"Avrupa'ya gaz transiti durabilir"

Rusya Başbakanı Vladimir Putin, Ukrayna'nın yeraltı depoları için gereken gazın parasını ödememesi halinde Avrupa'ya yönelik gaz transitinin bu ay sonunda veya temmuz ayı başında durabileceği uyarısında bulundu.

Yayınlanma: 03.06.2009 - 15:10
Abone Ol google-news

Rusya Başbakanı Vladimir Putin, Helsinki'de düzenlediği basın toplantısında yaptığı açıklamada, ''Gazprom sadece ön ödemesi yapılan gazı verecek. Ukrayna yeraltı depolarına gaz pompalanmaması halinde ihtiyacını karşılayamaz ve transit gazdan çekmek zorunda kalacak'' dedi.

Vladimir Putin, Ukrayna'nın transit gazından alması halinde de bu durumun Avrupa'ya yönelik gaz akışının Haziran ayı sonunda veya temmuz ayı başında kesileceği anlamına geleceğini söyledi.

Putin'in Sözcüsü Dimitriy Peskov da Ukrayna'nın ekonomik durumunun son derece kötü durumda olduğunu ve doğalgaz faturalarını ödeyemediğini söylemişti.

Rusya'nın Ukrayna ile gaz ilişkilerinde ''kriz geleneğinin'' ortaya çıktığını kaydeden Peskov, ''Bu gelenekten kurtulmamız lazım. Çünkü, hem Ukrayna, hem Rusya, hem de Avrupalı tüketicilerimiz menfaatlerine uygun olmayan bir şey bu krizler'' demişti.

Ukrayna'nın yaz aylarında yer altı depolarına gaz pompalaması gerektiği, yer altı depolarının boş kalması halinde sonbahar ve kış aylarında Ukrayna'nın iki taahhüdünü yerine getiremeyeceğini belirten Peskov, ''Hem transiti sağlayacak, hem de iç tüketimini yapacak. Bu teknik açıdan maalesef mümkün olmayacak'' ifadelerini kullanmıştı.

Rusya'nın tek başına Ukrayna ekonomisini ayakta tutacak bir ülke olmak istemediğini, bu yüzden Putin'in Avrupa Komisyonu Başkanı Jose Manuel Barroso'yu telefonla arayarak Ukrayna'ya AB ile birlikte kredi verilmesi önerisinde bulunduğunu belirten Peskov, ''Malesef Avrupalı ortaklarımızdan şu ana kadar bir esneklik görmedik. Tek bildiğimiz Sayın Barroso'nun söylediği: Ayın 14-15'inde bir zirve olacak ve o zirvede bu konu Avrupa bürokrasisi tarafından en üst düzeyde ele alınacak. Ancak işin bir kriz boyutu var. Ukrayna'nın ödeme günü ayın 7'si ve görüşme günü 14'ü. Bu arada kalan günler ne olacak? Rusya kendi cebinden mi ödesin bu bir-iki haftayı? Dolayısıyla durum çok gergin'' demişti.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler