Ürünler tarlada kaldı

Ürün fiyatlarının düşmesi nedeniyle Gölmarmara'da 5 bin dönüm kavun hasat edilmeden tarlada kaldı. Gölmarmara Ziraat Odası Başkanı Ziyan, "Kavun satış fiyatı, pazara götürmek için nakliye masrafını bile kurtarmıyor. Tarlaya değil, üretime dayalı prim verilmeli. Ürün yetiştirmediği halde, boş tarlasına prim alan var" dedi.

Yayınlanma: 23.08.2008 - 09:45
Abone Ol google-news

Manisa'nın Gölmarmara ilçesinde, ürün fiyatlarının düşmesi nedeniyle 5 bin dönüm kavunun, maliyeti karşılamadığı için hasat edilmeden tarlada bırakıldığı bildirildi.
Gölmarmara Ziraat Odası Başkanı Erdal Ziyan, göl havzasında 3 bin, Yeniköy mevkisinde de 2 bin olmak üzere toplam 5 bin dönüm kavunun hasat edilmeden tarlada bırakıldığını ifade etti.
Söz konusu durumun ürün fiyatlarının düşmesinden kaynaklandığını belirten Ziyan, ''Üreticiler maliyeti karşılamadığı için kavununu hasat etmedi. Kavun satış fiyatı, pazara götürmek için nakliye masrafını bile kurtarmıyor. Bu nedenle ilçemizde 5 bin dönüm kavun tarlada bırakıldı'' dedi.
Gölmarmara ilçesinin kavun ve karpuzuyla ünlü olduğunu, ilçede her yıl festivaller düzenlendiğini ifade eden Ziyan, bu şartlar altında Gölmarmara'nın bu unvanını kaybedeceğini öne sürdü. Ziyan, şöyle devam etti: ''Yeraltı suları çekildi. Tarıma verilen destek yetersiz. Üretici mahsulünü borçla kaldırıyor. Senelerdir kavun karpuzdan gelir sağlayan Gölmarmaralı üreticiler, bu yıl ürünün tarlada bıraktı. Tarım politikasında bir değişme olmazsa, kavun ve karpuzuyla ünlü Gölmarmara'da bu ürünlere rastlamak imkansız olacak. Tarımın geleceği için ülkedeki tarım politikasının netleşmesi gerekiyor. Tarlaya değil, üretime dayalı prim verilmeli. Ürün yetiştirmediği halde, boş tarlasına prim alan var.''
Bu arada Saruhanlı ilçesine bağlı Büyükbelen beldesine ise salatalık toplamak için doğu illerinden gelen mevsimlik işçilerin, yevmiye fiyatlarını çıkaramadıkları gerekçesiyle işi bıraktığı, 6 bin dönüm salatalığın, hasat edilemeden tarlalarda kaldığı belirtildi.
Büyükbelen Beldesi Belediye Başkanı Süleyman Çınar, salatalık hasat sezonunun başladığı günlerde beldeye doğudaki illerinden 3500 işçinin geldiğini belirterek, şunları kaydetti:
''Üreticilerle işçiler, hasat sonuna kadar anlaşma yapmıştı. Ancak susuzluk nedeniyle ürünlerin ikinci ve üçüncü verimleri düştü. İşçiler de kilo hesabı çalıştıkları için günlük yevmiyelerini kurtaramadıklarını gerekçe göstererek işi bıraktılar. Beldede 6 bin dönüm salatalık tarlası kaderine terk edildi."


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler