Buğdayın fiyatı artıyor

Buğday fiyatlarının artması un ve ekmek fiyatını etkiliyor. Tokat Ticaret Borsası Başkanı Çeltek: "Serbest piyasa ekonomisinden dolayı devletin hububat taban fiyatlarını açıklamadığı isabetli oldu. Eğer taban fiyat açıklanmış olsaydı buğday fiyatları daha çok yükselebilirdi'' dedi.

Yayınlanma: 23.08.2008 - 09:21
Abone Ol google-news

Tokat Ticaret Borsası Başkanı Ahmet Çeltek, buğday fiyatlarının un ve ekmek fiyatlarını etkilediğini, bunun da tüketiciye yansıdığını belirtti.
Çeltek, borsa binasında AA muhabirine yaptığı açıklamada, Türkiye'de ve Tokat'ta bu yıl buğday rekoltesinin geçen yılın çok üzerinde olduğunu belirtti.

Buğday fiyatlarının bu yıl 0,65 YTL'ye kadar çıktığını, şu anda ise 0,45-0,50 YTL arasında seyrettiğini ifade eden Çeltek, ''Serbest piyasa ekonomisinden dolayı devletin hububat taban fiyatlarını açıklamadığı isabetli oldu. Eğer taban fiyat açıklanmış olsaydı, buğday fiyatları daha çok yükselebilirdi'' dedi.

Tokat Ticaret Borsası olarak yaptıkları araştırmalara göre, Tokat'ın ekmeği en pahalı tüketen yörelerden biri olduğunu ileri süren Çeltek, şunları kaydetti:
''Unun torbası kışın buğday spekülasyonundan dolayı 48-50 YTL'ye yükseldi. Bugün buğday bolluğu ve rekabet sisteminden dolayı unun torbası 36-37 YTL arasında değişiyor. Un pahalıyken 60 YKr olan ekmek, un fiyatlarının ucuzlamasına rağmen yine 60 YKr. Bana göre tüketiciye büyük bir haksızlık oluyor. Fırsatçılık yapıp da insanları, tüketiciyi bu kadar mağdur etmeye gerek yok. İnsanlarımız arasında yoksul sayısı bayağı fazla. Yoksul insanımızın en çok yediği şey de ekmek ve unlu mamuller. İnsanımız ekmek ve unlu mamullerle hayatını sürdürüyor. Burada çok tezat bir durum var. Bence müdahale edilmesi lazım. Müdahale nasıl olur? Geçmişte olduğu gibi Tokat Belediyesi'nin tekrar halk ekmek sistemini gündeme getirmesi lazım.''

Ramazan ayı öncesinde bütün gıda maddelerinde bir artış olduğunu belirten Çeltek, ''Hükümetimiz bu fırsatçıların önüne tedbirler alarak geçmeye çalışıyor. Maliye Bakanlığı tarafından kayıt dışındaki stoklar, kayıt altına alınmaya çalışılıyor'' dedi.
Tokat'ta Ramazan'da pide fiyatlarının 75 YKr ile 1 YTL olarak belirlendiğini ifade eden Çeltek, bu rakamların yüksek olduğunu belirterek, tüketicinin de tepkisiyle fiyatların rayına oturtulması gerektiğini söyledi.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon