"İran'ı bombalama niyetimiz yok"

İsrail Dışişleri Bakanı Avigdor Lieberman, Rusya'dan döndükten sonra yaptığı açıklamada, Tahran'ın nükleer programının sadece İsrail'in değil, dünyanın sorunu olduğunu belirtti ve İran'ı bombalama gibi bir niyetlerinin olmadığını söyledi.

Yayınlanma: 03.06.2009 - 13:49
Abone Ol google-news

İsrail'de Başbakan Binyamin Netenyahu kabinesinin önemli isimlerinden İsrail Dışişleri Bakanı Avigdor Lieberman, Rusya'ya yaptığı üç günlük ziyaretin son gününde Rusça yaptığı açıklamada, Tahran'ın nükleer programının sadece İsrail'in değil, dünyanın sorunu olduğunu, Arap komşularının da nükleer güce sahip bir İran'dan daha çok endişe duyması gerektiğini söyledi.

Lieberman, komşu Arap ülkelerinin "İsrail'in bu sorunu onların yerine çözmesini beklememesi" gerektiğini belirterek, "Biz İran'ı bombalama niyetinde değiliz ve hiç kimse kendi sorunlarını bizim elimizle çözemeyecek. İsrail kendisini koruyabilecek güçte olan bir ülke" diye konuştu.

İran'ın nükleer güce sahip ülkeler sınıfına girmesinin Ortadoğu'da çılgın bir konvansiyonel silah yarışı başlatabileceğini ileri süren Lieberman, "Bu durum dünya düzenine yönelik bir tehdit ve uluslararası topluluk için de yeni bir sorun oluşturacak. Bu yüzden biz küresel bir sorunun bizim ellerimizle çözülmesini istemiyoruz" dedi.

Liebarman, nükleer güce sahip bir İran konusundan İsrail'den ziyade bölgedeki Arap ülkelerin daha fazla endişelenmesi gerektiğini belirterek, "Bunun bir İsrail sorunu olmadığı çok net. Bu, tüm Ortadoğu'nun sorunu ve İran'ın nükleer sorunu konusunda en fazla kaygılanması gereken de Arap ülkeleri. İran'ın nükleer programının Birleşik Arap Emirlikleri ve Suudi Arabistan gibi Arap ülkelerinin çoğunu korkutuyor" diye konuştu.

İran'ın Ortadoğu'da bir istikrarsızlık unsuru olduğunu ileri süren Lieberman, "Bu durumun da İsrail ile hiçbir ilgisi yok. İran ile Kuzey Kore'nin nükleer programları, Pakistan'daki, Afganistan ve Somali'deki istikrarsızlık, İsrail-Filistin çatışmasından daha büyük bir küresel tehdidi oluşturuyor. ABD diğer sorunları çözmeye daha fazla yoğunlaşmalı" dedi.

Lieberman, Rusya'daki temasları sırasında Devlet Başkanı Dimitriy Medvedev, Başbakan Vladimir Putin ve Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov ile görüştü.

İsrail, İran ile yakın ilişkilere sahip olan Rusya'nın bu ülkeye nükleer programı konusunda daha fazla baskı yapmasını istiyor. Lieberman'ın Moskova ziyareti sırasında Rus tarafından İran konusunda veya Hamas ile diyaloğun kesilmesi konusunda en ufak bir işaret almadığı yorumu yapılıyor.

Lieberman, bu konuyla ilgili bir soruya, "Tek bir ziyarette tam olarak karşılıklı anlayış birliğine varabileceğimizi düşünmüyorum. Ancak bu anlaşmazlıklar çok açık bir şekilde dile getirildi ve Rusya ile diyaloğumuzu sürdüreceğiz" yanıtını verdi.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler