'Ders verir gibi tavır takınma'

ABD Başkanı Barack Obama'nın, yarın Mısır'da yapacağı konuşmaya ilişkin yorumlar gelmeye devam ediyor. Arap basını, Obama'dan Ortadoğu ziyareti sırasında "ders verir gibi" bir tavır takınmamasını istedi.

Yayınlanma: 03.06.2009 - 12:44
Abone Ol google-news

Arap basını, Mısır'ın başkenti Kahire'de İslam dünyasına hitaben yarın bir konuşma yapacak ABD Başkanı Barack Obama'dan Ortadoğu ziyareti sırasında "ders verir gibi " bir tavır takınmamasını istedi.

Mısır'ın resmi El Rose El Yusuf gazetesi, Obama'dan İsrail'in tarafını tutmamasını, bazı ülkelerin içişlerine karışmamasını ve demokrasi dersi vermemesini isterken, El Ahram gazetesi Obama'nın ekibinde Müslümanlara seslenmesini tavsiye edenlerin yanı sıra demokrasileşme ve insan haklarına saygı bahanesiyle Arap dünyasına baskı yapmasını isteyenlerin de bulunduğu görüşüne yer verdi.

Bağımsız Ed Düstur gazetesindeki açıklamasında muhalif lider Eymen Nur da, "Barack Obama, tersi olması gerekirken, yöneticinin çoğunluğa kendi isteğini zorla kabul ettirdiği Mısır'ın gerçek yüzünü göremeyecek" ifadesini kullandı.

Birleşik Arap Emirlikleri Başbakanı Muhammed bin Raşid El Maktum ise El Halic gazetesinde, Obama'ya, ekonomik krizin yol açtığı aşırılığın Müslüman dünyasında güçlenmesisinin önüne geçilmesi tavsiyesinde bulundu.

Maktum, "işsizlikten gittikçe bunalan gençlerin, aşırılık ve özellikte ABD'ye yönelik düşmanlıktan yana olanların kolay avı haline gelebileceklerini" belirtti.

Suudi El Riyad gazetesi de Müslümanların Obama'nın konuşmasından fazla bir şey beklememesi, müttefik veya destek olacağının düşünülmemesi gerektiğini yazdı.

 

Obama, Riyad'da

ABD Başkanı Barack Obama, Kral Abdullah ile görüşmelerde bulunmak amacıyla Suudi Arabistan'ın başkenti Riyad'a geldi.

Obama'nın Kral Abdullah ile yapacağı görüşmede, Arap-İsrail barış çabalarından İran'ın nükleer programına kadar bir dizi zorlu sorunun gündeme gelmesi bekleniyor. Petrol fiyatlarındaki dalgalanma da görüşmenin gündemindeki bir diğer önemli konuyu oluşturacak.

Kral Abdullah'ın başkent Riyad'ın hemen dışındaki at çiftliğinde bir gece konaklaması beklenen Obama, daha sonra Mısır'a geçecek.

Mısır'ın başkenti Kahire'de, İslam dünyasına hitaben bir konuşma yapacak olan Obama'nın, İslam dünyasıyla bir diyalog başlatması bekleniyor.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler