Sevigen'den Erdoğan'a mesaj

CHP Genel Sekreter Yardımcısı Mehmet Sevigen, İran Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinejad'ın İstanbul'da ağırlanmasının ve boğazlardan ABD gemilerinin geçişi ile ilgili olarak Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın siyasi sorumluğunun bulunduğunu söyledi. Sevgiden, Ahmedinejad'ın Anıtkabir'i ziyaret etmemesinin Erdoğan'ı üzüp üzmediğini de sordu.

Yayınlanma: 23.08.2008 - 11:18
Abone Ol google-news

CHP Genel Sekreter Yardımcısı Mehmet Sevigen, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın yanıtlaması istemiyle iki soru önergesi verdi. Sevigen, verdiği ilk soru önergesinde İran Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinejad’ın başkent Ankara yerine İstanbul’da ağırlanmasının gerekçelerinin açıklanmasını isterken, “Ahmedinejad'ın başkent Ankara yerine İstanbul'da ağırlanması, iktidarınızın İstanbul'u başkent yapma planları arasında mıdır” sorusuna da yanıt istedi. Ahmedinejad’ın Anıtkabir’i ziyaret etmemesinin protokol kurallarına ve devlet geleneklerine uymadığını anımsatan Sevigen, Ahmedinejad'ın Anıtkabir'i ziyaret etmek istemeyişinin Dışişleri Bakanlığı'nın “Teferruat” olarak değerlendirmesinin ise “Pratik bir çözüm” olup olmadığını sordu. Sevigen ayrıca, Ahmedinejad’ın Anıtkabir’i ziyaret etmemesinin Erdoğan’ı üzüp üzmediğini de sordu. Bu arada Ahmedinejad’ın ziyareti sırasında ekonomik ve siyasi nitelikte hangi anlaşmaların imzalandığının da açıklanmasını istedi.

ABD gemilerinin geçişi montrö'ye uygun mu?

Mehmet Sevigen, Gürcistan’a yardım amacıyla boğazlardan geçmesine izin verilen savaş gemileriyle de ilgili olarak da Başbakan Erdoğan’ın bazı sorulara cevap vermesini istedi. Sevigen, gemilerin boğazlardan geçirme talebi ile Türkiye'ye başvuran devletlerin açıklanmasını isterken şöyle konuştu."Bu tavır Montrö Boğazlar Sözleşmesi'nin şartlarına uygun mudur? Karadeniz'e kıyısı olmayan devletlerin ‘insani yardım’ malzemeleri taşıyan askeri gemilerle Karadeniz'e çıkması zaten hassas günler geçiren bölgede Rusya ile gerilim yaşanmasına sebep olmaz mı? Gemilere verilen geçiş onaylarının yaratacağı siyasi sorumluluğu kabul edecek misiniz bu soru Erdoğan tarafından yanıtlanmalı”

Sevigen ayrıca, başka devletlerce Montrö Boğazlar Sözleşmesi'nin değiştirilmesi yönünde girişimler olması durumunda hükümetin tutumu ne olacağının da açıklanmasını istedi.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler