doları verilecek. Başarı ödülü kazanan 12 sanatçı da 500'er ABD Doları alacak.

Ödül töreni Ekim ayında İstanbul'da yapılacak. Yarışma sonrası ilk sergi ise 3-10 Haziran tarihlerinde IC Hotels Airport'ta açılacak.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler