Gürcistan'da muhalefet taahhüt belgesi imzaladı

Gürcistan'da Cumhurbaşkanı Mihail Saakaşvili'ye karşı gösterilerini sürdüren muhalefet birliğindeki liderler, "Saakaşvili'nin istifasından sonraki uygulamaları" için 10 maddeli bir "taahhüt belgesi" imzaladı.

Yayınlanma: 03.06.2009 - 13:22
Abone Ol google-news

Birleşik Gürcistan Hareketi sözcüsü Eka Beselia, başkent Tiflis'teki Yüksek Mahkeme binası önünde bugün düzenlenen gösteride imzalanan belgenin içeriğini açıkladı.

"Gürcistan'ın bugün yozlaşmış ve anti demokratik bir sistemle yönetildiği, yargının taraflı ve halkı hedef alır hale geldiği, ülkede ifade ve basın özgürlüğünün olmadığı, dış politikanın akıl dışı ve tehlikeli olduğu" belirtilen belgede, Cumhurbaşkanı Saakaşvili'nin istifası durumunda muhalefetin hayata geçireceği uygulamalar yer alıyor.

Taahhüt belgesini imzalayan liderler, ülkede özgür ve adil seçimlerin yapılması, yargının bağımsızlaştırılması, savunma, güvenlik ve yargı kurumlarının kamu tarafından denetimi, medyanın özgürleştirilmesi, hükümetin şeffaf çalışması, politik nedenli tutuklamaların sona ermesi, özel mülkiyetin dokunulmazlığı, dengeli dış politika, serbest piyasa ve Gürcistan'ın toprak bütünlüğünün sağlanması konularında taahhütte bulunuyor.
Yeni Sağlar Partisi lideri David Gamkrelidze, Gürcistan Birliği'nden Zurab Abaşidze, Cumhuriyetçi Parti lideri David Usupaşvili, Milli Forum'dan Kaha Şartava, Muhafazakar Parti liderlerinden Zviad Dzidziguri, Gürcistan Yolu Partisi lideri Salome Zurabişvili, Demokratik Hareket-Bir Gürcistan lideri Nino Burcanadze, Birleşik Hareket temsilcisi Eka Beselia, Halk Partisi lideri Koba Davitaşvili, Gelecek Partisi lideri Giorgi Maisaşvili, Adalet ve Eşitlik için Kadınlar Partisi lideri Guguli Magradze, Gürcistan Birliği'nden Koka Guntsadze ve eski cumhurbaşkanı adayı muhalif lider Levan Gaçeçiladze, belgeye imza attı.

Muhalefet içinde yer alan Adil Gürcistan Hareketi lideri Zurab Nogaydeli, İşçi Partisi lideri Şalava Nateşlaşvili ve Özgürlük Partisi lideri Konstantin Gamsahurdiya'nın belgeyi imzalamadıkları belirtildi.

Gürcistan'da 9 Nisandan beri protesto gösterileri düzenleyen muhalefet, başkent dışındaki bölgelerde ve kamu binalarının çevresinde gösterilerine devam edeceklerini açıklamıştı.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler