DSP'de istifa krizi

Demokratik Sol Parti'de istifa depremi sürüyor. Kurucu Genel Başkan Rahşan Ecevit'in istifasını Ankara Milletvekili Emrehan Halıcı izlerken, istifacılara Bülent Ecevit'in doktoru Ankara Milletvekili Mücahit Pehlivan da katıldı.Ecevit'in koruma müdürü, İzmir Milletvekili Recai Birgün'ün de istifası bekleniyor.

Yayınlanma: 04.06.2009 - 11:04
Abone Ol google-news

Zeki Sezer'in 29 Mart 2009 yerel seçiminden sonra genel başkanlıktan istifa etmesinin ardından toplanan olağanüstü kurultayda Rahşan Ecevit, Prof. Alemdar Yalçın'ı aday göstermiş, ancak bu aday yerine delegeler Masum Türker'i genel başkan seçmişti.

Türker, genel başkan olduktan sonra verdiği mesajlarda Rahşan Ecevit'e saygı ve sevgide kusur etmeyeceğini, ancak partiyi kendisinin yöneteceğini vurgulamıştı. Ancak Rahşan Ecevit'in Türker ve yönetiminden memnun olmadığı ifade ediliyordu. Ecevit bugün açıkladığı istifası ile en sert cevabı vermiş oldu. Böylelikle DSP'de "Ecevitler" dönemi şimdilik kapanmış oldu.

 

Halıcı da istifa etti

DSP'nin kurucu Genel Başkanı Rahşan Ecevit'in istifasının ardından DSP'de bir istifa daha yaşandı. Ankara Milletvekili Emrehan Halıcı, DSP'den istifa etti.

DSP'de Rahşan Ecevit'in istifasının ardından, Ecevit'e yakınlığı ile bilinen milletvekilleri de bir bir istifa ediyor. Ankara Milletvekili Emrehan Halıcı'nın da partiden istifasının ardından, DSP İzmir Milletvekili Recai Birgül de partiden ayrılacağını açıkladı.

Halıcı Meclis Başkanlığı'na sunduğu istifa dilekçesinde sadece "Demokratik Sol Parti'den istifa ediyorum"ifadesine yer verdi.

 

Son istifa Mücahit Pehlivan'dan

DSP'de istifa edenlere Bülent Ecevit'in doktoru Ankara Milletvekili Mücahit Pehlivan da katıldı. Ecevit'in koruma müdürü İzmir Milletvekili Recai Birgün'ün de istifası bekleniyor. Birgün "Rahşan Hanım'ın olmadığı yerde benim olmam düşünülemez" dedi.

Daha önce İstanbul Milletvekili Ahmet Tan'ın ihraç edilmesi ve Eskişehir Milletvekili Tayfun İçli'nin de olağanüstü büyük kurultay sonrasındaki istifasıyla Meclis'teki milletvekili sayısı 11'e inen DSP'nin bu istifalarla Meclis'teki koltuk sayısı 9'a düştü.

AKP: 338
CHP : 97
MHP: 69
DTP: 21
DSP: 9
BAĞIMSIZ : 7
ÖDP: 1
TÜRKİYE PARTİSİ: 1
BOŞ: 6
TOPLAM: 550
 

Türker: Üzüldüm

DSP Genel Başkanı Masum Türker, eski Başbakan Bülent Ecevit'in eşi, DSP'nin kurucu Genel Başkanı Rahşan Ecevit'in, partiden istifa etmesini değerlendirdi ve "Daha kendisiyle görüşme yapmadan istifa etmesine çok üzüldüm. Yönetimimizi yeni oluşturmuştuk, daha ne yapacağımızı konuşmamıştık. Çok üzüldüm, daha programımızı ortaya koymamıştık" dedi.

İstifa haberini duyunca şaşkınlığını gizleyemeyen Türker, şöyle dedi: "Daha kendisiyle görüşme yapmadan istifa etmesine çok üzüldüm. Kendisiyle bir araya gelebilmek için, 2-3 gün önce görüşme talebinde bulunmuştuk, henüz cevap gelmemişti. Yönetimimizi yeni oluşturmuştuk, daha ne yapacağımızı konuşmamıştık. Çok üzüldüm, daha programımızı ortaya koymamıştık"

Türker, Rahşan Ecevit ile en son bir yıl önce görüştüğünü belirterek, kendilerine söylemeden istifa etmesinin de üzücü olduğunu vurguladı.

 

Zeki Sezer: Bu noktaya gelinmemesini dilerdim

DSP Eski Genel Başkanı Zeki Sezer, Rahşan Ecevit'in istifasını, "Bu sürece gelinmemesini, bu noktaya gelinmemesini dilerdim" sözleriyle değerlendirdi. Sezer, "artık parti yönetimi dışında olduğundan bu işe çok karışmak istemediğini" belirterek, "Ama yaşananlar kötü olmuştur" dedi.

"Önümüzdeki süreci değerlendirmek lazım" diyen Sezer, "Bu sürece gelinmemesini, bu noktaya gelinmemesini dilerdim" diye konuştu.

 

DSP'li Macit: Kabul edilen bir şey değil

DSP Genel Başkanı Hasan Macit, Rahşan Ecevit'in istifasını değerlendirdi. Ecevit'in istifa dilekçesinin henüz partiye ulaşmadığını kaydeden Macit, ancak böyle bir karar verdiyse aksi yönde ikna edilmesinin kolay olmadığını söyledi. Macit, "Hanımefendinin istifası bizim açımızdan kabul edilen bir şey değil. Kendisi üyemiz olsa da olmasa da DSP camiasında sevgi ve saygı görmeye her zaman devam edecektir. O bizim kurucumuzdur, yol göstericimizdir. Onun uyarılarına, yol göstericiliğine her zaman ihtiyacımız var. İstifa etmiş olması bizim sevgimizi ve saygımızı azaltmaz " dedi.
 

"Mevcut yönetim Ecevitlere sadıktır"

Macit, Ecevit'in "Bugün mevcut olan DSP yönetimi gidip, Ecevit çizgisine sadık bir yönetim gelene kadar kurucu genel başkanı olduğum DSP'den istifa ediyorum" sözleriyle şartlı istifa ettiğini ancak, mevcut yönetimin Ecevitlere sadık olduğunu söyledi. Macit, "Parti Meclisindeki arkadaşlarımız Bülent Ecevit tarafından alınmış insanlardır. 2004 yılında parti meclisi oluşturulurken, Rahşan Hanım'da onay vermiştir. DSP genel merkez yönetimi Ecevitlere sadık insanlardır" diye konuştu.

 

"Şu anki yönetim anadan doğma Ecevitçi"

DSP Genel Sekreteri Hasan Erçelebi, Rahşan Ecevit'in istifa gerekçesinde yer alan "Bugün mevcut olan DSP yönetimi gidip, Ecevit çizgisine sadık bir yönetim gelene kadar kurucu genel başkanı olduğum DSP'den istifa ediyorum" sözlerini, "Şu anki yönetim tam Ecevitçidir. Hiçbiri sonradan olma değil, anadan doğma Ecevitçidir" diye değerlendirdi.

Rahşan Ecevit'in büyük lider olduğunu söyleyen Erçelebi şunları kaydetti: "Bizim bu partiye girmemizdeki en etkili isimdir. Hepimiz, önce meclise sonra parti meclisine taşıdığı insanlarız. Şu andaki yönetim tam Ecevitçidir. Hiçbiri sonradan olma değil, anadan doğma Ecevitçidir. Bir süre izleyeceğiz, bakalım olaylar nereye varacak. Bu üzücü olay parti performansımızı bir iki gün azaltabilir ama DSP Bülent Ecevit'in izinde, iktidara doğru yoluna devam edecektir."

 


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon