Ekipler geç kalınca nakil gerçekleşmedi

Tekirdağ'ın Çerkezköy ilçesinde beyin ölümü gerçekleşen bir hastanın bağışlanan organlarının, İstanbul'daki Organ Nakli Koordinasyon Merkezi ekiplerinin yetişememesi nedeniyle alınamadığı ileri sürüldü.

Yayınlanma: 02.06.2009 - 13:51
Abone Ol google-news

Yüksek tansiyona bağlı olarak geçirdiği beyin kanaması sonucu Çorlu Devlet Hastanesine kaldırılan Sevgül Sabırlı (24), Çerkezköy Özel Optimed Hastanesi Yoğun Bakım Servisi'ne sevk edildi.

Hastanede beyin ölümü gerçekleşen Sabırlı'nın ailesinin, organların tümünü bağışlayabileceklerini söylemesi üzerine İstanbul'daki Organ Nakli Koordinasyon Merkezi ile temasa geçen hastane yetkilileri, Sabırlı'dan karaciğer, akciğer, kornea, kalp ve böbreklerin alınabileceğini bildirdi.

Ancak Organ Nakli Koordinasyon Merkezi ekibi gelmeden Sabırlı'nın kalp ölümü de gerçekleşti. Kalp ölümü nedeniyle organların alınarak başka hastalara nakil imkanı da kalmadı.

Hastane Başhekimi Ayhan Arslan, Sabırlı'nın kalbi duruncaya kadar organları alacak ekibi beklediklerini, ancak koordinasyon merkezi görevlilerinin, hastanın kalbi duruncaya kadar geçen sürede, hastanelerine ulaşamadığını söyledi. Arslan, ''Organize olamadıkları için yetişemediklerini söylediler. Yapabileceğimiz bir şey yoktu'' dedi.



''Hastanın durumu çok kötü olduğundan..."

İstanbul Organ Nakli Koordinasyon Merkezi Koordinatörü Dr. Ali Demirel ise, iddialara ilişkin, hastanın durumu iyi olmadığı için organlarının alınamadığını, bu nedenle operasyonu durdurduklarını söyledi

Bu tür olaylarla zaman zaman karşılaştıklarını ifade eden Demirel, bu durumda organların durumunun çok iyi olması gerektiğini ifade etti. Demirel, şöyle konuştu:

''Çünkü, karşı tarafta organ bekleyen insanlar sağlam insanlar. Onları da yaşatmamız gerekiyor. Hastanın durumunun iyi olmadığı için organlar alınamadı. Bu vaka İstanbul da olsaydı bile belki organlarını kullanamayacaktık. Kalbin ölüm anından sonra organlar alınıyor. Beyin ölümü gerçekleştiğinde ise dolaşımın, kalp atımının devam etmesi gerekiyor.

Yaklaşık 3 saat içinde biz İstanbul'da uygun hastaları belirledik. Kara ambulansları hazırlandı, tam helikoptere bineceğimiz anda hastanın öldüğü bildirildi. O nedenle operasyonu durdurmak zorunda kaldık. Eğer bir kaç saat daha yaşasaydı bu operasyon gerçekleşebilirdi.

Ancak dediğim gibi hastanın durumu çok kötüydü, kanaması da çok olan bir hastaydı. Tansiyonu ani bir şekilde düşüyor. Zaten kaybettiğimiz bir hasta. Kalp atımları da durduğu için operasyonu durdurduk.''


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler