İktidar ve muhalefet oy kaybediyor

İngiltere'de milletvekillerinin devlete ödettirdikleri masraflarıyla ilgili skandal hem iktidar hem de muhalefet partilerine önemli oranda oy kaybettirdi.

Yayınlanma: 02.06.2009 - 07:55
Abone Ol google-news

ComRes araştırma kuruluşunun The Independent gazetesi için yaptığı anket, seçmenin, siyasi arenanın üç büyük partisine sırtını döndüğünü ve çoğu marjinal politikalar izleyen küçük partilere yöneldiğini gösterdi.

Küçük partilerin oylarının toplamının tarihte hemen hemen ilk kez yüzde 30 seviyesine kadar yükseldiğine dikkati çeken ComRes, bunun da anketlerin birinci partisi durumunda bulunan anamuhalefetteki Muhafazakar Parti'nin oy oranına denk olduğuna işaret etti.
Partilerin skandal sonrası durumlarını aktaran The Independent gazetesi, son bir ayda 15 puan birden gerileyen Muhafazakar Parti'nin oy oranının yüzde 30, 4 puan gerileyen iktidardaki İşçi Partisi'nin oy oranının yüzde 22 ve 1 puan yükselen Liberal Demokrat Parti'nin oy oranının yüzde 18 olduğunu bildirdi. Gazete, diğer küçük partilerin oylarının da bir puan arttığını ve toplam yüzde 30'a ulaştığını duyurdu.

ComRes'e göre bu tablo bugün sandığa yansımış olsaydı, yapılacak genel seçimin sonucunda Muhafazakar Parti Avam Kamarası'nda 46 sandalyelik bir üstünlüğe ulaşacaktı.

ComRes'in araştırmasını yayımlayan The Independent, Muhafazakar Parti lideri David Cameron'ın milletvekillerinin masraflarıyla ilgili skandalda çok ilkeli bir tutum takınması ve partisinin önemli isimlerini kurban etmesine karşın oy kaybetmesinin, seçmenin ne kadar öfkeli olduğunun göstergesi olduğunu yazdı.

Skandalın en çok yaşlı seçmeni kızdırdığı, bunun da önümüzdeki Perşembe günü yapılacak Avrupa Parlamentosu ve bazı bölgelerdeki yerel seçimlerde İngiliz siyasetinin merkezinde bulunan üç büyük partiyi zor durumda bırakacağı, uçlarda siyaset yapan partilerin ise oy kazanacağı belirtiliyor.

Buna göre Yeşiller'in yüzde 8, İngiltere Bağımsızlık Partisi'nin yüzde 7, İngiltere Ulusal Partisi'nin yüzde 3 ve İskoçya Bağımsızlık Partisi'nin yüzde 2'lik bir oy oranı yakalaması bekleniyor. Galler'in bağımsızlığı için mücadele veren bir diğer milliyetçi parti olan Plaid Cymru'nun da yüzde 1 oy alması beklenirken, diğer partiler ile bağımsızların oylarının ise toplam yüzde 9'a ulaşması bekleniyor.

ComRes'e göre, seçmenlerin yüzde 80'inin, üç büyük partinin ülkeyi yüz üstü bıraktığına inanması, İngiltere'de politik görüntüyü tümüyle değiştirdi. Independent, bu durumun Başbakan Gordon Brown'ı genel seçimden önce istifa etmek zorunda bırakabileceğini de savundu.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler