Parçalar su üstüne çıktı

Fransız Hava Yolları Air France'a ait Airbus uçağının enkaz parçaları Atlas Okyanusu'ndan toplanmaya başladı. Bagaj bölümüne ait 2,5 metrelik bir destek parçası, enkaz bölgesine bu sabah ulaşan bir donanma gemisine bağlı helikopterin mürettebatınca çıkarıldı.

Yayınlanma: 04.06.2009 - 08:53
Abone Ol google-news

Brezilya Hava Kuvvetleri, Atlas Okyanusu'na düşen Air France yolcu uçağından ilk enkaz parçasının su üstüne çıkarıldığını açıkladı.

Bagaj bölümüne ait 2,5 metrelik bir destek parçası, Brezilya'nın Fernando de Noronha adasının 550 kilometre kuzeydoğusundaki enkaz bölgesine bu sabah ulaşan bir donanma gemisine bağlı helikopterin mürettebatınca çıkarıldı.

Hava Kuvvetlerinin internet sayfasından yayımlanan açıklamada, mürettebatın, herhangi bir cesede veya kalıntısına rastlamadığı kaydedildi.

Uçak arıza mesajları göndermiş

Öte yandan, havacılık sitesi Aviation Herald'a haberini dayandıran Brezilya gazetesi O Globo, Fransız yolcu uçağının teması kaybetmeden birkaç dakika önce otomatik sistem arıza sinyalleri gönderdiğini yazdı.

Trajediden önce Airbus A330 tarafından gönderilen otomatik mesaj dizisinin analizinin, uçağın normalde kaçınacağı yoğun kümülo-nimbüs bulutlarıyla karşılaştığında birçok arızasının bulunduğunu gösterdiğini yazan gazete, Airbus'ün otomatik sisteminin 4 dakika içinde, "ADIRU, ISIS, PRIM1 ve SEC1" sistemlerinde arıza mesajı gönderdiğini ve son olarak (TSİ 05.14'te) serbest düşüş anlamına gelen "kabin dikey hızı" mesajı yolladığını belirtti.

Fransa'nın teknik soruşturmayla yükümlü Analiz ve Soruşturma Bürosu (BEA) yetkilileri ise bu konuda yorum yapmayacaklarını belirterek, "Bunu yazanlara sorun" dediler.
Kimliğini açıklamayan bir Airbus pilotu ise gazeteye, bu mesajların sistemlerin havada bozulduğunu gösterdiğini, ancak tüm sistemin bozulması durumunda bile özel eğitimli mürettebatın bir saniyede uçağın kontrolünü ele alabileceğini söyledi.

Bir başka uzman da, uçağın enkaz parçalarının bulut oluşumundan 100 kilometre uzakta bulunduğunu, dolayısıyla Brezilya kıyılarından çok uzakta meydana gelen kazanın bu yoğun bulutlardan kaynaklanmış olamayacağını savundu.
 

Brezilya Savunma Bakanı Nelson Jobim

Brezilya Savunma Bakanı Nelson Jobim Brasilia'da düzenlediği basın toplantısında, "Okyanus yüzeyinde yağ ve yakıt bulunması bir ateş veya bir patlamayı olanak dışı kılıyor, ama bu yine de hala bir varsayım" dedi.

Saldırı olasılığıyla ilgili soruya da, "şu anda bunu düşündürecek hiçbir işaret bulunmadığı" yanıtını veren Jobim, ayrıca hiçbir ceset bulunmadığının ve hiçbir canlı işareti görülmediğinin altını çizdi.

Bazı ülkelerin uçak ve gemilerinden oluşan bir arama ekibi, Brezilya'nın 1000 kilometre kadar açıklarında enkaz ve kara kutuların bulunması için çalışmalara başlamaya hazırlanırken, Brezilyalı bakan, arama çalışmalarının 200 kilometrekarelik bir alanda yoğunlaşacağını söyledi.

Fransız Havayolları Air France'a ait Airbus A330 yolcu uçağının 228 kişiyle pazarı pazartesiye bağlayan gece Atlas Okyanusu üzerinde aniden kaybolmasının nedeni hala aydınlatılamadı.
 

İspanyol pilot

Öte yandan İspanyol El Mundo gazetesinin haberine göre, Air France'ın uçağının Rio-Paris seferi sırasında düştüğü bölge yakınlarında Lima-Madrid seferini yapmakta olan İspanyol Air Comet uçağının kaptan pilotu, "çok parlak beyaz bir ışık" gördüğünü bildirdi.
Kaptan pilotun kaza bölgesi yakınlarında pazarı pazartesiye bağlayan gece gördükleri konusunda bir rapor hazırladığını ve bunu şirket yönetimine verdiğini yazan gazete, şirketin de bu raporu Air France ile İspanyol Sivil Havacılık Genel Müdürlüğüne ilettiğini belirtti.

Kaptan pilotun, "Aniden uzaktan aşağı ve yatay ilerleyen, 6 yöne dağılan çok kuvvetli ve yoğun bir beyaz ışık gördük" dediğini yazan gazetedeki habere göre, yardımcı pilot da aynı parlak ışığı gördü.
 

Brezilyalı yolcu yakınları dernek kurdu

Bu arada uçaktaki 59 Brezilyalı kurbanın aileleri, arama çalışmalarını yakından izlemek için dernek kurdu.

Derneğin üyeleri, aralarında oluşturdukları kurulun, Air France'tan kaza yeri yakınındaki Pernambouc eyaletinin başkenti Recife'e götürülmesini talep etti.
 


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler