Darısı Türkiye'nin başına...

Bulgaristan, örnek alınacak uygulanamaya imza attı... Alınan bir kararla bürokratların maaşları düşürülürken, emeklilere zam yapılacak. Bunun yanı sıra Maliye Bakanı Plamen Oreşarski; telefon hesapları, makam arabaların kullanımı, yurtdışı seyahatleri, araç, bilgisayar ve klima gibi ithal donatım ürünlerinin alımında da kısıtlamalar yapılacağını bildirdi.

Yayınlanma: 05.06.2009 - 12:39
Abone Ol google-news

Bulgaristan'da 7 Haziran'da yapılacak Avrupa Parlamentosu (AP) seçimi arifesinde, üst düzey devlet memurlarının maaşlarına 1 Temmuz'da yapılması öngörülen zammın iptal edileceği ve yerine yüzde 15 oranında maaş indirimi yapılacağı bildirildi.

Hükümet tarafından ekonomik kriz gerekçe gösterilerek alınan kararı, Maliye Bakanı Plamen Oreşarski açıkladı. Oreşarski kriz dolayısıyla bütçe harcamalarına ciddi kısıtlamalar getirildiğini belirterek "Aldığımız önlemler sayesinde yıl sonuna kadar 250 milyon Avro tasarruf etmeyi planlıyoruz" dedi.

Bulgaristan Maliye Bakanlığı'ndan edinilen bilgiye göre 2 bin 765 Leva (1380 Avro) olan ortalama bakan maaşları 1 Temmuz'dan sonra 2 bin 350 leva'ya (1180 Avro) indirilecek. Bakan Oreşarski, kriz önlemlerin kapsamımda telefon hesapları, makam arabaların kullanımı, yurtdışı seyahatleri, araç, bilgisayar ve klima gibi ithal donatım ürünlerinin alımında da kısıtlamalar yapılacağını bildirdi.

 

Emeklilik maaşları

Bulgaristan Sosyal Güvenlik Bakanı Emiliya Maslarova da, emekli maaşlarının devlet sektöründeki maaş sınırlandırmalarının dışında kalacağını açıkladı. Maslarova "Üst düzey bürokratların maşlarında yüzde 15 indirim yapılırken, ortalama 100 Avro olan emeklilik maaşlarında ise yüzde 9 zam uygulanacak" dedi.

Maslarova, Bulgaristan'da 188 Leva (94 Avro) olan asgari aylık ücretin, Avrupa Birliği kriterlerine uygun olarak, hükümetçe kabul edilen "yoksulluk sınırı" olan 194 Levanın (97 avro) altına düşmüş olduğunu da hatırlatarak, bu konuda yeni bir düzenlemeye gidileceğini bildirdi.

Bulgaristan'da muhalefet partileri, uygulanmaya konulacak ekonomik önlemler paketini, 7 Haziran'da yapılacak Avrupa Parlamentosu ile 5 Temmuz'da yapılacak genel seçimler öncesinde hükümetin seçim yatırımı olarak değerlendiriyor. Başbakan Sergey Stanişev ise hükümetin kriz ile mücadele ettiğini ekonomik önlemlerin seçimlerle bir ilişkisinin bulunmadığını ileri sürüyor.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler