"Oy kaybetmekten korkan Merkel, Türkiye karşıtlığını yumuşattı"

Almanya'da AP seçimlerine kısa bir süre kala Türk seçmenlerini kaybetme korkusunun, şimdiye kadar Türkiye'nin AB üyeliği karşıtlığını bir ana temas haline getiren hristiyan demokratları, tutumunu gözden geçirmeye zorladığı belirtildi. New York Times gazetesi, hristiyan demokratlarının, kampanya stratejisindeki değişikliğine dikkat çekerken "Merkel'in partisi, Türkiye karşıtı yaklaşımını yumuşattı" yorumunu yaptı.

Yayınlanma: 02.06.2009 - 09:31
Abone Ol google-news

New York Times gazetesi, Berlin kaynaklı "Merkel'in partisi, Türkiye karşıtı yaklaşımını yumuşattı" başlıklı haberinde "Tüm Avrupa'da vatandaşlar, bu hafta Avrupa Parlamentosu'nun yeni üyelerini seçmeye hazırlarken Başbakan Merkel'in muhafazakar bloku, Türkiye'nin AB'ye potansiyel girişimi konusunu büyük bir mesele hale getirme girişimini terk etti" diye yazdı. Gazete şöyle devam etti:
"Yaklaşım değişikliği, muhafazakarların, Türkiye'yi AB'nin geri kalan bölümünden ayıran siyasi ve kültürel farklılıklarından dobra dobra konuşmaktan çok Almanya'nın 690 bin Türk seçmenini yanlarına çekmenin kendileri için daha yararlı olacağını görmüş olmalarından kaynaklanıyor."

Partinin dış politika uzmanları Türkiye karşıtı kapmanyasını reddetti

AP seçimlerinin Almanya'da eylül'de yapılacak genel seçimin bir barometresi olacağını kaydeden gazeteye konuşan hristiyan demokrat Hanns Seidel Vakfından Gerhard Hirscher de şunları söyledi:
"Almanya'daki Hristiyan Demokrat Partisi'nin Türkiye karşıtı bir kampanya benimseme zamanı bitti. Partideki dış politika uzmanları, Avrupa Parlamentosu seçimlerini, Türkiye'nin AB katılımına karşı bir kampanya için kullanılması fikrini desteklemediklerini açık bir biçimde ifade ettiler. Türkiye önemli bir ülkedir. Daha önemlisi de eylül ayında her oy değerlidir."

"Genel seçim olsa Türklerin sadece yüzde 10'u Merkel'e oy verir"

NYT de, Almanya'daki bu tutum değişikliğine rağmen Fransa, Hollanda, Avusturya ve Bulgaristan'da bazı partilerin Türkiye karşıtı sloganlarını kullanmayı sürdürdüğüne dikkat çektikten sonra Almanya'da kısa bir süre önce yapılan kamuoyu yoklamasının sonuçlarını da yansıttı. Gazete şöyle devam etti:
"Almanya'daki Türkler arasında yürütülen ilk kamuoyu yoklaması, genel seçim şimdi yapılsa oy hakkı olan Türklerin yüzde 55'si, sosyal demokratları tercih eder, yüzde 23'ü ise Yeşil Partisi için oy kullanacağını söylüyor ve sadece yüzde 10'u, Sayın Merkel'in Hristiyan Demokratlar ve Hristiyan Sosyal Birliği'ni seçer."

ABD'li gazete, söz konusu araştırmayı gerçekleştiren Data 4U şirketi Direktörü Joachim Schulte'nin, Almanya'nın Türklerin çoğunun temel tutumları açısından "dindar ve muhafazakar" olmalarına karşın seçimler olduğunda entegrasyon politikalarından dolayı sosyal demokratlar ve yeşilleri ödüllendirdiği değerlendirmesine de yer verdi.
Buna karşın NYT, Türklerin oylarına olan ihtiyacın, muhafazaların kampanya stratejisini değiştirmekle birlikte Merkel'in Türkiye'ye yönelik tavrını temel olarak değiştirmediğini de belirtirken Merkel'in Türkiye için "imtiyazlı ortaklık" istediğini ancak hiçbir zaman müzakere sürecini durdurmaya çalışmadığını da kaydetti.

Merkel'in koalisyon ortağı sosyal demokratlar için farklı bir görüşü benimsediğini belirten gazete, Hristiyan Demokrat Partisi'nin Türk üyelerinin de, partinin Türkiye'nin AB üyeliğini reddeden programının ilgili kısmından rahatsızlık duyduklarını söylediklerini belirtirken Hristiyan Demokrat Birliği'nin Türk Derneği Başkanı Bülent Arslan'ın, programın Türkiye'yi eleştiren ifadeleri için "Parti'nin imajı ve Türk oyları çekme kabiliyeti açısından zararlıdır" sözlerine dikkat çekti.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler