Yağmur, Gavur Gölü'ne hayat verdi

Türkiye'nin önemli sulak alanlarından biri olan, ancak 1950'li yıllarda kurutulmaya çalışılan Gavur Gölü bahar aylarında yağan yağmurlarla birlikte adeta yeniden hayata döndü.

Yayınlanma: 04.06.2009 - 07:46
Abone Ol google-news

Kahramanmaraş için Gavur Gölü'nün bölgede doğal hayat ve ekolojik dengenin en büyük merkezlerinden biri durumunda.

Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi (KSÜ) Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Mehmet Gürbüz, gölün suni olarak boşaltılmadığı takdirde sistemin kendisini yenileyeceğini ve çok kısa bir sürede bitki ve hayvan çeşitliliği artacağını söyledi.

Mehmet Gürbüz, Gavur Gölü'nün bölgede doğal hayat ve ekolojik dengenin en büyük merkezlerinden biri durumunda olduğunu belirterek, ''Asırlardır bir kısmı ormanlık alan ve bataklık olduğu için toprağın susuz kalmasıyla birlikte yanmalar ve bunun sonucunda çölleşme belirtileri görülmüştür. İleride daha büyük bir sıkıntıya yol açmaması için göl alanının bir kısmının mutlaka yaşatılması gerekiyor'' dedi.

Göl alanının Avrupa ile Kafkasya'dan gelen ve Afrika kıtasına giden göçmen kuşların konaklama alanı olduğunu, sadece bu görevi nedeniyle bile alanın korunması gerektiğini dile getiren Gürbüz, bu yıl özellikle bahar aylarında yağan yağmurlar nedeniyle göl havzasının eski durumuna geldiğini belirtti.

Gölün mevcut durumunun gölün geleceği ile ilgili planı da açıkladığını kaydeden Gürbüz, sözlerini şöyle sürdürdü:

''Bu yörenin jeomorfolojik ve klimatolojik yapısı burada sürekli tarım yapmaya müsait değildir. Bu durumu yağışlı geçen dönemlerde görüyoruz. Bu bölge çanak şeklinde aslı kapalı bir havza iken, drenaj kanalları ile açık havza haline getirilmiş. Fakat bu bölge jeomorfolojik olarak çukurluğunu devam ettiriyor ve yağışlı dönemlerde hem kaynaklar hem de yüzey suları tarafından besleniyor. Bu beslenimle gelen suları drenaj kanalları yeterince boşaltamadığı için burası göl olarak kalmak zorundadır. Bunun tersini düşünmek doğal şartları çok zorlamak manasına gelmekte ve çoğu zaman doğaya karşı yenik düşmekteyiz. Bu yıl da bunun bir örneğini yaşadık ve göl eski dönemlerdeki sınırlarına tekrar döndü.''

Nisan ayı içerisinde 25 bin dönüm göl alanı olduğunun uydu görüntülerinden hesaplandığını vurgulayan Gürbüz, ''Bu da doğal göl sınırının 25 bin dönüm olduğunu gösteriyor. Burada oluşan göl suni olarak boşaltılmadığı takdirde sistem kendisini yenilecek, çok kısa bir sürede bitki ve hayvan çeşitliliği artacak ve göl ekosistemi eski zenginliğine kavuşacaktır. Suların biriktiği dönemdeki kuş ve diğer hayvan türleri ve popülasyonu bu durumu bize ispatlamaktadır'' diye konuştu.

 

Gavur Gölü

Kahramanmaraş'ın Türkoğlu ilçesinin güneyinde bulunan Gavur Gölü, geçmişte Türkiye'nin ve bölgenin en önemli sulak alanlarından biri durumundaydı. Tabanı turba denilen kömürleşmeye yüz tutmuş milyonlarca yıllık bitki, hayvan fosilleri ile dolu olan gölün, denizden yüksekliği 475-650 metre arasında. Gavur Gölü'nün etrafı yüksek dağlarla çevrili.
1950'li yıllardan itibaren sıtma ile mücadele ve tarım alanı elde etmek amacıyla Gavur Gölü kurutulmaya başlanmış, açılan büyük kanallarla gölün suyu kuzeyde bulunan Aksu Çayı ile Ceyhan Nehri'ne bağlanmış. Kurutma faaliyetleri 1966 yıllarında tamamlanmış olup yaklaşık 7125 hektar alan kurutulmuş, 275 hektarlık bir kısımda da kurutma çalışmalarının devam ettiği belirtilmekte. Göl içinde balık, yılan, kurbağa ve mikroorganizmalar burada konaklayan tür sayısı açısından büyük zenginlik olarak değerlendiriliyor. Sahada Ocak 1968'de 900 bin kuş sayıldığı kaydediliyor.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler