İsrailli eylemcilere yasak

İsrail ordusu,Batı Şeria'nın Nablus kenti çevresindeki askeri kontrol noktalarını "kapalı askeri bölge" ilan ederek, İsrailli eylemcilere yasakladı. Konuyla ilgili açıklama yapan İsrail ordusu, kapatma uygulamasının tüm İsraillileri, ideoloji ayrımı gözetmeksizin kapsadığı belirtildi.

Yayınlanma: 03.06.2009 - 11:11
Abone Ol google-news

İsrail ordusu, Batı Şeria'nın Nablus kenti çevresindeki askeri kontrol noktalarını "kapalı askeri bölge" ilan etti.

Ordu radyosunun haberine göre, söz konusu karar, Nablus'un başlıca giriş noktalarından Huvvara ile Beyt Furik ve Avarta askeri kontrol noktalarının bulunduğu alanları kapsıyor ve buralara İsrailli eylemcilerin girmesini önlemeyi hedefliyor.

İsrail ordusunun konuyla ilgili açıklamasında, kapatma uygulamasının tüm İsraillileri, ideoloji ayrımı gözetmeksizin kapsadığı belirtildi.

Bu arada, insan hakları örgütlerinden Yeş Din (Hukuk Var), Nablus bölgesinin askeri kapalı alan olarak ilan edilmesi kararını eleştirdi ve sadece "totaliter" ülkelerde; siviller ve askerler arasında çekişmelerin bulunduğu bölgelerde insan hakları örgütlerine yasaklamalar getirildiğini vurguladı.

Yeş Din'in açıklamasında, "Bundan sonraki aşamada Çin'de yapıldığı gibi internet siteleri kapatılırsa sürpriz olmayacak" denildi ve yasaklama kararının, askeri kontrol noktalarındaki cürümleri örtmek amacıyla alındığını ifade etti.

Nablus çevresinde önceki gün Yahudi yerleşimciler Filistinlilerin araçlarına saldırarak 6 kişiyi yaralamışlar ve bazı ekili alanlar ile zeytinlikleri ateşe vermişlerdi.

Bölgedeki yerleşimcilerle yaşanan gerilim, dün de Filistinlilerin yerleşimcilerin araçlarına ateş açması sonucunu getirmiş, ayrıca Nablus'un en önemli giriş noktası olan Huvvara askeri kontrol noktasında, 14-15 yaşlarında Filistinli bir genç, bir İsrail askerini bıçakla yaralamıştı. İsrail ordusu, bıçaklama olayı sonrası Huvvara kontrol noktasını kapatmıştı.
Öte yandan, İsrail ordusunun Ramallah çevresindeki iki yol engelini kaldırması, bölgedeki Yahudi yerleşimcilerden tepki gördü. Binyamin Yerleşimciler Komisyonu, özellikle Savunma Bakanı Ehud Barak'ı suçlayan bir açıklamada bulundu.

Açıklamada, "İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu'nun Barak'ın Batı Şeria'da aşırı sol politikalarına gözlerini yummaya devam etmesi utanç verici" denildi.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon