"Meclis'in ödülünü alsa ne olur, almasa ne olur"

CHP İstanbul Milletvekili Necla Arat, geçen ay hayatını kaybeden Prof. Dr. Türkan Saylan'ın ödüllere hiç değer vermediğini belirterek, ''Meclis'in ödülünü alsa ne olur, almasa ne olur'' dedi.

Yayınlanma: 01.06.2009 - 14:31
Abone Ol google-news

İstanbul Bakırköy Belediyesi Yerel Gündem 21 Kadın Meclisi, geçen ay vefat eden ÇYDD Genel Başkanı Türkan Saylan anısına Bakırköy'deki Yunus Emre Kültür Merkezi'nde ''O Yola Çıktığında Neredeydik, O Gittiğinde Neredeydik'' paneli düzenledi.

Gazeteci Tayfun Talipoğlu tarafından hazırlanan belgeselin gösterilmesi ve Türkan Saylan'ın sevdiği türkülerin seslendirilmesinin ardından başlayan panelde konuşan CHP İstanbul Milletvekili Necla Arat, 1980'li yılların sonuna doğru Türkiye'de laiklik karşıtı eylemlerin ve sorun haline getirilen türban olaylarının arttığını söyledi.

Son zamanlarda gerici çevrelerde Türkan Saylan'a yönelik iftiraların olduğunu savunan Arat, ÇYDD'nin,1989'da laikliğe karşı giderek artan hücumların ve yıpratma çabalarının getirdiği tehlikelerin bilincini kavrayan akademisyen ağırlıklı bir grup tarafından kurulduğunu söyledi.

Türkan Saylan'ın, son 20 yıldır hastalıkla da mücadele ettiğini hatırlatan Arat, buna rağmen ÇYDD'nin giderek kamuoyunun güvenini kazanarak büyüdüğünü anlattı.
Arat, Saylan'ın hastalığını unutarak kendini eğitime verdiğini, Türkiye'nin bir ucundan diğer ucuna dolaştığını ve ülkeye büyük hizmetleri olduğunu belirterek, şu bilgileri verdi:
''Çok sayıda okul yapıldı, okullara ders malzemeleri ve giysiler gönderildi. Türkan Saylan'ın en büyük hayali eğitim olanakları bulunmayan tüm Anadolu kızlarına ulaşmak, onları tarikat ve cemaatlerin ellerine düşmemeleri için çağdaş değerlerle yetişmelerini sağlamaktı. Bu nedenle kızlara yönelik birçok proje yürüttü. Saylan son yolculuğuna gitmeden önce derneğin eğitime kazandırdığı kız sayısını 100 bine ulaşmasını istiyordu. Bunu vasiyet olarak bıraktı.''

Arat, son günlerde TBMM'nin bir ödül konusunun olduğuna da işaret ederek, ''Artık hiçbir ödül bu sevgi kadar değerli değil. Halkın sevgisi kadar değerli değil. Zaten Türkan Saylan, ödüllere hiç değer vermezdi. Meclisin ödülünü alsa ne olur, almazsa ne olur'' diye konuştu.

''En büyük tehlike terör değil"

Cumhuriyet gazetesi yazarı Ali Sirmen de Türkiye'nin zor günlerden geçtiğini, bunu anlamak için Atatürk'ün gençliğe seslenişinin okunması gerektiğini söyledi.

Türkiye Cumhuriyeti'nin güç koşullarda kurulduğunu, rönesansın, aydınlanmanın kazanımlarını Hristiyan bir ülke dışında ilk defa Türkiye'nin uyguladığını anlatan Sirmen, Türkiye'nin örnek bir ülke olduğunu kaydetti.

Sirmen, Mustafa Kemal Atatürk'ün Türkiye'nin içinde bulunduğu koşulların aşılmasının ancak milli eğitimle mümkün olduğunu düşündüğünü dile getirerek, ''Türkiye'nin bugün karşı karşıya bulunduğu en büyük tehlike terör değil, PKK değil, dış tehditler değil. Türkiye'nin bugün içinde bulunduğu en büyük tehlike, Milli Eğitim Bakanlığı'dır. Maalesef bu yapılanmayla bugünlere geldi'' diye konuştu.

Bakırköy Belediyesi Yerel Gündem 21 Kadın Meclisi Başkanı Yrd. Doç. Dr. Meltem Ünal Erzen de Türkan Saylan'ın yaşamıyla insanlara yol gösterdiğini belirterek, siyasi iklim değişikliklerinin yaşandığı günümüz Türkiye'sinde her şeyin eğitimle değişebileceğini anlattı.

ÇYDD Bakırköy Şubesi Başkanı Candan Ay ise Türkan Saylan'ın hiçbir zaman sorunun değil, çözümün bir parçası olduğunu, bireylerin eğitim hakkından eşit ölçüde yararlanması gerektiğini düşündüğünü anlattı.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler