Filipinler hükümeti ateşkeste kararlı

Filipinler, ülkenin güneyindeki Müslüman ayrılıkçılarla gerçek bir ateşkese varma konusunda kararlı olduğunu bildirdi. Filipinler İçişleri Bakanı Ronaldo Puno, "Tek başımıza yapamayız. İslam Konferansı Teşkilatı'ndan (İKT) bu konuda biraz katkı istiyoruz" dedi.

Yayınlanma: 02.06.2009 - 08:56
Abone Ol google-news

Filipinler İçişleri Bakanı Ronaldo Puno, başkent Manila'da yabancı gazetecilere yaptığı açıklamada, hükümetin, nihai bir barış anlaşmasına varmak için her şeyi yapmaya kararlı olduğunu belirtti.

Hükümetin, müzakerelerin yeniden başlaması için Müslüman ülkelerinden süreçte daha etkin rol almalarını istediğini söyleyen Puno, "Tek başımıza yapamayız. İslam Konferansı Teşkilatından (İKT) bu konuda biraz katkı istiyoruz" dedi.

Puno, hükümetin, ülkenin en büyük ayrılıkçı Müslüman örgütü Moro İslami Kurtuluş Ordusu (MILF) ile ateşkesi derhal yeniden yürürlüğe koymayı istediğini vurguladı.

Ülkenin güneyindeki petrol ve doğalgaz zengini Mindanao adasında ayrılıkçılarla hükümet güçleri arasındaki çatışmalar son 6 haftada şiddetlenmiş, binlerce kişi geçici barınaklara kaçmak zorunda kalmıştı.

İKT, 1996'da Endonezya, Libya ve Suudi Arabistan aracılığıyla Filipinler hükümeti ve MILF arasında başarılı bir barış anlaşmasına aracı olmuştu.

Filipinler'de Müslüman ayrılıkçılarla hükümet arasında ayrıca 2001'de ateşkese varılmıştı. Ancak Filipinler yüksek mahkemesinin geçen yıl ayrılıkçılar için daha geniş özerklik öngören anlaşmanın imzalanmasını engellemesi, şiddet olaylarını artırmıştı.

Ayrılıkçı Moro İslami Kurtuluş Cephesi, Katoliklerin çoğunlukta olduğu Filipinler'in güneyindeki Mindanao adasında özerk bir devlet kurmak için 40 yıldır mücadele veriyor. Çıkan şiddet olaylarında 120 bin dolayında kişi yaşamını yitirdi.

 


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler