İhbar mektubu ve CD'ler verildi

Ergenekon davasının 96. duruşması bugün gerçekleştirildi. Duruşmada, iddianameye ve tartışmalı MİT şemasına dayanak oluşturan ihbar mektubu ve 6 adet CD, mahkemenin ara kararı gereği sanık ve avukatlarına verildi.

Yayınlanma: 04.06.2009 - 07:15
Abone Ol google-news

İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi tarafından Silivri Cezaevi Kampusu’ndaki salonda görülen Ergenekon davasının 96. duruşması bugün gerçekleştirildi.

Duruşmada, sorgu ve savunması 1 Haziran günü alınan tutuksuz sanık Prof.Dr. Kemal Alemdaroğlu’nun avukatı Metin Çetinbaş yaklaşık 1000 sayfa olduğu öğrenilen savunmasının bir bölümünü daha sundu. Avukat Metin Çetinbaş, kendi müvekkileri Prof. Dr. Kemal Alemdaroğlu ve tutuksuz sanık Güler Kömürcü’nün hukuki durumlarının yanı sıra tüm sanıkların durumlarını ve iddianamenin bütününü değerlendiren bir savunma yaptı. Ergenekon davasında en çok tartışmalara neden olan MİT’e bir ihbar mektubu ile birlikte postalanan 6 adet CD’nin orijinalleri iade edilmek üzere 13. Ağır Ceza Mahkemesi’nin konuyla ilgili yazısına cevaben 27 Şubat 2009 tarihinde dosyaya gönderildi. MİT Hukuk Müşaviri vekili Asuman Bozoklu imzasıyla gönderilen yazıda “Strateji grubu” içerikli 6 No’lu CD’de virüs tespit edildiği, teknik çalışma sonucu verilerin yeni bir CD’ye aktarıldığı kaydedildi. 3 Temmuz 2002’de kendisini polis olarak tanıtan bir kişi tarafından gönderilen CD’lerin içeriğindeki belgelerden hazırlanan kitapçık ve şema 10 Temmuz 2003’te Genelkurmay Başkanı’na, 19 Kasım 2003’te Başbakan’a gönderilmişti. Aynı konuyla ilgili bilgi notu 19 Ocak 2006’da Başbakan’a, 26 Mayıs 2006’da Genelkurmay İstihbarat Başkanı’na sunulmuştu.


Güney’den ele geçenler


6 CD’nin içeriğinde, çoğunluğu 2001’de Tuncay Güney ve tutuklu sanık Ümit Oğuztan’dan elde edilen ve iddianamenin eklerinde de bulunan belgelerden oluşuyor. Dosyaya konulanlar arasındaki 5 No’lu CD’de Tuncay Güney’i 2001 yılında dolandırıcılık suçlamasıyla gözaltına alındığında İstanbul Emniyet Müdürlüğü Organize Suçlar Müdürlüğü’nde alınan mülakatının ses kayıtları bulunuyor. Tuncay Güney’in işkenceli sorgusunun ses kayıtları daha önce de dosyaya gelmiş, naip hakimler tarafından incelenmiş, çözümleri, iddianamedeki çözümler ile karşılaştırılmıştı. Mahkeme 3 Nisan 2009 tarihli ara kararında Tuncay Güney’e yönelik davranışlarla ilgili olarak sorgulayanlar haklarında İstanbul Cumhuriyet Başsavcılı'na suç duyurusunda bulunma kararı vermişti.

CD’lerdeki belgelerin bir kısmı Güney’i gözaltına alan halen tutuklu bulunan eski Organize Suçlar Şube Müdürü Adil Serdar Saçan’da bulunan evraklar arasında 2. iddianamenin eklerinde yer alıyor.

 

2000’e doğru

MİT’ten gönderilen 1 No’lu CD’de Devrimci Sol örgütünün duyuruları, Bildersberg dosyası, kim tarafında yazıldığı belli olmayan “Darbe” adlı belgede Azerbaycan’da darbeye ilişkin iddilar, “Derin Şirket” adlı bir klasörün içinde “İhlas Holding” adlı bir döküman bulunuyor.

2 nolu CD’de “Ergenekon Yeniden Yapılanma” belgesi, 2000’e Doğru Dergisi’nde eski MİT Kontterör Daire Başkanı Mehmet Eymür ve suikast sonucu öldürülen Hiram Abas ile ilgili çıkan haberlerin kupürleri, Genelkurmay Başkanlığı yayını hizmete özel ibareli “Güncel Konular” kapağı bulunan bir kitapçığı suretleri yer alıyor. Kürtler, Irak, Birleşmiş Milletler konulu bilgiler yer alıyor.

Kara Kuvvetleri İstihbarat Sorgulaması, İlk Anayasal Belgeler adlı kimin tarafından hazırlandığı belli olmayan belgeler de 2 No’lu CD’nin içeriğinde bulunuyor.

3 No’lu CD’de ise İslamcı Örgütler, İşçi Partisi’nin Tansu Çiller ile Özel Çiler Örgütü ile ilgili duyuruları yer alıyor. 3 No’lu CD’de ayrıca Genelkurmay adını taşıyan Kara Kuvvetleri Psikolojik Harekat isimli dökümanın suretleri bulunuyor.

4 No’lu CD’de çoğu İşçi Partisi amblemli belgelerde Kürt sorununa ilişkin raporlar bulunuyor. 4 No’lu CD’deki Mafya-İsimler başlıklı dosyada, Abdullah Çatlı, Cem Ersever, Behçet Cantürk, Haluk Kırcı, Mehmet Ağar, Tevfik Ağansoy, Sedat Bucak, Ömer Lütfü Topal, Savaş Buldan ile ilgili yazılar bulunuyor. 6 No’lu CD’de ise “13. Kabile Aleviler” adlı kimin yazdığı belli olmaya belge, “Atatürk Suikast Kurbanı mı?” başlıklı bir yazı, tutuklu sanık Ümit Oğuztan’ın yazdığı “Lezbiyen” adlı kitabın kopyaları bulunuyor.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler