Yasal prosedürlerin ihlali

Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB) Makina Mühendisleri Odası İstanbul Şube Yönetim Kurulu Başkanı İlter Çelik, yasal prosedürlerin ihlali ve denetimsizliğin, toplum sağlığını ve güvenliğini tehdit ettiğini belirtti.

Yayınlanma: 04.06.2009 - 13:38
Abone Ol google-news

Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB) Makina Mühendisleri Odası İstanbul Şube Yönetim Kurulu Başkanı İlter Çelik, dün Bakırköy'de bir kafeteryada gerçekleşen patlama üzerine yaptığı yazılı açıklamada, ilk bilgilere göre, tüp patlaması olduğu sanılan olayın yaşandığı kafeteryanın ruhsatlı bir iş yeri olduğunu, patlamanın ikinci bodrum katta gerçekleştiğini, doğal gaz hattının ise birinci bodrum kata kadar getirildiğini kaydetti.

Bu durumda tüpün neden patladığı, Sıvılaştırılmış Petrol Gazları Piyasası Kanunu'na uygun şartlarda üretilip, depolanıp, nakledilip, test ve kontrollerinin yapılıp yapılmadığı gibi bir dizi sorunun karşılarına çıktığını anlatan Çelik, benzeri her geçen gün artarak yaşanan bu tür olayların gündeme getirdiği yasal prosedürlerin ihlali ve denetimsizliğin toplum sağlığını ve güvenliğini tehdit ettiğini bildirdi.

Yangın Yönetmeliği'nin 109. maddesine göre, iş yeri veya topluma açık her türlü binada zemin seviyesinin altında kalan tam bodrum katlarında LPG tüpünün bulundurulamayacağına işaret eden Çelik, ''Kanunun bu açık hükmüne rağmen bu iş yerine ruhsat veren, verdiği ruhsatı periyodik olarak kontrol etmeyen İstanbul Büyükşehir Belediyesi faciadan doğrudan sorumludur'' görüşünü savundu.

Odanın inceleme talebine Davutpaşa patlamasında olduğu gibi henüz izin verilmediğini belirten Çelik, kamu kurumu niteliğinde anayasal bir kurum olan TMMOB ve bağlı odalarının, toplum yararı doğrultusunda diğer kamu kurumları ile işbirliği içinde çalışma girişimlerinin bugüne kadar bir karşılık bulamadığını kaydetti.

Bu ve benzeri konularda denetimsizlik ve vurdumduymazlığın ancak meslek örgütleri ve yerel/merkezi idareler arasında işbirliği ile ortadan kaldırılabileceğine işaret eden Çelik, bu konuda İstanbul Valiliğine yaptıkları yazılı başvuruya da bugüne kadar bir yanıt verilmediğini belirtti.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler