DTP'li Demirtaş, Sadak ve Akengin'in yargılanması

Diyarbakır 6. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen terör örgütünün propagandasını yaptıkları iddiasıyla haklarında dava açılan eski DTP Genel Başkanı Nurettin Demirtaş, DTP'li Siirt Belediye Başkanı ve kapatılan DEP'in eski milletvekili Selim Sadak ile Dicle eski Belediye Başkanı Abdullah Akengin, 1'er yıl hapis cezasına çarptırıldı.

Yayınlanma: 04.06.2009 - 14:37
Abone Ol google-news

Terör örgütünün propagandasını yaptıkları iddiasıyla haklarında dava açılan eski DTP Genel Başkanı Nurettin Demirtaş, DTP'li Siirt Belediye Başkanı ve kapatılan DEP'in eski milletvekili Selim Sadak ile Dicle eski Belediye Başkanı Abdullah Akengin, 1'er yıl hapis cezasına çarptırıldı.

Diyarbakır 6. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen duruşmaya, tutuksuz yargılanan sanıklar katılmazken, avukatları hazır bulundu.

Savcı mütalaasında, sanıkların okuduğu ''Demokratik Toplum Kongresi'' adlı toplantının sonuç bildirgesinde, terör örgütünün propagandasının yapıldığını bildirdi. Sanık avukatlarından Meral Danış, toplantıda okunan yazılı metinin, müvekkili Nurettin Demirtaş tarafından hazırlanmadığını, bu nedenle Demirtaş'ın suç işleme kastıyla hareket etmediğini savundu.

Sanık Selim Sadak'ın avukatı Sezgin Tanrıkulu da müvekkilinin şiddete başvurmadan kendi özgür düşüncelerini dile getirdiğini öne sürdü.

Mahkeme heyeti verdiği kısa bir aranın ardından, sanıklar Demirtaş, Sadak ve Akengin'in Terörle Mücadele Kanunu'nun (TMK) ''Terör örgütünün propagandasını yapmak'' suçunu kapsayan 7/2. maddesi uyarınca 1'er yıl hapis cezasına çarptırılmasına karar verdi.
Mahkeme, ayrıca sanıkların ''Mahkum olduğu hapis cezasının infazı tamamlanıncaya kadar'' TCK'nin ''Belli hakları kullanmaktan yoksun bırakılma'' hükmünü içeren 53. maddesinin uygulanmasını da kararlaştırdı.

İddianameden

Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı'nca hazırlanan iddianamede, 26-28 Ekim 2007'de DTP milletvekilleri ve belediye başkanlarının katıldığı ''Demokratik Toplum Kongresi'' adı altındaki toplantının sonuç bildirgesini okuyan sanıklardan Demirtaş ile Akengin ve Sadak'ın, Terörle Mücadele Kanunu'nun (TMK) ''terör örgütünün propagandasını yapmak'' suçunu kapsayan 7/2. maddesi uyarınca 5 yıla kadar hapis cezasıyla cezalandırılmaları isteniyordu.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler