Avusturya'ya tam not

Avusturya'da incelemelerde bulunan İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu, gerek entegrasyon gerekse cezaevlerindeki uygulamalar konusunda Avusturya'ya tam not verdi.

Yayınlanma: 03.06.2009 - 10:31
Abone Ol google-news

İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu Başkanı Zafer Üskül Federal Çalışma Bakanlığı Entegrasyondan Sorumlu Devlet Sekreteri ile yaptığı görüşmede, Avusturya'da aile birleşimi konusunda bir kotanın uygulandığını, tüm vatandaşlar için bu kotanın eşit düzeyde geçerli olduğunu, ancak aşkın da sınır tanımadığını, Almanya'da ve Hollanda'da yaşanan örneklerin Avusturya'da yaşanmadığından dolayı Avusturya'yı tebrik ettiklerini söyledi. Komisyon raporunun sonuç bölümünde, Türklerin yabancı oldukları için ceza infaz kurumlarında ayrımcılığa maruz kalmadığı belirtilirken, Avusturya, İnsan Hakları

Komisyonu'nun Mülteciler ve Mülteci misafirhanelerini ziyaret etmesine izin vermedi. Raporda, "Alt komisyon, bu konuda Avusturyalı yetkilileri Türkiye kadar cesur görmemiştir. Ve yetkililerin endişeleri alt komisyonu şaşırtmıştır" denildi.

Meclis İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu bünyesinde oluşturulan alt komisyon daha önce Hollanda ve Almanya'da yaptığı incelemelerin benzerini bu kez Avusturya'da gerçekleştirdi. 27 Nisan-1 Mayıs tarihleri arasında yapılan temaslarla ilgili rapor hazırlayan alt komisyon, Avusturya'da İçişleri Bakanlığı, İnsan Hakları Komisyonu, Federal Çalışma Bakanlığı Entegrasyondan Sorumlu Devlet Sekreteri, Belediye Meclisi Türk üyeleri ve Avusturya'daki Türk vatandaşları ile görüştü. Alt komisyon ayrıca Krems Ceza İnfaz Kurumu ve Salzburg Ceza İnfaz Kurumu'nda da incelemelerde bulundu.

AKP'li Kurt "Üniversitelerde Kürt dili kürsüsü açılacak"

Alt komisyonun raporuna göre, Avusturya İnsan Hakları Komisyonu ile yapılan görüşmede, komisyon üyesi AKP Diyarbakır Milletvekili Abdurrahman Kurt, Diyarbakır'da yoğun bir Kürt sorunu yaşandığını savunarak, AKP'nin Kopenhag kriterlerine ve Türkiye'nin siyasi normlarına uygun önemli adımlar attığını söyledi.

Türkiye'de halen TRT 6 gibi 24 saat Kürtçe yayın yapan bir kanalın bulunduğunu, böyle bir kanalın muadilinin Avrupa'da dahi olmadığını ifade eden Kurt Türkiye'de Kürtçe isimleri kullanmanın yasak olmadığını, medya ve eğitim alanlarında da geniş revizyonlara gidildiğini kaydetti. Terör örgütüne karşı yapılan askeri operasyonları DTP'nin kendilerine yönelik olduğu yönünde açıklamalar yaptıklarına dikkat çeken Kurt, bu tür operasyonların DTP'ye değil terör örgütüne yönelik olduğunu vurguladı. Kurt, ayrıca Türkiye'de üniversitelerde Kürt dili kürsüsünün açılacağını da söyledi.
 

Üskül: Aşk sınır tanımıyor

Alt komisyon Federal Çalışma Bakanlığı Entegrasyondan Sorumlu Devlet Sekreteri Chiristine Marek'le de görüştü. Görüşmede, İnsan Hakları Komisyonu Başkanı Zafer Üskül Avusturya'da aile birleşimi konusunda bir kotanın uygulandığını, tüm vatandaşlar için bu kotanın eşit düzeyde geçerli olduğunu belirterek "Ancak aşk da sınır tanımıyor. Sadece Türkler Türkiye'den evlenmiyor. Avusturya vatandaşları da Türkiye'den gelin ve damat getiriyor. Bu çerçevede Almanya ve Hollanda'da yaşanan örneklerin şu an Avusturya'da yaşanmamasından dolayı Avusturya'yı tebrik ediyoruz" dedi.
 

Temel dil eğitimi 600 saate çıkarılacak

Chiristine Marek ise Almanya ve Hollanda'da yürürlükte olan entegrasyon yasasını kendisini de adil bulmadığını, entegrasyon yasasının aile birleşimini engelleyici bir unsur olmaması gerektiğini belirtti. Marek Avusturya'da halen temel dil eğitim kursunun 300 saati içerdiğini, bunun yetersiz olduğunu belirterek, 600 saate çıkarmayı planladıklarını kaydetti.
 

Yurttaşlar vize çilesini "Çin işkencesi" olarak görüyor

Alt komisyonun Avusturya'da yaşayan Türk vatandaşları ile yaptığı görüşmelerde ise en çok vize işlemleriyle ilgili şikayetler dile getirildi. Vatandaşlar Türkiye'den Avusturya'ya gelen vatandaşlara 3 günlük vizeler için bile "Çin işkencesi" yaşatıldığını, bundan iş adamlarının da muaf tutulmadığını kaydettiler.
 

Cezaevlerinde ayrımcılık yok

Alt komisyonun raporunda, ceza infaz kurumlarında yapılan incelemelere de yer verildi. Raporda, ceza infaz kurumlarındaki Türk tutuklu ve hükümlülerin yabancı oldukları için ayrımcılığa maruz kalmadığı, hükümlü ve tutukluların bir arada tutulmadıkları kaydedldi.
 

Avusturya mülteci kampını Türk heyete açmadı

Raporda, ayrıca alt komisyon üyelerinin mülteciler ve mülteci misafirhanelerini ziyaret etmek istediği belirtilirken Avusturya'nın buna izin vermediği belirtildi. Raporda, "Alt komisyon bu konuda Avusturyalı yetkilileri Türkiye kadar cesur görmemiştir ve yetkililerin endişeleri alt komisyonu şaşırtmıştır" denildi.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler