Baykal'dan gündeme ilişkin açıklamalar

CHP Genel Başkanı Deniz Baykal Türkiye'deki gündeme ilişkin açıklamalarda bulundu. Türkiye'nin Montrö konusundaki tavrına, Ahmedinejad'ın Türkiye ziyaretine ve Erbakanın cezasının kaldırılması konularına değinen Baykal, boğazlarla ilgili olarak, ''Türkiye Montrö konusunda çok dikkatli davranmalıdır. Boğazlar konusunda çok büyük sorumluluğu vardır'' dedi.

Yayınlanma: 23.08.2008 - 11:19
Abone Ol google-news

İzmir'deki basın kuruluşlarının temsilcileriyle bir araya gelen CHP Genel Başkanı Deniz Baykal Baykal, Orta Doğu'da da yeni ve tehlikeli çatışma zemininin geliştiğine, Türkiye'nin bölgedeki çatışma ortamının dışında kalması gerektiğine dikkati çekerken Kafkasya'da da çok tehlikeli gelişmelerin yaşandığını bu nedenle soğukkanlı bir politika yürütülmesi gerektiğini söyledi.

Türkiye'nin bir yandan Rusya, bir yandan da Amerika ile işbirliği zorunluluğu yaratan bir tablosu bulunduğunu, bu nedenle çatışmaların dışında kalmasının daha güç hale geldiğini anlatan Baykal, ''Karadeniz bölgesi ısınma dönemine girmiştir. Türkiye Montrö konusunda çok dikkatli davranmalıdır. Boğazlar konusunda çok büyük sorumluluğu vardır'' diye konuştu.
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın Rusya ziyaretine ilişkin olarak da Baykal, ''Erdoğan Rusya'ya gitti, neler söyledi, bunu Rus basınından öğrendik. Rusya'ya destek verdiği anlaşılıyor. Ortaya atılan 'İstikrar Forumu' gerçekçilikten uzaktır''
dedi.

İran Cumhurbaşkanı'nın ziyareti

Baykal, İran Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinejad'ın Türkiye ziyaretine ilişkin de şu değerlendirmeyi yaptı:
''Bu ziyaret, Ahmedinejad'ın Türkiye'ye, anayasasına, temel değerlerine, hatta hükümete meydan okuduğu bir ziyarete dönüşmüştür. Anıtkabir'e gitmesi konusunda 'bir teferruat' değerlendirmesi yapmış, Cuma namazına gittiğinde 'muhteşem' demiştir. Alınan önlemler konusunda 'ben İran'da böyle yapmazdım' deyip hükümeti küçük düşürmüştür. Türkiye Cumhurbaşkanı ile birlikte katıldığı toplantıda Türkiye'nin ilişkilerini dikkate almadan, fütursuzca, kaba şekilde konuşmuştur.''
Sudan Devlet Başkanı Ömer El Beşir'in Türkiye ziyaretini de eleştiren Baykal, ''Soykırım iddialarının hedefi bir siyasi olarak fütursuzca Türkiye ile dayanışma içinde olduğunu, şeriat hukukunun temel alınması gerektiğini söyleyip çekip gitmiştir. Bütün bunlar dış politikadaki özensizliği göstermiştir'' şeklinde konuştu.

Erbakanın cezasının kaldırılması

Deniz Baykal, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün, kapatılan Refah Partisi'nin eski genel başkanı Necmettin Erbakan'ın kalan cezasını kaldırmasına ilişkin soruya da şu yanıtı verdi:
''Gerçekten hasta, yaşlı bir eski başbakanının çok özel koşullarda da olsa tutuklu olması üzücüdür. Bu tablonun kalkmış olmasından Erbakan'ın memnuniyetini saygıyla karşılıyorum. Ama mahkeme kararının ortadan kaldırılmadığı, yani ortada bir suç olduğu çok açıktır. O bakımdan Erbakan'ın 'hatadan dönüldü' değerlendirmesi yanlıştır. Olay yargı kararından dönmek değil yaşlı, hasta, eski başbakana nezaket gösterilmesidir.''


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler