Medyaya damgasını vuran haberler

Medyada Mayıs ayına, Mardin'de yaşanan katliam, 1 Mayıs kutlamaları, Türkan Saylan'ın vefatı, dünyada büyük endişeye neden olan Domuz Gribi ve Eurovision heyecanı damgasını vurdu.

Yayınlanma: 03.06.2009 - 07:14
Abone Ol google-news

Medya Takip Merkezi'nin (MTM) her ay düzenli olarak bin 700'ü aşkın gazete, dergi, TV kanalı ve haber sitesinden derlediği "ayın medya gündemi" raporu sonuçları açıklandı. Raporun sonuçlarına göre, Mayıs ayına damgasını vuran isim, 31 bin 317 haber ile Başbakan Recep Tayyip Erdoğan oldu.
 

Terör olayları üzmeye devam ediyor

PKK terör örgütünün eylemleri, Mayıs ayında da medyanın yakın markajına giren konular arasındaydı. Suriye sınırındaki mayınların temizlenmesi konusu ile Hakkari ve Şırnak'ta patlayan mayınlar nedeniyle bir çok askerin şehit düşmesi, aya damgasını vuran en önemli gelişmeler arasında kayda geçti. PKK terör örgütüne medya 13 bin 119 haberle yer verdi.
 

Domuz gribi korkutuyor

Dünyada büyük endişe yaratan ve ölümlere neden olan Domuz Gribi, geçtiğimiz ay da ülkenin en çok konuştuğu konular arasında yerini aldı. Önceki aya oranla gündemdeki görünürlüğü hayli yükselen Domuz Gribi, Türkiye'de de birkaç vaka nedeniyle endişeleri artırdı. Domuz Gribi ay içerisinde toplam 11 bin 305 haberde yer buldu.
 

Türkan Saylan'ın ölümü sevenlerini üzdü

ÇYDD Derneği Başkanı Türkan Saylan'ın uzun zamandır devam eden hastalığının ardından hayatını kaybetmesi, tüm sevenlerini üzüntüye boğdu. Eğitime verdiği destekler ile örnek olan ve Türk halkının sevgisini kazanan Saylan'ın son yolculuğuna sanat, iş, medya, siyaset dünyasından birçok isim katıldı. Medyanın da yakın takibe aldığı Saylan, ay içinde 6 bin 334 habere konu edildi. Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği ise Mayıs ayında toplam 4 bin 868 haberde yer buldu.
 

Mardin katliamı koruculuğu yeniden mercek altına aldı

Ay içerisinde, Mardin'in Bilge köyünde, düğün evinin basılmasıyla ortaya çıkan katliam, 44 kişinin ölümüyle sonuçlandı. Güneydoğu tarihinin en büyük töre saldırısı olarak kayda geçen olay, Türkiye'de olduğu kadar dünyada da büyük bir şaşkınlık ve üzüntüyle karşılandı. Büyük katliam; töre, koruculuk sistemi, köyde bulunan mühimmat ve jandarmanın hatalı bulunması konularıyla ay boyunca gündemden düşmedi.
 

Ergenekon davası

Türkiye'nin uzun zamandır, değişmeyen en önemli gündem maddelerinden biri olan Ergenekon Davası, Mayıs ayında da popülaritesini korumaya devam etti. Ergenekon sanıklarının özel telefon görüşmelerinin dinlenmesi birçok kesim tarafından eleştirilirken, Yargıtay Onursal Başsavcısı Sabih Kanadoğlu'nun Ergenekon şüphelisi olarak ifade vermesi, ayın dikkat çeken başlıkları arasında kayda geçti. Ergenekon, ay içerisinde 14 bin 314 habere konu olurken, dava ile ilgili gelişmelere TV kanalları 211 saat yer ayırdı.
 

AB Sürecinde sıcak gelişme

AB zirvesine katılmak için Prag'a giden Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün, Azerbaycan Cumhurbaşkanı Aliyev ve Ermenistan Cumhurbaşkanı Sarkisyan ile ayrı ayrı görüşmesi, Mayıs ayının en çok yazılan konuları arasındaydı. AB sürecinde önemli bir temas olarak kabul edilen bu görüşmeler, siyaset dünyasını hareketlendirirken; konu, medyanın da yakın markajındaydı. Avrupa Birliği ile ilgili tüm gelişmeler adım adım izlendi ve medyada 23 bin 373 habere konu edildi. TV ekranları ise konuya 110 saati aşkın yer ayırdı.
 

En çok AKP ve Erdoğan konuşuldu

Medya Takip Merkezi'nin her ay hazırladığı "ayın medya gündemi" raporunun sonuçlarına göre; Mayıs ayının en çok konuşulan siyasi partisi, AKP oldu. İktidar partisi, ay boyunca gerek Ermenistan konusu, gerek Kürt meselesi, gerekse yerel seçimlerin devam eden çalkantıları ile sıkça gündem yarattı. AKP, ay boyunca, gazete, dergi, TV kanalı ve haber sitelerinde toplam 24 bin 77 haber ve yazıya konu oldu. Rapora göre, ayın en popüler siyasi ismi, sert çıkışları ve çarpıcı açıklamalarıyla gündemdeki yerini her zaman koruyan Başbakan Erdoğan'dı. Başbakan ay içerisinde en büyük ilgiyi, 1 Mayıs'ın resmi tatil ilan edilmesi ve Azerbeycan'la kurulan yakın temaslar ile üzerine çekti. Medyada, 31 bin 317 haber ve yazıyla yer bulan Erdoğan'ın ekranlarda kalma süresi ise 401 saat oldu.
 

1 Mayıs'ta gözler Taksim'deydi

Geçtiğimiz aya damgasını vuran olaylardan bir diğeri ise resmi tatil ilan edilen ve uzun yıllardan sonra ilk kez Taksim'de kutlanan 1 Mayıs İşçi Bayramı'ydı. Polis ve işçiler arasında yaşanan gerginlik, geçtiğimiz yıllardakine benzer karelerle kayda geçti. Medyanın da yakın markajına giren konu; gazete, dergi, TV kanalı ve haber siteleri toplamında 2 bin 822 haberde yer buldu.
 

Gözler DP'deki gelişmelerde

Aynı araştırmanın sonuçlarına göre; Mayıs ayının en dikkat çekici çıkışını ise DP yaptı. Ay içerisinde, Hüsamettin Cindoruk'un genel başkanlığa seçilmesiyle sıkça gündeme gelen DP, toplam 4 bin 638 habere konu oldu.
 

Hadise, beklenen hadiseyi yaratmadı

Medya Takip Merkezi'nin, 1700'ü aşkın, gazete, dergi, TV kanalı ve haber sitesinde düzenli olarak yaptığı medya araştırmasına göre; Mayıs ayının en çok konuşulan ismi, Eurovision nedeniyle son dönemlerde yıldızı parlayan, Hadise oldu. Eurovision temsilcimiz Hadise'nin yarışmada dördüncü olması, ülkeyi heyecanlandıran gelişmelerden biriydi. Hadise, toplam 4 bin 352 haberde yer aldı. Medyatik sanatçının ekranlarda kalma süresi ise 60 saati aşkındı.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler