Obama, "ABD örnek model olmalı"

ABD Başkanı Barack Obama, ülkesinin değerlerini diğer ülkelere dayatmaktan ziyade örnek olması gerektiğini söyledi. Obama, Ortadoğu gezisi öncesi yaptığı açıklamada, ziyaretinin ABD ile Müslüman toplumu arasında yeni bir ilişkiyi başlatması ümidini dile getirdi.

Yayınlanma: 02.06.2009 - 09:57
Abone Ol google-news

ABD Başkanı Barack Obama, İslam dünyasına sesleneceği konuşmasını yapması beklenen Mısır gezisi öncesinde BBC'ye verdiği demeçte, ziyaretinin ABD ile daha geniş Müslüman toplumu arasında yeni bir ilişki başlatması ümidini dile getirdi.

Ülkesinin yapabileceği en iyi şeyin, "iyi bir rol model" olarak hareket etmek olduğunu belirten Obama, demokrasi, hukuk devleti ilkeleri, ifade özgürlüğü ve dini özgürlüğün, Batının diğer ülkelere sadece dayatacağı ilkeler değil, ülkelerin kendi ulusal kimliklerinin bir parçası olarak benimseyeceği ve onaylayacağı evrensel ilkeler olduğuna işaret etti.

ABD'nin ya da herhangi başka bir ülkenin, bu değerleri farklı tarih ve kültürleri olan bir başka ülkeye zorla kabul ettirebileceğini düşünmenin tehlikeli olduğunu ifade eden Obama, "Ancak kesinlikle özendirebilirsiniz ve özendiriyor olabileceğimizi umuyorum" dedi.

Ortadoğu ve Avrupa gezisinin ilk durağı olarak yarın Suudi Arabistan'a gidecek olan Obama, bazı Ortadoğu ülkelerinde gündeme getireceği insan hakları konularının bulunduğunu, ancak ABD'nin görevinin ders vermek olmadığını belirtti. Obama, bununla birlikte bu ülkeleri evrensel değerleri benimsemeleri konusunda özendirebileceklerini ifade etti.

Bu değerlerin uygulanmasının zor olabileceğine işaret eden Obama, ABD'nin terör zanlılarını haklarında resmi suçlama olmadan yıllarda tuttuğu Guantanamo'daki tutukevini kapatma kararını örnek gösterdi.

Guantanamo'yu kapatma kararına karşı ülke içinde tepkiler de alan Obama, kendisi açısından, Guantanamo'yu kapatmanın, zor olduğu kadar önemli olduğunu vurguladı.

Bu arada, BBC muhabiri, Obama'nın George Bush dönemindeki Beyaz Saray'ın uygulamaları için özür dilemezken, Batı ile Müslüman dünya arasında diyalog başlatmak ve iki taraf arasındaki "yanlış algılamaları" yok etmek istediğini söylediğini belirtti.

 

"ABD, Ortadoğu barış görüşmelerinin rayına oturmasına yardım edebilir"

Obama, ABD'nin İsrail-Filistin barış görüşmelerinin rayına oturmasına yardım edebileceğine inandığını da kaydetti.

Bir devlete sahip olmanın sadece Filistin halkının çıkarına değil, bölgeleri istikrara kavuşacak olan İsrail halkının da çıkarına olduğunu belirten Obama, barış ve güvenlik içinde yan yana yaşayan iki devletin ABD'nin de çıkarına olduğunu vurguladı.

Batı Şeria'da Yahudi yerleşim birimleri kurulmasına son verilmesi yönündeki çağrılarına İsrail'in itirazının sorulması üzerine Obama, sabırlı olunması tavsiyesinde bulunarak, diplomasinin uzun zorlu bir süreç olduğunu, hızla sonuç alınan bir alan olmadığını belirtti.

 

"İran konusunda yıl sonuna kadar ilerleme görmeyi umuyorum"

Obama, İran konusunda yıl sonuna kadar doğrudan diplomasi yoluyla ilerleme görmeyi ümit ettiğini de söyledi.

İran'ın nükleer silah elde etme emellerini bırakmasının dünyanın çıkarına olduğunu söylediğini belirten Obama, bu konuda başarının da doğrudan sağlam diyalogla elde edilebileceğini ifade etti.

Obama, bu sürece ilişkin yapay bir takvim koymak istemediğini, ancak yıl sonuna kadar gerçekten ciddi ilerleme göreceklerinden emin olmak istediklerini kaydetti.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler