"Doğumda ölüm"e soruşturma

Sağlık Bakanlığı, Hatice Taş isimli kadının "8. bebeğini doğururken ölümü" ile ilgili soruşturma başlattı. Sağlık Bakanlığından yapılan yazılı açıklamada, bazı yayın organlarında yer alan Hatice Taş'ın ölümü ile ilgili haber üzerine Sağlık Bakanı Recep Akdağ'ın talimatıyla Ana Çocuk Sağlığı Genel Müdürlüğü ve Teftiş Kurulu Başkanlığı'nın konuyu bütün boyutlarıyla inceleyeceği bildirildi.

Yayınlanma: 23.08.2008 - 14:08
Abone Ol google-news

Anne ve bebek ölümleriyle ilgili olarak Sağlık Bakanlığdan yapılan açıklamada şöyle denildi: "Anne ve bebek ölümleri ile ilgili hassasiyeti bütün kamuoyumuz tarafından bilinen Sağlık Bakanımız Prof. Dr. Recep Akdağ, hamile anne ölümünden büyük rahatsızlık duymakta ve sebebi ne olursa olsun bütün hamile anne ölümlerini en ince detayına kadar incelettirmektedir. Bu hassasiyet ve ciddi takip neticesinde Türkiye'de anne ölümleri yüzbinde 70'lerden yüzbinde 18'e düşürülmüştür. Yine bu hassasiyet çerçevesinde sürdürülen çalışmalarla bebek ölümleri de ülkemizde binde 30'lardan binde 18'e düşürülmüştür.

Habere konu olayda annenin imkansızlık nedeniyle doktora veya bir sağlık kurumuna gidemediğinden bahsedilmektedir. Burada çok önemli bir bilgi eksikliği göze çarpmaktadır.

Türkiye'de bütün gebelik takipleri ve bu süreçle ilgili tüm işlemler ücretsiz olarak yapılmaktadır."

Açıklamada, hamile kadınların gönül rahatlığıyla hiçbir ücret ödemeksizin takiplerini ilgili merkezlerde, sağlık ocaklarında yaptırabildiği vurgulandı. Maddi durumu yetersiz olan annelere gebelik takiplerini sağlık kurumlarında yaptırmaları karşılığında şartlı nakit transferi ile destek verildiği belirtilen açıklamada, doğumunu bir sağlık kurumunda yaptıran maddi imkanı kısıtlı annelere de doğum yardımı sağlandığı kaydedildi.

Bakanlığın, doğumu yakın olan hamile kadınları yeterli donanımı olan sağlık merkezlerinin bulunduğu ilçe veya il merkezlerine aldırdığı belirtilen açıklamada, "Burada doğumlarına kadar misafir etmekte ve doğumdan sonrası evlerine kadar kendilerine eşlik edilmektedir. Bütün bu hizmetlerle ilgili herhangi bir ücret talep edilmesi söz konusu değildir" denildi.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler