TSK: Arama yapılmadı

Genelkurmay Başkanlığı Karargahı'ndaki haftalık basın bilgilendirme toplantısında konuşan, Genelkurmay Başkanlığı İletişim Daire Başkanı Tuğgeneral Metin Gürak, "GATA operasyonu" diye nitelendirilen operasyon sırasında Deniz Kuvvetleri Komutanlığı'nda bir arama yapılmadığını belirtti.

Yayınlanma: 05.06.2009 - 08:54
Abone Ol google-news

Genelkurmay Başkanlığı İletişim Daire Başkanı Tuğgeneral Metin Gürak, dün Deniz Kuvvetleri Komutanlığı Karargahı'nda bir arama yapılmadığını bildirdi.

Tuğgeneral Gürak, Genelkurmay Başkanlığı Karargahı'ndaki haftalık basın bilgilendirme toplantısında, dünkü gözaltılarla ilgili hukuki süreç hakkında bir şey söylemeyeceğini ifade ederek, konuya ilişkin bazı yanlış haberlerin basına yansıdığını kaydetti.

Tuğgeneral Gürak, ''Şunu açıklayabilirim: Deniz Kuvvetleri Komutanlığı Karargahı'nda bir arama yapılmamıştır. Dün muvazzaf personelden sadece bir binbaşı ve bir astsubay gözaltına alınmıştır'' dedi.

Tuğgeneral Gürak, konuşmasının devamında Türk Silahlı Kuvvetlerinin (TSK), yurttaşların can ve mal güvenliğini sağlamak için, bölücü terör örgütü ile mücadelesine kararlılıkla devam ettiğini söyledi.

TSK'nın bölücü terör örgütüne yönelik faaliyetleri kapsamında 22 Mayıs'tan bugüne kadar 51 iç güvenlik olayı meydana geldiğini ifade eden Tuğgeneral Gürak, bu olaylarda, toplam 15 el yapımı patlayıcı düzeneğinin güvenlik kuvvetleri tarafından etkisiz hale getirilerek olası zayiatların önlendiğini kaydetti.

Tuğgeneral Gürak, 7'si teslim, 6 ölü, 1 yakalama olmak üzere toplam 14 teröristin etkisiz hale getirildiğini belirtti. 29 Nisanda Diyarbakır'ın Lice ilçesinde teröristlerce tuzaklanan patlayıcının infilak etmesi sonucu zırhlı araç içinde bulunan 9 personelin şehit edildiği bölgede geniş çaplı operasyonlar başlatıldığını hatırlatan Gürak, 22 Mayıs'ta patlayıcı olayının meydana geldiği noktanın 4 kilometre doğusunda, bir grup terörist ile karşılaşıldığını anlattı.

Güvenlik kuvvetlerinin etkili manevrası sonucu 2'si kadın olmak üzere 4 teröristin silahları ile birlikte kısa sürede etkisiz hale getirildiğini ifade eden Tuğgeneral Gürak, teröristlerle 4 Kaleşnikof piyade tüfeği, 15 şarjör, 224 fişek, 5 el bombası, tuzaklamaya hazır 4 patlayıcı düzeneği, bol miktarda örgütsel doküman ele geçirildiğini bildirdi.

Tuğgeneral Gürak, ''Ele geçen doküman ve malzemeler ile tuzaklamaya hazır patlayıcı düzenekleri incelendiğinde, bu teröristlerin 29 Nisanda 9 personelimizin şehit edilmesi olayına karıştığı ve bu olaya benzer, muhtemel bir eylem hazırlığı içerisinde olduğu anlaşılmıştır'' dedi.

27 Mayıs'ta saat 23.40'ta, Hakkari'nin Çukurca bölgesinde arazide yaya olarak operasyon yapan birlikten 6 personelin, bölücü terör örgütü mensuplarınca tuzaklanan patlayıcının infilak etmesi sonucu şehit olduğunu, 8 personelin yaralandığını hatırlatan Tuğgeneral Gürak, olay yerinde yapılan incelemede patlayıcının basma düzenekli olarak hazırlandığı, tuzaklamayı yapan teröristlerin Irak kuzeyinden sızdıklarının tespit edildiğini kaydetti.

Ayrıca yapılan istihbarat çalışması sonucu bir grup teröristin, Şırnak'ın Bestler-Dereler bölgesinde eylem hazırlığı içerisinde olduğu bilgisinin alınması üzerine, bölgeye bir operasyon planlandığını belirten Tuğgeneral Gürak, operasyon sırasında 4 Haziranda, bölücü terör örgütü mensuplarınca tuzaklanan mayının infilak etmesi sonucu, 1 güvenlik görevlisi astsubayın şehit olduğunu, 1 üsteğmen ve 2 uzman erbaşın yaralandığını söyledi.
Tuğgeneral Gürak, ''Şehitlerimize Allah'tan rahmet, ailelerine ve silah arkadaşlarına başsağlığı, yaralılarımıza acil şifalar diliyoruz'' diye konuştu.


Teröristler sivilleri hedef almaya devam ediyor

''Bölücü terör örgütü amacına ulaşmak için, geçmişte olduğu gibi son günlerde de sivilleri hedef almaya, bölgeye yönelik her türlü yatırım ve alt yapı çalışmalarını engellemeye devam etmektedir'' diyen Tuğgeneral Gürak, bunun son örneği olarak 27 Mayıs'ta Hakkari'nin Şemdinli ilçesinde köy yollarını yapmaya çalışan özel bir firmaya ait 2 iş makinesinin bölücü terör örgütü mensupları tarafından yakıldığını ve 2 işçinin kaçırıldığını anlattı.

Aynı şekilde Şırnak bölgesinde de 2 Haziran'da yol yapım çalışmalarını yürüten özel bir firmaya ait 3 iş makinesinin kundaklandığını ifade eden Tuğgeneral Gürak, dönem içinde, bölücü terör örgütüne yönelik yapılan diğer operasyonlarda da ayrıca, ''1 Kanas keskin nişancı tüfeği, 4 Kaleşnikof piyade tüfeği, 1 G-1 piyade tüfeği, 1 tabanca, 247 çeşitli çapta fişek, 13 RPG-7 roketi, 4 el bombası, 3 kilogram C-4 plastik patlayıcı, 1,5 kilogram TNT, 1 anti personel mayın'' ele geçirildiğini kaydetti.

TSK tarafından 22 Mayıs-5 Haziran arasında toplam 17 arama kurtarma faaliyeti yapıldığını belirten Tuğgeneral Gürak, Deniz Kuvvetleri Komutanlığı ve Sahil Güvenlik Komutanlığınca 173 kişinin denizden sağ olarak kurtarıldığını, 5 kişinin ölü olarak bulunduğunu bildirdi.
Tuğgeneral Gürak, şunları kaydetti:
''Dönem içinde, Muş'un Yaygın beldesinde, 26 Mayısta evinin balkonundan düşerek ağır yaralanan Songül Danacı adlı yurttaşımız, aynı gün saat 16.40'ta askeri helikopterle Fırat Üniversitesi Hastanesi'ne sevk edilmiştir. Yine dönem içinde, 3 Haziran'da, GATA Komutanlığı'nda yoğun bakımda
'karaciğer yetmezliği' nedeniyle yatmakta olan Er Hakan Tabucu'ya nakledilmek üzere, Adana Çukurova Üniversitesi Tıp Fakültesi'nden tedarik edilen karaciğer, askeri bir uçakla, Adana'dan Ankara'ya nakledilmiştir.''

 

İsveç'te tatbikat

Tuğgeneral Gürak, Hava Kuvvetleri Komutanlığı'nın İsveç'in Kallax Hava Üssü'nde yapılan Loyal Arrow-2009 (LAW-09) Tatbikatı'na katıldığını ifade ederek, tatbikatla ilgili özet bilgi verdi.

Tatbikatın, NATO ve katılımcı ülke hava kuvvetlerinin harekata yönelik entegrasyonunu ve ortak çalışabilirliğini sağlamak amacını taşıdığını vurgulayan Tuğgeneral Gürak, tatbikatın Türkiye, ABD, Almanya, Finlandiya, İngiltere, İtalya, İsveç, Norveç, Polonya, Portekiz ve NATO hava unsurlarının katılımıyla icra edildiğini bildirdi.

Tatbikatın 4 Haziranda başladığını ve 17 Haziranda sona ereceğini belirten Tuğgeneral Gürak, Türkiye'nin tatbikata, Hava Kuvvetleri Komutanlığına ait 5 F-16 savaş uçağı ve 43 personel ile katıldığını kaydetti.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler