Çin işkencesi mi?

Çin'de, internet bağımlılarını tedavi eden bir kliniğin, hastalar üzerinde uyguladığı yöntem tartışma konusu oldu. Bİr kesim yöntemi yeni bir metod olarak kabul ederken, çoğunluk yöntemin 'Çin işkencesi olduğunu' söylüyor.

Yayınlanma: 03.06.2009 - 10:25
Abone Ol google-news

Çin'de uygulamalarıyla tartışmalar yaratan bir klinikte, internet bağımlısı gençler, kimine göre işkence, kimine göre ise tedavi kabul edilen metotlarla yeniden doğmuş gibi oluyor.

China Daily gazetesinde yer alan habere göre Doktor Yang Yanxin tarafından yönetilen, bugüne kadar 3 binden fazla gencin tedavi edildiği klinikte, halen yüz kişi bulunuyor.

Shangdong eyaletindeki klinikte, tedavi amacıyla yatırılan gençlere, çikolata yemek, yemekten önce hap almak, kendini banyoya kitlemek ya da Dr. Yang'ın koltuğuna oturmak gibi eylemler dahil, 86 kuraldan birini ihlal ettiğinde elektrokonvulsif terapi (EKT) uygulanıyor.

Velilerin kliniğe çocuklarını yatırabilmesi için, klinikte hastalara EKT uygulanacağına dair bir sözleşme imzalaması, bir aylık tedavi ücreti olarak da 6 bin yuan (1300 TL) ödemesi gerekiyor.

Tedavinin içeriği birçok hastanın başından geçenleri yazmasıyla ortaya çıktı. Klinikte 200 miliamperlik EKT tedavisi gören hastalar, ayrıca hatalarını diğer hasta ve ailelerinin yanında itiraf etmek, kendi ailelerinin yanında hatalarını kabul edip diz çökerek onlara bağlılıklarını bildirmek zorundalar.

Kliniği yöneten Doktor Yang'a göre hastaların birçoğu 4 aylık tedaviden sonra, bağımlı olmayan, yeniden doğmuş bir birey olarak taburcu ediliyor. 300 milyonun üzerinde internet kullanıcısının bulunduğu ve birçok gencin internet bağımlısı olduğu Çin'de, internet bağımlılığı bir akıl hastalığı olarak sınıflandırılmıyor. Fakat internet bağımlısı olan insanlarda depresyon, bayılma, kaslarda zayıflama, farklı tiklerin oluşması ve iştahsızlık gibi rahatsızlıkların görülmesi nedeniyle bu şekilde bir tedavi yöntemi uygulayan Dr. Yang, aslında tedavinin özünün kişinin hasta olduğunu kabul edip bunu kendine ve çevresindekilere itiraf etmesi olduğunu belirtiyor.

Çin'de internet bağımlıları için ilk klinik 2004'te Pekin'de hükümet tarafından açılmıştı.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler