Avrupa parlamentosu seçimlerine doğru

Avrupa Birliği'ne üye 27 ülkede 375 milyon seçmen, Avrupa Parlamentosu'nun 736 yeni üyesini seçmek için 4-7 Haziran'da sandık başına gidecek.

Yayınlanma: 02.06.2009 - 12:20
Abone Ol google-news

Avrupa Birliği'ne üye İngiltere ve Hollanda'da 4 Haziran, İrlanda'da 5 Haziran, Letonya, Kıbrıs Rum kesimi, Malta ve Slovakya'da 6 Haziranda, Çek Cumhuriyeti'nde 5 ve 6 Haziran, İtalya'da 6 ve 7 Haziranda düzenlenecek. AB üyesi diğer ülkelerdeki seçimler 7 Haziran Pazar günü yapılacak.

Üye ülkelerdeki seçim sonuçları, bütün seçimlerin tamamlanmasının ardından açıklanabilecek. Gizli oyla yapılacak seçimler sonucu, Avrupa Parlamentosu'nun 5 yıl süreyle görev yapacak 736 üyesi belirlenecek.

Avrupa Parlamentosu'ndaki üye ülkelerin sandalye dağılımı, ülkelerin nüfusuna göre belirlenmiş durumda. AB'nin en kalabalık ülkesi Almanya'dan 99 parlamenter seçilirken, İngiltere, Fransa ve İtalya'dan 72 parlamenter ülkesini temsil edecek. Malta, 5 parlamenterle Avrupa Parlamentosu'nda en az sandalyeye sahip ülke durumunda.
Seçimlerden sonra, siyasi grup oluşturabilmek için en az 25 parlamenterin bir araya gelmesi gerekiyor.

 

Avrupa Parlamentosu

Avrupa Parlamentosu, AB'nin karar organı konsey, icra organı komisyon ile birlikte, danışma ve yasalara onay verme durumundaki üçüncü en önemli kurum olarak görev yapıyor. Avrupa Parlamentosu, AB'ye üye ülkelerdeki vatandaşların, "vicdani sesi" olarak da sorumluluk üstleniyor.

Genel kurul, komisyon toplantılarını Brüksel ve Strasbourg'da düzenleyen Avrupa Parlamentosu, AB yasalarının önemli bir kısmına onay vermenin dışında, AB'nin bütçesini ve diğer kurumlarını AB Konseyi ile birlikte denetleme hakkına sahip.

Parlamento yine konsey ile birlikte, önemli yasaların üçte ikisine onay vermek zorunda. Avrupa Parlamentosu, AB Komisyonu başkanını ve üyelerini veto etme hakkına ve genişleme sürecinde yeni alınacak üyelere de onay verme hakkına sahip.
Lizbon anlaşmasının yürürlüğe girmesi halinde, Avrupa Parlamentosu'nun onay vermesi zorunlu olan alanlar da genişleyecek ve parlamentonun rolü artacak.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler