Aileler hâlâ umutlu

Brezilya'dan Fransa'nın başkenti Paris'e giderken Atlas Okyanusu üzerinde kaybolan Air France uçağına ait olduğu düşünülen metal parçalarına rastlandı. Fransa olayla ilgili incelemelerde bulunmak amacıyla bölgeye araştırma gemisi gönderdi. Yolcuların aileleri ise hâlâ umutlu.

Yayınlanma: 02.06.2009 - 06:15
Abone Ol google-news

Brezilya'nın Rio de Janeiro kentinden pazar günü havalandıktan sonra irtibatın kesildiği Fransız Hava Yolları uçağına ait olduğu sanılan enkaz parçaları bulundu.

Brezilya Hava Kuvvetleri sözcüsü Jorge Amaral, Brezilya'nın Fernando de Noronha adasının 650 kilometre kuzeyinde bulunan enkazda bir uçak koltuğu, bir cankurtaran ceketi, metal parçalar ve yakıt kalıntıları tespit edildiğini söyledi.

Amaral, uçağın Atlas Okyanusu üzerindeki güzergahında tespit edilen iki ayrı enkazda herhangi bir yaşam belirtisi tespit edilemediğini de belirtti.

Amaral, enkazın bulunduğu yerin, uçaktan son sinyalin alındığı noktanın sağ tarafında olduğunu belirterek, uçağın belki de geri dönerek Fernando de Noronha adasına inmeye çalıştığını, fakat bunun sadece kendi varsayımı olduğunu ifade etti.

Amaral, tespit için enkazdan bazı parçalar alınıp incelenene kadar yetkililerin, enkazın uçağa ait olduğunu doğrulayamayacaklarını vurguladı.

Brezilya askeri gemilerinin enkaz bölgesine çarşamba gününden önce ulaşmasının beklenmediği de kaydedildi.

Fransız Hava Yollarına ait 4 yaşındaki Airbus A330 tipi uçakla bağlantı dün kesilmişti.

 

Neden yangın mı?

Brezilya hava yolları TAM'ın pilotu, okyanus üzerinde kaybolan Air France uçağının güzargahında, yangın olduğunu düşündüğü turuncu noktalar gördüğünü bildirdi.

Brezilya'nın resmi haber ajansı Agencia Brasil'in haberine göre, Hava Kuvvetleri sözcüsü Jorge Amaral, "bir TAM uçağının pilotunun Air France uçağının kaybolduğu bölgede uçarken çeşitli turuncu noktalar gördüğü bilgisini aldık" dedi.

"Pilot Brezilya'ya vardıktan sonra (Air France uçağının) kaybolduğunu öğrenmiş ve okyanustaki bu turuncu noktaların yangın olduğunu düşünmüş" diyen Amaral, bu bilginin soruşturulduğunu söyledi.

Brezilya'dan Fransa'nın başkenti Paris'e giderken Atlas Okyanusu üzerinde kaybolan Air France uçağında 228 kişi bulunuyordu. Uçaktan sağ çıkan olmazsa, bunun 2001'den bu yana en büyük havacılık faciası olarak kayıtlara geçeceği belirtiliyor. 

12 kasım 2001'de Amerikan Hava Yolları uçağı New york yakınlarında düşmüş, kazada 265 kişi hayatını kaybetmişti.

 

Yolcuların uyrukları açıklandı

Brezilya açıklarında kaybolan Fransız hava yolu şirketi Air France'a ait uçaktaki mürettebattan birinin Brezilyalı olduğu bildirildi.

Air France hava yolu şirketi, ilk yapılan açıklamaların aksine, uçaktaki 12 mürettebatın tümünün Fransız değil, 11'inin Fransız, birinin Brezilyalı olduğunu duyurdu. Şirketin Genel Müdürü Pierre-Henri Gourgeon, bu farklı açıklamaların, uçaktaki birçok kişinin çifte vatandaşlık durumundan kaynaklandığını belirtti.

Çifte vatandaşların durumu da göz önüne alınmasından sonra uçaktaki 228 kişinin milliyetleri şu şekilde açıklandı: "72 Fransız, 59 Brezilyalı, 26 Alman, 9 Çinli, 9 İtalyan, 6 İsviçreli, 5 Lübnanlı, 5 İngiliz, 4 Macar, 3 İrlandalı, 3 Norveçli, 3 Slovak, 2 İspanyol, 2 Faslı, 2 Polonyalı, 2 Amerikalı, 1 Güney Afrikalı, 1 Arjantinli, 1 Avusturyalı, 1 Belçikalı, 1 Gambiyalı, 1 İzlandalı, 1 Filipinli, 1 Rumen, 1 Rus, 1 Türk, 1 Kanadalı, 1 Estonyalı, 1 Hollandalı, 1 İsveçli, 1 Danimarkalı, 1 Hırvat."

Önceki açıklamalarda, 12 kişilik mürettebatın tümünün Fransız olduğu, uçakta mürettebat dahil 73 Fransız, 58 Brezilyalı, 26 Alman, 9 Çinli, 9 İtalyan, 6 İsviçreli, 5 Lübnanlı, 5 İngiliz, 4 Macar, 3 İrlandalı, 3 Norveçli, 3 Slovak, 2 İspanyol, 2 Faslı, 2 Polonyalı, 2 Amerikalı, 1 Türk, 1 Güney Afrikalı, 1 Arjantinli, 1 Avusturyalı, 1 Belçikalı, 1 Gambiyalı, 1 İzlandalı, 1 Rumen, 1 Rus, 1 Kanadalı, 1 Estonyalı, 1 Hollandalı, 1 İsveçli, 1 Danimarkalı, 1 Hırvat, 1 Filipinli'nin bulunduğu belirtilmişti.

 

Bölgeye araştırma gemisi gönderiliyor

Fransa, Brezilya'nın Rio de Janeiro kentinden Fransa'nın başkenti Paris'e gitmek üzere havalandıktan sonra irtibat kesilen Air France uçağının kaybolduğu sanılan bölgede araştırmalar yapmak üzere bir denizaltı araştırma gemisi göndereceğini açıkladı.

Fransa Ulaştırma Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada, bakanın, Fransız deniz araştırmaları enstitüsü IFREMER'e derhal bölgeye gitme talimatı verdiği, gidecek geminin derin denizlerde denizaltı araştırmaları yapabilen robotlar taşıdığı bildirildi.

Öte yandan, kayıp uçakta bulunan yolcuların yakınlarının hala umutlarını yitirmedikleri kaydedildi.

Kurban yakınları derneğinin sözcüsü Guillaume Denoix de Saint-Marc, Paris'teki Roissy Havaalanı yakınlarındaki bir otelde biraraya gelen yolcu yakınlarıyla görüştüğünü belirttiği açıklamasında, ''Yolcu yakınları çökmüş durumda, korku içindeler. Ama hepsinin çok az da olsa hala bir umudu var. Şu anda aileler olanları kabul etmiş durumda değiller, çünkü elde bir kanıt yok. Kesin kanıt bulunana dek umut etmeyi sürdürecekler'' dedi.

Uçağa ait olduğu sanılan kimi parçaların bulunduğundan ailelerin haberdar olup olmadığının sorulması üzerineyse sözcü, ''Hayır, sanmıyorum'' diye konuştu.

 

"Bulunan enkaz, kaybolan Fransız uçağının düştüğünü doğruluyor"

Brezilya Savunma Bakanı Nelson Jobim, Atlas Okyanusu'nda bulunan enkazın, kaybolan Fransa Hava Yolları Air France'a ait uçağının düştüğünü doğruladığını söyledi.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler