"Ne kadar toprak verilecek belli değil"

Basında, ''Güzelyurt'un Rumlara verileceğine'' ilişkin çıkan haberler üzerine açıklama yapan Kıbrıs Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat, Kıbrıs'ta bir anlaşma için Türk tarafının toprak vermesinin ''kaçınılmaz'' olduğunu belirtti ve "Ne kadar toprak verilecek, neresi verilecek gibi bir çalışma yok, henüz harita da yok'' dedi.

Yayınlanma: 01.06.2009 - 14:34
Abone Ol google-news

KKTC Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat, Türk Ajansı-Kıbrıs'a (TAK) yaptığı açıklamada, bunun KKTC'nin 1. Cumhurbaşkanı Rauf Denktaş zamanında kabul edilerek Meclis kararı haline geldiğini anımsattı.

''Ancak ne kadar toprak verilecek, neresi verilecek gibi bir çalışma yok, henüz harita da yok'' diyen Talat, Türkiye'de bir gazetede bugün çıkan konuya ilişkin haberi ''hayal ürünü'' olarak niteledi. Talat, toprak düzenlemelerini içerecek haritanın da ancak müzakerelerin son aşamasında ve diğer konularda anlaşma halinde gündeme gelebileceğini vurguladı.

Talat, hafta sonunda bir köy ziyaretinde toprak düzenlemesi ve 29 artıdan bahsetme nedenlerinin sorulması üzerine, şunları söyledi:
''Güzelyurt bölgesindeydim ve vatandaş her zamanki gibi toprak tavizi olup olmayacağını sordu. Ben de anlaşma için toprak düzenlemesinin kaçınılmaz olduğunu anlatırken, geçmiş iktidarlar döneminde, yıllar önce kabul edilen 29 artı formülünü anımsattım. Sayın Denktaş zamanında kabul edilen ve Meclis kararı haline de gelen bu kararı, toprak verileceğinin kanıtı olarak hatırlattım. Bu, Kıbrıs konusunu az çok bilen herkesin, sadece yetkililerin değil, vatandaşın da bildiği bir konu. Yeni bir şey yok. Anlaşma halinde ne kadar verilecek, neresi verilecek diye bir çalışma kesinlikle yok. Henüz o aşamalarda değiliz.''

Gelecek haftadan sonra müzakere sürecinde ''Toprak'' başlığına geçileceğini, ancak prensiplerin konuşulacağını belirten Cumhurbaşkanı Talat, ''Harita sunma, birçok konuda anlaşma halinde, ancak son aşamada gündeme gelebilir. Çünkü hassas bir konu'' dedi.

Türkiye'de bir gazetenin 29 artı açıklamasından hareketle, ''Güzelyurt'un Rumlara verileceğine'' ilişkin bugün verdiği haberi ''Tamamen hayal ürünü, bilgisizlik'' diye niteleyen Talat, ''Türkiye basını konunun esasını öğrenmeden yayın yapmamaya özen göstermeli. Konuya hakim gazetecilere haber yaptırmalı'' ifadelerini kullandı.

Cumhurbaşkanı Talat, 30 Mayıs Cumartesi günü Gaziveren ve Doğancı köylerini ziyareti sırasında yaptığı açıklamada, Kıbrıs konusunda yürütülen görüşmelerde birçok konuda yakınlaşma sağlandığını, yargıda yüzde yüz oranında anlaşmaya varıldığını belirtmiş ve görüşmeler sürecinde en zor konunun ''toprak'' olacağını ifade ederek şunları söylemişti:
''Biz en baştan yüzde 29 artıyı kabul ettiğimiz için toprak vermek zorundayız. Görüşme sürecinde en zor konu 'toprak' olacaktır, çünkü toprak vermek zor bir konudur. Ancak halkımız hiç endişe duymasın. Yapılan hiçbir yatırım boşa gitmeyecektir.''


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler